Concours d’LeMons: competitia dedicata bizareriilor pe patru roti

Concours d’LeMons: competitia dedicata bizareriilor pe patru roti
  • In California se organizeaza anual evenimentul Concours d’LeMons
  • Show-ul auto sarbatoreste "aiurelile, trasnaile si masinile cu adevarat groaznice"
  • Cel mai ravnit premiu a fost castigat in 2015 de un Fairlane din 1964
Distribuie pe Facebook

Cand vine vorba despre concursuri de masini primeaza, in general, ori viteza pe care o poate atinge, ori designul elegant, insa la Concours d’LeMons sunt premiate alte atu-uri ale automobilelor. Juriul alege cele mai bizare si cele mai urate exemplare, evenimentul fiind dedicat celor care conduc vehicule iesite din comun.

Organizat in spirit ironic si cu o legatura directa cu elitistul Concurs de Eleganta de la Pebble Beach, Concours d’LeMons este un eveniment care sarbatoreste "aiurelile, trasnaile si masinile cu adevarat groaznice", spun promotorii sai.

Altii il caracterizeaza ca fiind varul de la tara al evenimentului anterior mentionat - pentru ca se desfasoara fix in aceeasi perioada a anului, respectiv in acelasi stat, sau ca pe un eveniment pentru pasionatii de automobile care nu-si permit sa detina in posesie exemplare de colectie.

Pana si denumirea este o trimitere ironica spre numele faimoasei curse de la Le Mans, fiind totusi limpede ca e vorba despre "acriturile" din zona auto - "LeMons". Insa asta nu inseamna ca obiectivul nu este unul laudabil.

Chiar daca autoturismele de aici nu costa o avere, precum cele de la Pebble Beach, si chiar daca nu vei vedea niciun star plimbandu-se cu ele, evenimentul este centrat pe pasiunea pentru masini, asta fiind practic singura legatura cu Le Mans si Concours d’Elegance.

Categoriile concursului: "WTF?" si "Worst in Show"

Concours d’LeMons

Daca la Pebble Beach poti vedea masini precum Bentley, Rolls Royce, Ferrari sau Maserati, la o aruncatura de bat de locul unde sunt expuse vedetele industriei auto vezi un spectacol oferit de piese bizare, care nu te lasa sa treci indiferent pe langa ele. Nu lipsesc raritatile, modelele tunate sau cele construite in curtea casei de amatori.

La acest concurs sunt acceptate si automobilele pline de rugina, dar si cele pe care ar fi ilegal sa le conduci pe un drum public; inscrierea si intrarea la show sunt gratuite, asa ca niciun sofer nu a avut vreo retinere in a participa la eveniment, oricat de rau ar fi aratat.

Categoriile sunt suficiente pentru ca orice masina sa se incadreze in concurs. Asadar, exista clasificari bazate pe regiunea in care au fost produse vehiculele - "Centura americana de rugina", "Chiftelute suedeze", "Dispozitivul japonez care iti mananca sufletul", "Pactul de la Varsovia", dar si un loc pentru exemplarele care au fost respinse la alte concursuri si pentru care e nevoie si de o dovada scrisa a acestui fapt ("Nefericitii respinsi").

Premierea include si premiile speciale precum "Worst in Show", "WTF?", "Biggest Loser" (premiu pentru masinile carora le-a scazut foarte mult valoarea in timp), dar si "Cel mai periculos", pentru autoturismele reparate cu sarma si cu care nu ar trebui sa circuli daca tii la viata ta.

Castigatorii titlului de cea mai urata masina

Concours d’LeMonsConcours d’LeMons

Anul acesta, concursul a avut loc pe 16 august. Cel mai ravnit premiu a fost "Worst in Show", fiind castigat de un Fairlane din 1964. Ford-ul a fost preferat in detrimentul unui Hudson din 1953.

S-au mai inscris in competitie, insa au plecat cu mana goala acasa pentru ca nu erau destul de urate, si un Nissan din 1995 transformat intr-o masina asemanatoare cu cele din filmele "Mad Max", un Nash Metropolitan din 1959, un Chevrolet Impala din 1976, dar si un Cadillac Coupe de Ville tot din 1976.

Castigatorul de anul trecut este insa unul si mai iesit din comun, un Acoma Mini Comtesse, o masina in miniatura produsa in Statele Unite in anii '70 pentru cei care nu puteau detine un permis de conducere, copii sub 16 ani si batrani.

In timp ce aici se inmanau trofeele pentru autoturismele cu care iti este rusine sa iesi pe strada, la Pebble Beach, la doar 25 de kilometri distanta (drum pe care multe dintre participantele de la "LeMons" nu l-ar fi putut parcurge fara un pic de ajutor la impingere), castiga premiul pentru eleganta si titlul "Best in Whos" o Isotta Fraschini Tipo 8A din 1924.

Concours d’LeMons

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: FUNNY DATA PUBLICĂRII: 17 August 2015