Vettel a castigat duelul de la Barcelona

Vettel a castigat duelul de la Barcelona
Sebastian Vettel, pilotul echipei Red Bull, a castigat cursa de la Barcelona dupa un duel fantastic cu Lewis Hamilton, pilotul echipei McLaren. Dupa o cursa extrem de disputata, de la start la sosire, cei doi au fost despartiti de doar cateva secunde.
Distribuie pe Facebook
Cu un ritm impresionant si folosind o combinatie de pneuri noi Pirelli PZero Argintii (hard) si PZero Galbene (soft), cei doi au reusit, cu 20 de tururi inainte de final sa-i depaseasca pe toti pilotii, pana la cei din top 6. Dupa ultima oprire la boxe, cu 16 tururi inainte de final, diferenta dintre cei doi era de doar 1,5 secunde, diferenta care a scazut tur cu tur.

Pilotul echipei McLaren, care la fel ca Vettel a avut patru opriri la boxe, a stabilit cel mai rapid timp cu pneurile PZero Argintii (hard) si l-a atacat pana in ultimul tur pe rivalul sau de la Red Bull. Dupa o cursa de 307,104 kilometri, diferenta dintre cei doi a fost de doar 0,6 secunde. Intre cei doi a fost o diferenta mai mica de o lungime de masina in ultimele 10 tururi, acesta fiind unul dintre cele mai spectaculoase finaluri de cursa din acest sezon.

Tot in ultimele tururi, s-a dat o lupta la fel de disputata si pentru ultimul loc al podiumului intre Jenson Button si Mark Webber. Button si-a adjudecat in final pozitia a treia, in urma unei stragii cu trei opriri la boxe.

Webber a plecat in cursa de pe cea mai buna pozitie a grilei de start cu pneurile PZero Galbene si a folosit la final pneurile de compozitie hard. Toti pilotii din plutonul fruntas au decis sa foloseasca pneurile de compozitie hard la finalul cursei datorita diferentelor de aproape doua secunde pe tur fata de compozitia soft. Noua versiune de pneuri de compozitie hard si-a dovedit rezistenta in aceasta cursa, in comparatie cu versiunea anterioara, durata de viata fiind de aproximativ 25 tururi de cursa.

Durabilitatea lor a fost dovedita si de Nick Hedifeld, pilotul echipei Lotus Renault. Pornit de pe ultima pozitie a grilei de start deoarece nu a luat startul in calificari dupa incidentul din antrenamente, germanul a inceput cursa cu pneurile PZero Argintii. In turul 21 a trecut pe pneurile PZero Galbene ca parte a unei strategii cu trei opriri la boxe si in final a terminat, in puncte, pe locul 8.

Echipa Sauber a folosit o strategie diferita fata de restul echipelor folosind pneurile PZero Argintii la jumatatea cursei. Monoposturile au fost echipate cu versiunea soft a pneurilor Pirelli pe finalul cursei, o tactica incununata de succes, ambele masini terminand Marele Premiu al Spaniei in puncte. Scotand in evidenta strategia folosirii pneurilor, cursa de la Barcelona a fost prima, dupa cea din sezonul 2000, cand pilotul care a plecat din pole position nu a fost si castigatorul cursei. Atunci victoria i-a revenit lui Mika Hakkinen, iar de pe cea mai buna pozitie a grilei de start a plecat Michael Schumacher.

"A fost, cu siguranta, un final de cursa dramatic. Vettel si Hamilton s-au luptat pana in ultimul tur, monoposturile lor fiind echipate cu pneurile PZero Argintii. Amandoi au facut o cursa senzationala oferindu-ne un spectacol fantastic. La acest spectacol a contribuit si Fernando Alonso, pe Ferrari, care a plecat excelent la start si s-a instalat pe prima pozitie. Si in pluton am vazut cateva strategii interesante, in special din partea echipelor Lotus Renault si Sauber. A fost o cursa senzationala, dar totusi nu suntem foarte multumiti de faptul ca au fost patru opriri la boxe, obiectivul nostru fiind de doar trei. Acest lucru a fost posibil datorita diferentei mai mari dintre compozitiile hard si soft, ceea ce a facut ca echipele sa adopte o strategie de sprint. Totusi, foarte interesant de notat, cel mai rapid tur a fost stabilit cu pneurile noi de compozitie hard. Vom analiza toate datele de aici, dar acum suntem foarte entuziasmati de faptul ca ne vom intalni cu o provocare complet noua: circuitele stradale din Monte Carlo si Canada, unde se vor folosi in premiera pneurile PZero Rosii cu o compozitie supersoft", a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Rezumatul zilei in Marele Premiu al Spaniei:
Acesta este desfasuratorul tuturor opririlor la boxe efectuate in timpul Marelui Premiu al Spaniei. Pirelli a nominalizat noua versiune a pneurile hard ca optiune principala, in timp ce versiunea soft a pneurilor P Zero a fost optiunea secundara.

Vettel: SU SU (9) SN (18) HU (34) HN (48) 4
Hamilton: SU SN (11) SU (23) HU (35) HN (49) 4
Button: SU SN (14) SU (30) HN (48) 3
Webber: SU SU (10) SN (19) HN (29) HN (47) 4
Alonso: SU SU (10) SU (19) HN (29) HN (39) 4
Schumacher: SU SU (10) SN (26) HN (41) 3
Rosberg: SU SU (11) SU (27) HN (42) 3
Heidfeld: HN SN (21) SN (36) SN (50) 3
Perez: SU HN (7) SN (29) SU (47) 3
Kobayashi: SU HN (1) SN (25) SU (44) 3
Petrov: SU SU (11) SU (26) HN (41) 3
Di Resta: SU SN (15) SN (32) HN (51) 3
Sutil: HN SN (13) SN (30) SU (48) 3
Buemi: SU SU (9) SN (25) HN (42) 3
Maldonado: SU SU (8) SU (20) HN (36) HN (53) 4
Alguersuari: SU SN (11) SU (24) HN (36) HN (50) 4
Barrichello: HN SN (11) SN (23) HN (35) SN (54) 4
Trulli: SN SU (15) SU (29) HN (43) 3
Glock: SU SN (16) SU (38) HN (53) 3
D'Ambrosio: SU SN (17) SU (34) HN (49) 3
Karthikeyan: SU SU (14) SU (28) HN (47) 3
Massa: SU SU (11) SU (21) HN (36) 3 (NC)
Kovalainen: SN SU (16) SU (28) HN (41) 3 (NC)
Liuzzi: SU SU (16) 1 (NC)

Pe prima coloana, dupa numele pilotului, este specificat tipul de pneuri cu care a luat startul.
S = compozitie soft
H = compozitie hard
N = pneuri noi
U = pneuri folosite
* Drive through - trecere pe la boxe in urma unei penalizari
* NC = Not classified - nu s-a clasat

Pe ultima coloana este specificat numarul total de opriri.

Distribuie pe Facebook
mai multe