"Sindromul Cozonac" - de ce o iau razna soferii si uita regulile de circulatie in luna decembrie?

"Sindromul Cozonac" - de ce o iau razna soferii si uita regulile de circulatie in luna decembrie?
Cu o saptamana inainte de Craciun, exact ca in filmele cu zombie, o ceata deasa, inecacioasa, se lasa peste Romania. Soferii trag aer in piept inevitabil, dupa care, brusc, se transforma. Din soferii atenti si calculati devin adevarati monstri legati la ochi, suprasaturati de egoism si imbuibati in prostie crasa. E "Sindromul Cozonac".
Distribuie pe Facebook

"Sindromul Cozonac" exista, nu este o gluma. Si sufera de el cam 9 din 10 soferi in prag de Sarbatori. Ii vezi pe langa tine, in trafic, peste tot, mergand haotic, parca legati la ochi, orbiti de lacomie, exact ca o turma de zombi din filmele horror. Nu mai stiu de lege, nu mai au Dumnezeu si sunt gata sa calce pe mii de cadavre doar ca sa puna un caltabos pe masa de Craciun.

Exact ca niste oi, romanii asteapta pana in ultimele zile sa-si faca cumparaturile de Sarbatori. Aici intervine si sindromul prostiei. De fapt, undeva in ADN-ul romanului este intiparit pentru totdeauna spiritul de turma. Poate nu zice gresit ministrul Daea, poate totusi ne tragem din oi, nu din maimute. Pentru romani nu exista Craciun daca nu ne inghesuim si ne injuram in supermarket si daca nu stam pe loc in traficul de pe DN1.

Du-te la orice supermarket acum. Toate locurile destinate persoanelor cu dizabilitati sunt ocupate de acesti zombie cu creierul blocat de sindromul cozonac. Pentru aceste specimene nu mai exista omenie, nu mai exista alti oameni, nu mai exista nimic bun. Pur si simplu, Craciunul le-a rapit orice urma de decenta. Intreaba-i de ce au parcat acolo si, daca ai norocul sa nu te plesneasca peste fata cu papornita, te vor privi in ochi cu raze incinse de rautate si uratenie. Trist este ca acesti oameni deosebit de urati, in seara de Craciun vor fi buni si iubitori. Pentru cateva ore numai.

In trafic, sindromul cozonac ii duce pe oameni in imposibilitatea de a mai folosi maneta de semnalizare. Taximetristii sufera de acest sindrom de cand si-au luat avizul, insa soferul de rand se imbolnaveste cam de Sf. Nicolae. Creierul este inundat de liste pentru cumparaturi, brazi din piata, mancare, cozi, invalmaseala la cozonaci, asa ca nu mai este loc pentru informatii elementere cum ar fi cele rutiere. Se urca la volan si conduc precum niste roboti, fara sa-i intereseze de alti oameni. Ca si cum ar fi niste cai legati la ochi, ce vad doar inainte, mergand orbeste, sperand ca la capatul drumului se afla o plantatie de morcovi.

Uita-te in orice intersectie. Si numara cate masini trec pe rosu. Zeci, din orice directie. Romanul, brusc, devine daltonist. Nu-l intereseaza ca poate lovi o masina care trece pe verde, plina de copii, ca poate sa devina criminal. Nu-l intereseaza ca-si omoara familia. Ziua e scurta, coada e lunga, cadourile dispar repede de pe rafturi. Asa ca trebuie sa ajunga mai repede sa-si umple cosul de cumparaturi. Nu mai are timp sa se uite la semafor.

Soferul de Bucuresti mai are in luna decembrie o deficienta de vedere. Nu mai vede pietonii. De fapt, pentru soferul care sufera de sindromul cozonac, orasul nu mai are alti oameni in afara de el. Asa ca poate parca oriunde, pe trecerea de pietoni, in mijlocul intersectiei sau pe trotuar. Pentru soferul de decembrie nu mai exista mame care imping la carucioare cu bebelusi, nici persoane in fotolii rulante. Soferul bucurestean isi lasa masina pe avarii in statia de RATB, blocand doua autobuze cu vreo 150 de oameni la bord, doar ca sa cumpere un vasc de la florareasca din colt.

Poate simptoma cea mai vizibila a acestui sindrom este durerea acuta in cur de orice semeni. Nu conteaza nimic, de fapt. Nu conteaza alti oameni, nu conteaza familia, sanatatea, educatia, omenia... NIMIC. Conteaza doar sa bage in ziua de Craciun niste cozonac la jgheab. Si nimic altceva.

Insa aceste specimene de zombie, foarte numeroase printre noi, nu trebuie acuzate asa de agresiv. Acesti neoameni au invatat de la liderii pe care i-au ales. De la politicienii care acum se sterg la fund cu justitia, ca un muncitor care foloseste ziare in spatele blocului. Romanii cu creierul zbuciumat de Sarbatori au invatat de la baietii de la putere sa devina egoisti si sa nu mai aiba timp sa se gandeasca la altii. Deoarece alesii poporului care ne conduc, PSD-ALDE, sufera de sindromul DAC: Durere Acuta in Cur fata de populatie.

Distribuie pe Facebook
mai multe