5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1
  • Nu doar pilotii lasa in istorie porecle capatate pe circuit, ci si masinile lor
  • In randul monoposturilor din F1, cateva modele monoposturi se disting prin supranumele lor
  • Sharknose, The Bathtub, Black Beauty sau Skateboard sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute
Distribuie pe Facebook

Nu doar pilotii legendari lasa in istorie porecle capatate pe circuit. De multe ori, masinile lor primesc nume de alint, care mai de care mai ciudate.

In randul masinilor de Formula 1, care si-au facut datoria pe circuit, cateva monoposturi se disting clar prin poreclele lor. Acestea au devenit, de altfel, la fel de iconice pentru iubitorii sportului auto pe cat sunt vedetele Hollywood-ului pentru un cinefil.

Iata si starurile pe 4 roti care au intrat in istorie prin poreclele lor!

1. Sharknose

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

"Nas de rechin" este una dintre cele mai cunoscute porecle din circuitul de Formula 1 si apartine unei masini cu adevarat iconice: Ferrari 156. Monopostul a intrat in circuit in 1961 si ramane una dintre emblemele italienilor din toate timpurile. Designul care i-a adus si porecla celebra ii apartine lui Carlo Chiti.

A fost si unul dintre modelele care nu s-a supus regulii de asamblare a lui Enzo Ferrari, avand motorul in partea din spate. Acesta obisnuia sa spuna "calul este menit sa traga o caruta, nu sa o impinga".

Sezonul competitional includea la inceputul deceniului al VII-lea doar 8 curse, iar Ferrari 156 a iesit pe primul loc in 5 dintre acestea. Din nefericire, primul sezon al lui "Sharknose" a fost si unul insangerat, pilotul Wolfgang von Trips decedand, alaturi de 13 spectatori, intr-un teribil accident petrecut in timpul Grand Prix-ului italian.

In 1963, Enzo Ferrari a distrus toate exemplarele originale, dupa ce monopostul a fost inlocuit de un nou model in cadrul Scuderiei.

2. The Bathtub

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

"Cada de baie" este o porecla pe cat de originala, pe atat de potrivita cu forma Lotus-ului 25, devenit la randu-i o alta masina iconica din circuitul F1 al anilor '60.

Legenda sau nu, designul initial al "cazii de baie" a fost facut de proprietarul companiei, Colin Chapman, pe un servetel, in timp ce servea pranzul alaturi de proiectantul sau de sasiuri, Frank Costin.

Lotus 25 a intrat pe pista in 1962, fiind folosita pana la finalul campionatului din 1965. Si-a trecut in palmares nu mai putin de 14 victorii, incluzand doua campionate castigate de piloti si doua titluri de constructor.

Porecla i-a venit destul de repede, pe de o parte forma sa alungita semanand destul de mult cu o cada de baie, pe de alta parte postura pilotului in monopost parand, de asemenea, a unui om care se imbaiaza.

3. Black Beauty

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

Abia in 1978 un alt Lotus avea sa isi transforme porecla in renume legendar. Modelul 79 a reprezentat in acel moment o adevarata revolutie in lumea competitionala.

Aderenta perfecta manifestata de monopost a fost unul dintre atuurile care au facut ca ceilalti concurenti sa clipeasca pur si simplu nedumeriti la vederea bolidului vopsit in negru. Sase victorii in sezonul 1978, un titlu de pilot si unul de constructor au intarit pe deplin distinctia "Black Beauty" data de echipa Lotus.

Sasiul a fost folosit si in sezonul competitional urmator, iar amprenta "Frumusetii negre" pusa asupra campionatului F1 este recunoscuta si acum de specialisti. Pe langa faptul ca este considerata una dintre cele mai atractive masini de cursa create vreodata, Lotus 79 isi aroga meritul de a fi impins Formula 1 in lumea aerodinamicii prin perfomantele sale.

4. Skateboard

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

Brabham BT 55 este masina care s-a ales cu aceasta porecla amuzanta. In incercarea de a recupera terenul in fata rivalilor Williams si McLaren, Gordon Murray a introdus in circuit, in 1986, "Skateboard"-ul.

Monopostul s-a ales cu acest renume dupa ce pilotii Riccardo Patrese si Elio de Angelis au marturisit ca stau aproape la pozitie orizontatala in monococa masinii. Nu a fost chiar succesul pe care il spera Murray pentru ca, in ciuda fortei dezvoltate de masina, "Skateboard"-ul nu putea fi usor controlat, derapajele sale fiind antologice.

5. "Sora perversa a lui Kate"

5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1

Sebastian Vettel este cel care a gasit numele amuzant pentru Red Bull RBS-ul pilotat de el, dupa ce primul monopost, alintat Kate, s-a facut praf la sfarsitul primei curse din 2009. Germanul s-a ales cu "o sora" mai nabadaioasa a primei sale masini, pe care a botezat-o rapid "Sora perversa a lui Kate".

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze 5 porecle ciudate ale unor masini legendare din Formula 1
mai multe
Publicat în categoria: Formula 1 DATA PUBLICĂRII: 8 Ianuarie 2015