4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie
Aveam impresia ca tot ce inseamna tuning, muzica, styling, jante uriase, masini coborate, cluburi si organizatii care au legatura cu domeniul masinilor modificate, a murit. Si tot mai multa lume simtea asta. A fost nevoie de un eveniment destul de restrans, dar foarte reusit, pentru a ne dovedi tuturor ca lumea tuningului este inca vie. Si asta datorita celor prezenti la eveniment, fie expozant sau vizitator.
Distribuie pe Facebook

Am mai facut evenimente, nenumarate. Campionate de Drift, expozitii underground, saloane auto si tuning, sau evenimente complexe de motorsport. Au facut si altii acelasi lucru, poate mai bine, poate mai rau, dar au tot existat. Insa in ultima vreme, tot ce formeaza acest univers al tuningului s-a cam ascuns in intuneric.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Am vazut ca revistele de tuning care erau, fie au disparut complet, fie au luat o pauza pe durata nedeterminata. Marile firme de tuning, chiar si importatori de branduri cu renume, au dat faliment. Masinile care odinioara castigau cupe la evenimente, au devenit masini stock, cuminti, asa cum au iesit din fabrica. Amplificatoarele si difuzoarele uriase au fost inlocuite cu scaune de copil, iar jantele alea cromate pe 20 de inch s-au transformat in table pe 16 Eco.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

E clar ca domeniul acesta de modificare sau infrumusetare a masinilor a vazut o coborare destul de brusca. Si este ceva normal. Nu mai pomenim de perioada crizei, simtita de toata lumea, perioada care inca se prelungeste si azi. Nu mai aducem aminte de pretul combustibililor care au facut ca toate celelalte costuri zilnice sa urce. Si nu mai spunem nici de recordul atins zilele trecute de Romania, cu cea mai mare rata a inflatiei din ultimii ani.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Credeti ca doar Romania se confrunta cu asa ceva? Nicidecum. Este ceva global. Si e normal sa prioritizezi lucrurile. Parca nu-ti mai vine sa cumperi un set de jante noi pentru masina ta, cand ai ramas in urma cu ratele la banca. Si nici sa-ti cobori Golful la 2 degete de asfalt, cu ajutorul unei suspensii noi, asa cum ai vazut tu la baietii de la Ghetto...

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Si exemplele pot continua. Nu au mai fost bani, nu a mai existat o piata a tuningului in Romania. Dar... de ce vorbesc la trecut? Nimic mai simplu: pentru ca acum am vazut primele semne de renastere a acestui univers. 4TuningFEST a demonstrat ca TUNINGUL TRAIESTE!

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Nu stiu sa aproximez, dar cred ca au fost peste 10.000 de vizitatori in week-endul care a trecut la Exporom. Chiar daca locatia nu este una centrala, pasionatii au batut drumul pana in Pantelimon ca sa vada masinile modificate. Poate si pentru ca la Exporom, am vazut cu totii o premiera absoluta: intrarea gratuita pentru vizitatori. Dar nu numai numarul mare al celor care au venit in calitate de vizitatori ne da de inteles ca masinile modificate sunt pe cale sa renasca.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Au fost prezente cateva cluburi auto, precum No Speed Limit si Ghetto Cult. Dar au fost si cluburi noi, dar si masini independente. Am vazut mai multe masini noi, construite in acest an, cu multa munca si daruire. Am simtit chiar acelasi spirit de echipa si prietenie pe care il simteam prin 2006, cand era prezenta toata lumea, si toata lumea se cunoastea cu... toata lumea.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

In afara de participantii la expozitie, am admirat si cele cateva firme de tuning care s-au mobilizat si au reusit sa organizeze standuri interesante si atragatoare cu produse specifice: jante, ateliere de styling, modificari custom, etc. Poate nu e asa usor de inteles, dar aceste firme au facut eforturi mari ca sa fie prezente: costuri, produse, stand si hostesse. Adica bani multi. Cred ca merita toata stima noastra.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Nu mai spun de participantii la car-audio sau pasionatii de drift, prezenti si ei cu masinile de concurs. Ne-am fi dorit sa vedem si ceva demonstratii de drift si indemanare, dar planurile noastre nu s-au materializat, si nu din pricina noastra. Insa suntem siguri ca pe viitor vom reusi sa facem tot ce ne propunem. Adica sa facem evenimente complete, asa cum a fost si ultima oara la 4TuningDAYS, la Romexpo. Si suntem convinsi ca acele vremuri sunt pe cale sa se intoarca.

4TuningFEST 2012: oamenii care pastreaza pasiunea vie

Asadar, cum a fost la 4TuningFEST? A fost interesant, a fost placut. Dar peste toate astea, a fost un semnal de alarma. Un semnal cum ca lumea incepe sa vorbeasca iar, tuningul incepe sa reinvie si masinile iar isi doresc sa fie modificate. In ciuda vremurilor nu foarte roz, pasionatii de tuning inca exista si incep din nou sa-si mareasca randurile. Si datorita lor, firmele din domeniu prind iar curaj si apar pe piata cu produse noi. Si pentru ca exista tot mai multi pasionati, prind curaj tot mai multe firme de tuning, si atunci e nevoie de mai multe saloane dedicate. Si vom avea tot mai multe astfel de evenimente.

Asa ca am dori sa-ti multumim. Daca ai fost week-endul trecut si ai admirat masinile de la Exporom, iti multumim. Daca ai fost cu masina ta si ai expus-o, iti multumim. Daca firma ta si-a prezentat produsele in cadrul expozitiei, iti multumim. Da, tie, celui care faci ca pasiunea sa ramana vie, iti multumim si ne coboram palaria in fata ta!

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (99) Poze 4TuningFEST 2012
mai multe