Verde la motoare mari: ce masina ti-ai cumpara daca scad impozitele auto?

Verde la motoare mari: ce masina ti-ai cumpara daca scad impozitele auto?
Exista in dezbatere la Senat un proiect care vrea sa micsoreze impozitele auto aberante de acum. Adica cine va avea un Jeep Grand Cherokee din 1996 cu motor de 5.2 litri, nu va mai trebui sa plateasca peste 8000 de lei pe an, ci in jur de 500 de lei. Dar ce inseamna acest lucru?
Distribuie pe Facebook

Pentru unii, vestea ca ni se pregateste o noua metoda de calcul a impozitului auto a venit cu bucurii. Daca posesorii de automobile care au motoare mici, de 1.0 - 1.8 litri vor avea impozitele marite, cei cu propulsoare de capacitate mar le vor avea scazute chiar si de 10 ori sau mai mult.

Nu putini sunt cei care au strigat ca abia asteapta aceasta lege ca sa-si cumpere masini puternice si sa le treaca pe numele lor. Asa ca ii intrebam pe cei care vor profita de scaderea impozitelor ce automobile si-ar dori sa cumpere cand taxele vor fi unele normale si acceptabile.

Chiar daca acum vremea motoarelor aspirate a apus, anticele motoare V6 si V8 fiind inlocuite cu motoare turbo de capacitate mica, sunetul unic al cilindriilor numerosi ii face pe multi sa viseze frumos. In plus, o sumedenie de pasionati sunt satui de diverse SUV-uri actuale cu motoare subdimensionate, prietene cu natura si cu mediul inconjurator. Si isi doresc sa auda iar pe strazi, la fel ca in Statele Unite ale Americii, sunetul glorios al motorului V8.

Insa, pe langa un impozit mult mai mic, e bine ca viitorul posesor de masina cu motor mare sa stie ca exista si alte cheltuieli. In general, automobilele cu motoare de capacitate mare, de peste 3.0 litri, sunt ceva mai vechi. Iar acest lucru inseamna intretinere mai scumpa si piese mai scumpe. Dar si o eficienta in exploatare scazuta, deci un consum crescut de carburant. Dar daca vorbim de o masina de suflet, pentru week-end sau utilizare ocazionala, consumul nu este o problema!

In concluzie, sa spunem ca se schimba legea si toate masinile cu motoare mari, de peste 2.0 litri, vor avea impozite mici de tot. De exemplu, cine plateste acum 5220 lei la motor de 3.6, va plati numai 432. Si, probabil, cine plateste acum vreo 2000 de lei la motor de 3 litri, va achita numai 350 de lei. Tu ce masina ti-ai cumpara cu motor mare?

Distribuie pe Facebook
mai multe