6 lucruri de retinut pentru Primarul Capitalei ca sa nu ne ia zapada prin surprindere. Iar.

6 lucruri de retinut pentru Primarul Capitalei ca sa nu ne ia zapada prin surprindere. Iar.
  • De retinut: zapada vine NUMAI iarna!
  • Soselele cu probleme care se inchid sunt mereu aceleasi. MEREU!
  • Nu mai cumparati utilaje de topit zapada!
Distribuie pe Facebook

Daca nu ati aflat inca, Romania este o tara unica pe mapamond: doar aici vine iarna, doar aici ninge si doar aici niciodata nu stii cand vine zapada! Nu exista an in care autoritatile incompetente sa nu fie luate prin surprindere de venirea zapezii si sa fie prinse pe picior gresit. Aaaaaa, si inca ceva, de data asta adevarat: Romania este singura tara din lume care inchide sosele si autostrazi la prima zapada.

1. De retinut: zapada vine NUMAI iarna!

Nu stim daca este hilar sau halucinant ca un primar sa spuna ca ninsoarea a luat autoritatile pe nepregatite in luna decembrie sau in luna ianuarie. De fapt, au si alesii dreptate: cum naiba sa ninga iarna? Utilajele erau pregatite pentru luna august, pentru ca atunci era asteptata urgia alba cu viscol si nameti, nu? Asadar, prima lectie pentru o deszapezire de succes este ca primarii si politicienii sa stie cu precizie, sa fie convinsi si sa retina odata pentru totdeauna ca zapada, viscolul si poleiul apar iarna! Nu vara, nu primavara, nu toamna. Ci iarna! IAR-NA! Acum, primarii Bucurestiului si ceilalti din tara, repetati dupa noi: ZAPADA VINE IARNA! Bun, trecem la lectia cu numarul 2.

2. Soselele cu probleme care se inchid sunt mereu aceleasi. MEREU!

Nu se numeste prostie ceea ce fac primarii si cei de la CNAIR. Nu, ci se numeste lacomie, furt, ciordeala. Pe ce sa mai cheltuie in fiecare ani banii de la buget, prin contracte cu firme frauduloase, daca ar face o data si bine un lucru? In fiecare an, de cand avem aceleasi sosele in Romania, adica de prin anii '60, aceleasi zone, aceleasi sosele, aceleasi drumuri judetene sunt afectate de viscol si zapada. Vantul, curentii, relieful, e acelasi, iar zonele se cunosc de multi ani. Te-ai gandi ca intr-o tara civilizata, dupa ce ti-ai luat-o pe coaja de zeci de ori, inveti ceva. Nu si in Romania. Te-ai astepta ca in zonele in care se fac troiene in fiecare iarna, autoritatile platite din banii nostri iau masuri. Adica planteaza arbusti, copaci, ca sa aiba rol de paravant si sa evite formarea de troiene. Dar nu in Romania. Te-ai gandit ca pe autostrada A2 care se inchide imediat cum ninge, in atatia ani, cineva a montat bariere anti-zapada. Dar nu...

3. Nu mai cumparati utilaje de topit zapada!

Tocmai ce am vazut ca Primaria Capitalei a achizitionat un dispozitiv de topire a zapezii. Buna investitie! Aceeasi investitie de foaaaaarte multi bani aruncati pe geam au facut-o si cateva primarii de sector. Iata in filmulet utilajul din Sectorul 4, iarna trecuta, cat de eficient este. Pai la cata apa iese pe furtun, de zici ca este o cismea din parc, e nevoie de numai 15431 de ani ca sa topesti zapada de pe un singur bulevard. Asta in timp ce utilajul inghite motorina cu nemiluita, proaspat scumpita de PSD, apropo. In loc sa cheltuiesti milioane de Euro pe asemenea utilaje, cumpara vehicule mai mici care sa intre pe strazile laturalnice, cumpara basculante ca sa cari zapada in Dambovita, cumpara lopeti, cumpara nisip, orice... Dar nu asemenea bazaconii. Aceste utilaje sunt facute pentru tari civilizate si se folosesc cate 10-20 in tandem. Noi cumparam 1 pentru un intreg sector. Amin!

4. Trimiteti Politia Locala pe teren sa dea amenzi locatarilor!

Nu stie nimeni care este scopul Politiei Locale. Sau ce face. Sau ce vrea. Sau de ce exista. Practic, nu fac absolut nimic folositor. Dar ar putea, de exemplu, pentru ca au autoritatea de a da amenzi locatarilor si proprietarilor de imobile care nu-si curata trotuarele din fata si imprejurimi, sa faca acest lucru. Adica imediat cum vine iarna, trimite Politia Locala pe terene. Creste amenzile. Fii nemilos cu lenesii si cu nesimtitii. In strainatate, absolut toti oamenii ies si isi curata singuri trotuarul, strada, soseaua, chiar daca nu este proprietate personala. Pentru ca asa e normal, sa ai spirit civic. Nu si in Romania unde mitocanii nu strang rahatul cainilor pe strada, arunca gunoiul si bradul pe geam, scuipa cojile de seminte unde apuca si nu ridica un deget. Dar, cu cateva amenzi usturatoare, lucrurile s-ar putea repara.

5. Rugati Politia Rutiera sa patruleze si sa dea amenzi fara mila

Cand vine iarna, cel putin in Bucuresti, se intampla urmatorul fenomen: locurile de parcare se imputineaza brusc din cauza nametilor. Asa ca soferii parcheaza unde apuca, unde ii duce capul. Asa ca pietonii nu mai au trotuare, treceri de pietoni, absolut nicio zona pe unde sa circule. Asa se blocheaza o banda de sosea care se transforma in parcare iar autobuzele nu mai au pe unde sa mearga. Asa scade vizibilitate si mor oamenii. Insa Politia Rutiera nu face mai nimic. Iarna ar trebui sa iasa pe strazi cu toti oamenii, cu toate autospecialele, sa dea amenzi cu miile, cu milioanele, fara mila. Ai parcat pe trecerea de pietoni, bang, amenda de 5000 de lei. Ai blocat soseaua, bang, amenda de 10.000 de lei. Doar asa, soferii lenesi vor scoate lopata din portbagaj si isi vor deszapezi un loc nou de parcare. Altfel... parcheaza unde ii duce capul. Rutiera, va rugam: treceti la treaba si lasati mila deoparte!

6. Folositi utilajele in tandem

Am vazut cu ochii mei felul in care utilajele CNAIR sau ale Primariei curata de zapada soselele sau autostrazile. Te ia durerea de cap, nu alta. Parca o fac special ca sa se inzapezeasca cat mai repede la loc drumul, ca sa consume cat mai mult carburant si ca sa arunge pe fereastra cat mai multi bani publici. De fapt, bani care sa intre in buzunarele companiilor smecherilor care au contracte cu Statul. Pe ditamai autostrada am vazut cum trecea un utilaj cu o lama, dupa care, la vreo 10 minute mai trecea unul pe alta banda si tot asa. Niciodata in tandem, niciodata impreuna, ca sa curete soseaua din prima si sa dea drumul la circulatie. NICIODATA! Iata mai jos un filmulet din care avem ce invata. Desi, la cat de acerba e dorinta PSD de a fura cu toate mijloacele, nu o sa invatam nimic.

Distribuie pe Facebook
mai multe