Vettel a obtinut prima victorie la Singapore cu Pirelli

Vettel a obtinut prima victorie la Singapore cu Pirelli
Sebastian Vettel, pilotul echipei Red Bull Racing, si-a trecut in cont cea de-a noua victorie din acest sezon cu Pirelli, dar locul secund obtinut de Jenson Button (McLaren), singurul adversar al germanului in lupta pentru titlu, muta lupta pentru coroana mondiala in Japonia.
Distribuie pe Facebook
Marele Premiu al Republicii Singapore - desfasurat in nocturna la temperaturi de peste 30 grade Celsius si umiditate de aproape 80% - este una dintre cele mai dificile curse ale sezonului. Durata cursei si mai ales faptul ca monoposturile sunt alimentate cu o cantitate mare de combustibil solicita la maximum pneurile, mai ales ca in toate cele 23 de viraje ale circuitului se trece peste vibratoare.
Pilotii din top 10 s-au calificat pe grila de start folosind pneurile P Zero Rosii, de compozitie supersoft, dar pilotul echipei Force India, Paul di Resta, a ales sa plece la start de pe pozitia a zecea cu pneurile P Zero Galbene, de compozitie soft, dupa ce in Q3, ultima parte a calificarilor, nu a mai iesit deloc pe circuit. Aceasta strategie i-a permis lui Di Resta sa parcurga 19 tururi in prima parte a cursei, cu pneurile de compozitie soft si cu rezervorul plin. Pilotul echipei Force India a trecut apoi pe pneuri de compozitie supersoft si a terminat cursa cu pneurile P Zero Galbene. Paul di Resta a terminat cursa pe locul 6 dupa ce a parcurs 33 de tururi cu pneurile de compozitie soft, obtinand cel mai bun rezultat dintre pilotii care au ales o strategie cu doua opriri la boxe. Locul 6 din Singapore este si cel mai bun rezultat din cariera pentru Di Resta in Formula 1.
Vettel a avut o strategie cu trei opriri la boxe si si-a asigurat astfel a noua victorie din acest sezon. Germanul a plecat cu pneurile de compozitie supersoft, dupa care a schimbat de doua ori cu pneuri de compozitie soft la jumatatea cursei. Germanul, foarte aproape sa devina cel mai tanar dublu campion mondial din istoria Formulei 1, a terminat cursa cu pneurile de compozitie supersoft, gestionandu-si perfect strategia de la start pana la sosire.
Imediat dupa jumatatea cursei, masina de siguranta a iesit pe circuit in urma unui accident (pana acum nici o cursa de la Singapore nu s-a desfasurat fara interventia masinii de siguranta), ceea ce a facut ca Vettel sa piarda avansul de 22 secunde. In aceste conditii, strategia fiecarui pilot a jucat un rol extrem de important deorece pilotii din fruntea cursei au profitat si de acest moment pentru a schimba pneurile. Un alt factor care a influentat strategia opririlor la boxe a fost si durata mare a unui pit stop. Pe circuitul din Singapore linia de intrare si iesire la boxe are 404 metri, iar viteza la boxe este mai mica decat pe alte circuite. In total, o oprire dureaza peste 30 de secunde, chiar daca durata schimbului de pneuri este de doar trei - patru secunde.
Diferenta de viteza intre pneurile de compozitie soft si supersoft, de peste o secunda pe tur, a adus numeroase oportunitati de depasire pe parcursul cursei. Lewis Hamilton a iesit din lupta pentru un loc pe podium dupa un acrosaj cu Felipe Massa, dar in ciuda acestui accident, a unei penalizari cu drive-through si a cinci vizite la boxe pilotul echipei McLaren a reusit sa termine pe pozitia a cincea folosindu-se eficient de calitatile pneurilor Pirelli de compozitie soft si supersoft.
"A fost o cursa extrem de spectaculoasa pe nocturna in Singapore, iar strategia in ceea ce priveste schimbul de pneuri a fost cruciala. Caldura, umiditatea si durata cursei au facut ca pneurile sa fie solicitate aici la maximum, dar ambele compozitii s-au comportat impecabil pe durata celor peste doua ore de cursa. Nu au existat probleme particulare, iar uzura a avut un caracter normal tinand cont de caracteristicile acestei curse. Aceasta a fost una dintre cele mai complicate curse ale sezonului in ceea ce priveste strategia si fiecare echipa a ales-o pe cea pe care a crezut-o cea mai buna. Inca o data am avut parte de un final spectaculos, cu Jenson Button atacand pozitia lui Sebastian Vettel pana in ultimul tur. Organizatorii de aici au facut o treaba extraordinara, facand din cursa de la Singapore una dintre cele mai frumoase din acest sezon competitional", a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Formula 1 DATA PUBLICĂRII: 26 Septembrie 2011