Ziua in care Mos Craciun a purtat uniforma de politist

Ziua in care Mos Craciun a purtat uniforma de politist
Cand ploua, Bucurestiul paralizeaza. Pe Stefan cel Mare totul e blocat iar mana ma doare de cate ori am ridicat-o de pe schimbator ca sa ma uit la ceas. Iar voi intarzia. Daca nu ar veni o data la 45 de minute, m-as duce cu tramvaiul, chiar daca am bagaje. N-am ce face si o iau pe sina de tramvai ca sa scap de pasajul Obor. La Lizeanu, un politist ma trage pe dreapta. Da PLAY si citeste o poveste reala.
Distribuie pe Facebook

Autor: Hondarul

Foto: www.ctnews.ro

Imi fac cu greu loc printre masinile oprite pe toate benzile si opresc langa statia de autobuz, in fata clubului de manelisti, unde stationeaza si Loganul politiei. Deja ma obisnuiesc cu gandul ca voi intarzia, pregatesc actele si cum vine politistul in dreptul geamului i le inmanez. Se prezinta zgribulit de frig si ploaie, dar nu aud prea bine cum il cheama.

- De ce ati luat-o pe sus, pe sina de tramvai, in loc sa o luati pe sosea, prin pasaj?

- Aveti dreptate, dar ma grabesc si sunt in intarziere...

- Toata lumea spune asta, toata lumea se grabeste. Dar daca venea un tramvai? Credeti ca cei din el nu se grabesc cand sunt blocati de o masina care sta pe sina? O sa va retin permisul si veti primi si 6 puncte amenda.

- In regula, nicio problema...

Dupa vreo 20 de minute in care a fost scris procesul verbal, agentul se intoarce la geam. Ii curge apa de pe cascheta alba mai ceva ca din cascada Bigar si la ce pantofi are, sigur a luat apa si la galosi. Eu credeam ca politistii fug de ploaie si nu stau in trafic, dar se pare ca am dat de cel mai harnic.

- Aveti ceva obiectiuni?

- Nu, dati-mi sa semnez ca sa pot pleca, va rog.

- V-am dat doar amenda minima pentru centura, dar data viitoare s-ar putea sa ramaneti si fara carnet. Va rog frumos sa respectati legea si sa va ganditi si la ceilalti oameni! O zi buna!

- Multumesc frumos, aveti dreptate. Numai bine!

Arunc actele pe scaunul din dreapta si, grabit, demarez in tromba. Cat am stat pe loc cu amenda parca s-a mai eliberat putin traficul, macar pana la Dinamo sa fie liber. Am plecat de acasa acum o ora si abia acum ajung aici, langa Victoriei. Imi mai ia ceva sa caut loc de parcare, dupa care iau sacosa plina si ma aventurez prin ploaia rece de septembrie pana la intrare, acolo unde paznicul care ma cunoaste ma saluta.

O luna mai tarziu, acelasi traseu. De aceasta data pe Stefan cel Mare este haos total, ieri a fost prima ninsoare. Toata lumea s-a speriat, fuge sa-si puna anvelopele de iarna si mai este si vineri. Pur si simplu totul este blocat si nu se misca nimic. Am gresit si nu am luat in calcul aglomeratia sfarsitului de saptamana, asa ca iar sunt in intarziere. Ma strecor pe banda din dreapta, vad ca s-a facut galben, accelerez ca am putin spatiu liber in fata si trec prin intersectia cu Grozovici ciupind culoarea rosie. Venind prin dreapta nici nu am sesizat politistul care dirija intersectia. M-a vazut si imediat m-a fluierat de mi-au sarit capacele, dand disperat din maini sa trag pe dreapta. Opresc in fata unei florarii, in spatele unui taximetrist si vad ca politistul isi vede mai departe de dirijat. Sa plec, sa nu plec?

- Buna ziua, agent Manole Cristian, va rog sa-mi prezentati documentele. Ati trecut pe culoarea rosie a semaforului, contraventie care se pedepseste cu retinerea permisului si 8 puncte amenda, imi spune un alt agent sosit la geam, pesemne colegul celui care m-a tras pe dreapta.

- Nu cumva v-am oprit si acum o luna la Lizeanu, ca ati venit pe sina de tramvai? ma intreaba politistul.

- Cred ca da, eu eram. Va multumesc si acum ca m-ati pasuit si nu m-ati lasat fara permis, ii raspund. Nu va mai spun ca ma grabesc acum si mai tare, ca sigur nu ma credeti, plus ca toata lumea se grabeste, aveti dreptate.

- Cu placere, dar nu prea ati invatat mare lucru din avertismentul meu, asa ca acum trebuie sa va retin permisul.

Politistul face procesul verbal, semnez fara probleme si imi vad de drum pana la Victoriei, unde iar ajung cu intarziere. Frigul incepe sa-si intre in drepturi peste Bucuresti, iar de saptamana viitoare trebuie sa-mi fac abonament la metrou, cred ca asa ajung mai repede decat cu tramvaiul.

