Romania, singura tara din lume in care bordurile strazilor expira: abuz sau necesitate?

Romania, singura tara din lume in care bordurile strazilor expira: abuz sau necesitate?
ADP Sector 2 lucreaza de zor pe mai multe strazi din Bucuresti. Una din ele este str. Maior Coravu Ion care primeste borduri noi din partea primariei sectorului 2, insa fara vreo justificare logica: bordurile vechi erau impecabile, nesparte, fara crapaturi, fara sa fie decolorate. Bani aruncati sau exista vreo justificare?
Distribuie pe Facebook

"Bordurile lui Videanu" a ramas o vorba care nu le face cinste romanilor. Ci le face buzunarele mari firmelor prietene cu primarii. Pe scurt, pe vremea cand Videanu era smecher conducator al capitalei si mare politician PDL, si-a pus prietenii si neamurile sa isi faca o firma care produce borduri. Si, ghici ce: fix ei au obtinut contractele cu statul, luand zeci de milioane de Euro din bani publici. Conform actelor, totul era legal, insa daca te uitai mai bine, iti dadeai seama ca preturile sunt inflorite si ca o bordura de 60 cm costa cat un iPhone X nou. Si s-au montat cu miliardele peste tot in Bucuresti.

Acum, Videanu nu mai este la vedere, dar bordurile sale au ramas celebre. Si, aparent, altii i-au luat obiceiul. Am vazut borduri noi inlocuite peste tot in Bucuresti, doar ca sa se cheltuie alti si alti bani. Acum, in timp ce tu citesti, in sectorul 2 din Bucuresti se face acelasi demers ilogic, pe bani publici. Adica autoritatile locale prin Adp Sector 2, monteaza borduri noi acolo unde nu este nevoie.

Borduri

In strainatate, bordurile strazilor au uneori si 400 de ani vechime. Majoritatea au cam 100 de ani si se inlocuiesc doar daca sunt sparte. In schimb, romanii sunt prea smecheri sa lase bordurile vechi, ca doar expira, si le schimba in fiecare an ca sa arunce banii pe geam.

De exemplu, pe strada care duce la stadionul Arena Nationala, scuarul central are bordura dubla. Inutila sau nu, cert este ca bordura e dubla. Si cum acolo nu parcheaza masini, bordurile au ramas in stare buna, impecabila, ani la rand. Inclusiv acum, bordurile sunt ca noi, fara sparturi, fara crapaturi, fara ciobituri. Poate ca ar fi avut nevoie de o spalare cu presiune, dar atata tot.

Dar de ce sa le speli si sa dai 1000 de lei pe toata operatiunea, cand poti sa le schimbi si sa arunci milioane? Ei bine, aceste borduri absolut ireprosabile, care nu deranjau pe nimeni, sunt acum inlocuite cu unele identice, dar scoase de pe palet. Borduri care, dupa o saptamana, vor arata exact ca cele vechi, prafuite si pline de pamant din cauza ploii. Dar care sa fie oare explicatia pentru inlocuirea bordurilor care nu prezinta probleme?

BorduriBorduri

Stim cazuri din alte sectoare in care au fost plantate panseluta care costau vreo 300 de lei/firul, de pana si floraresele radeau intr-un reportaj la stiri. Stim cazuri in care arbori plantati pe domeniul public au fost cumparati de primarii cu preturi de 50 de ori mai mari decat cel normal. Pentru ca se poate. Dar cu bordurile cum este? Poate ca sunt ieftine, dar de ce sa le schimbi daca nu e nevoie?

Urmeaza in 2020 niste meciuri din Campionatul European pe Arena Nationala. Facem frumos de acum, sa impresionam strainii? Pai daca facem de acum, probabil bordurile se mai schimba de vreo 5 ori pana atunci. Urmeaza asfaltari pe aceasta strada plina de gropi, asa ca incepem cu bordurile? Se pierdea apa de la iarba din cauza bordurilor vechi? Sunt si astea niste explicatii.

Sau poate gresim noi si achizitia acestor borduri era necesara si cetatenii o vor aprecia si o vor aplauda ca fiind un lucru ce creste calitatea vietii in zona. Da, sigur asta este... Tu ce crezi?

Borduri

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Borduri
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 25 Iulie 2018