Dupa inca o luna in care am incercat tramvai, autobuz si metrou, circuland mai des pe sub pamant, imi recuperez permisul de la Udriste si incep iar cursele cu masina personala. Numai bine, ca incepe sa ninga si nu e tocmai placut sa te duci de la mine de langa Pantelimon pana la statia de metrou pe jos, unde e o fleoscaiala colosala. Cand asteptam la tramvai acum cateva zile, pozitionat gresit in refugiu, un baiat bun cu un BMW a dat in viteza printr-o balta si m-a facut ciuciulete, de parca traversasem Dunarea imbracat.

Insa aglomeratia capitalei devine si mai mare odata cu inceperea iernii. Masina este confortabila, dar nu este mai rapida ca metroul. Astazi insa am o lista de cumparaturi, asa ca mai bine merg cu masina si opresc la Mega, langa Iancului. Aici, normal, niciun loc de parcare. Trag pe prima banda, unde mai vad o masina pe avarii si intru grabit in magazin sa cumpar cele necesare.

Cand ma intorc cu doua pungi pline si trei sticle de apa la subrat, vad un politist care ma asteapta la masina, cel mai sigur sa-mi dea amenda pentru ca am oprit in loc nepermis, aproape de intersectie si langa statia autobuzului.

- Iar dumneavoastra? Sa stiti ca nu va urmaresc in special, am ture si pe alte zone, dar se pare ca e a 3-a oara cand ne intalnim pentru ca nu respectati legea, imi spune acelasi agent Manole care m-a lasat fara permis acum o luna si ceva.

- Sa stiti ca nici eu nu va caut pe dumneavoastra personal, ii zic zambind, dar asta e, se intampla. Pana acum am mai oprit aici neregulamentar de zeci de ori, ma asteptam si la ziua in care voi fi amendat, ii spun.

Politistul imi face iar proces verbal, iar ma voi duce sa achit amenda in 48 de ore ca sa fie la jumatate, eu iar ma grabesc si trebuie sa ajung la Victoriei. Agentul se intoarce la masina si ma intreaba:

- Dar unde va tot grabiti asa, de fiecare data sunteti pe fuga, iar acum lasati masina asa, aiurea, in mijlocul drumului? Toti din trafic se grabesc sa ajunga undeva, la munca, acasa, dar parca nimeni nu e asa de zorit ca dvs.

- Eh, ma grabesc sa ajung intr-un loc, nu aveti cum sa intelegeti... Dar oricum asta nu e o scuza ca sa incalc legea, daca gresesc, platesc, e normal. Sper totusi sa nu ne mai intalnim, cel putin, nu ca sa ma trageti pe dreapta! O zi frumoasa va urez!

Imi iau procesul verbal si plec din nou spre Victoriei cu toate catrafusele, grabit ca in fiecare zi. Nu o sa-i spun sotiei nici de amenda asta, sa nu se supere pe mine... Trec de Dorobanti si stergatoarele incep sa-si faca treaba: ninge cu fulgi mari.

Astazi e Craciunul. Peste tot e zapada, scara blocului miroase a cozonaci si copiii scotocesc pe sub brazi in toata lumea. Eu ma imbrac frumos, iau bagajele la subrat si cobor ca in fiecare dimineata la masina. Dau cu peria si racleta, pornesc motorul si dezaburirea lunetei. Ma uit la ceas: sunt in grafic de data asta, mai ales ca nu poate fi aglomeratie in ziua de Craciun pe Stefan cel Mare. Ies din parcarea blocului si, imediat cum fac dreapta pe Iancului, il recunosc pe agent Manole care sta impreuna cu o colega politist langa autospeciala. Imi face cu mana sa trag pe dreapta si imi spune:

- Va rog frumos sa ma urmati cu masina!

Porneste girofarurile la Logan si pleaca pe bulevard, porneste si sirena, trece de intersectie pe rosu. Doar vreo doua TAXI-uri sunt pe toata soseaua. Eu il urmez, asa cum mi-a zis. Face dreapta pe Stefan cel Mare si o tine inainte, spre Obor. Incetinim in intersectii, dar nu ne oprim la rosu, masina de politie avand semnalele acustice si luminoase pornite, de parca ar fi in misiune. Nu prea sunt masini in oras, toata lumea sta acasa si despacheteaza cadouri sau pregateste bucatele pentru masa de Craciun. Inainte de Victoriei, Loganul de politie face stanga, paznicul ii deschide poarta si intra in curtea Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu. Il urmez si oprim in parcare.

Agentul Manole coboara din autospeciala de politie si imi da un ursulet de plus cu papion rosu si caciula de Mos Gerila.

- V-am vazut saptamana trecuta parcand aici in fata spitalului, dar in loc sa va amendez l-am intrebat pe paznic unde va grabiti. Mi-a zis ca aveti copilul nou-nascut cu probleme internat aici de 6 luni cu sotia si ca veniti in fiecare dimineata la ei inainte de lucru. Mi-a zis cum va numiti, am cautat in baza de date si am gasit adresa. Am zis ca macar de Craciun trebuie sa ajungeti mai repede la ei...

________

Radu are acum 10 ani si e perfect sanatos, dupa un start in viata ceva mai dificil. S-a bucurat cand a aflat ca la primul sau Craciun din viata, Mosul a venit imbracat in uniforma de politist.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 3 Ianuarie 2019