10 alternative la mersul cu masina in Bucuresti, ca sa scapam de trafic: care e cea mai buna?

10 alternative la mersul cu masina in Bucuresti, ca sa scapam de trafic: care e cea mai buna?
  • Metroul nu face fata fluxului de calatori
  • Scuterul, o alternativa foarte buna
  • Trotineta electrica, o solutie de viitor
Distribuie pe Facebook

Chiar daca d-na Firea lucreaza de zor pentru gasirea unei solutii eficiente care sa ne scape de trafic in Bucuresti, inca mai sunt cateva zone in care sunt blocaje si aglomeratie. De fapt, sinceri sa fim, cam tot Bucurestiul este la fel. Dar ce putem face ca sa scapam de aglomeratie si de aruncat bani pe fereastra?

Troleibuz

Daca vrei sa renunti la masina in Bucuresti ai putea merge cu troleul. Tine cu natura, nu haleste motorina, dar are cateva probleme care il fac una din cele mai proaste alternative la masina personala. In primul rand, troleul are niste rute limitate din cauza nevoii de alimentare cu curent. Adica nu sunt peste tot linii de troleibuz, ci doar pe anumite strazi, in general strazi mai mici, nu bulevarde principale. In al doilea rand, troleul merge incet. Si in al treilea rand, troleibuzul circula acolo unde se formeaza aglomeratie, adica exact pe benzile de carosabil unde se formeaza aglomeratie. Unde stai cu masina in coada o sa stai si in troleibuz. Deci nu.

Alternative masina

Tramvai

O varianta ceva mai buna este tramvaiul. Marele avantaj al unui tramvai este ca merge pe propria banda, teoretic, neocupata de soferii nesimtiti carora nu le mai ajung benzile de rulare. Teoretic, in tramvai, nu depinzi de aglomeratia traficului. Partea proasta este ca si tramvaiul este cam limitat, deoarece nu sunt sine peste tot. Tot la dezavantaje mai trecem si viteza redusa, dar si confortul scazut, deoarece sinele sunt vechi si te arunca de colo-colo ca pe sacii de cartofi. Unde mai pui ca tramvaiele nu au aer conditionat pe timp de vara?

Autobuz

Extrem de cautate sunt autobuzele. De ce? Pentru ca sunt destul de multe si formeaza o retea in tot orasul. La avantaje putem trece faptul ca sunt numeroase si astepti putin in statie dupa ele, dar si ca unele au aer conditionat si vara este racoare. La dezavantaje notam aglomeratia orelor de varf pe liniile principale care duc spre centru, dar si ca autobuzele circula in trafic cu masinile, adica nu vei ocoli deloc ambuteiajele, ci doar vei sta frumos pe scaun daca prinzi loc sau in picioare, eventual langa vreo doi muncitori care au iesit din schimbul de noapte si miros ca hala de peste.

Metrou

Cea mai buna varianta dintre mijloacele de transport in comun pentru Bucuresti este metroul. De fapt, a fost. In metrou e racoare vara si cald iarna, merge repede, nu sta la semafoare, nu sta in aglomeratie si vine destul de repede. Partea proasta este ca nu avem magistrale in tot orasul si ca nu acopera toate cartierele. Adica la un moment dat, cand iesim la suprafata, tot trebuie sa apelam la alt mijloc de transport in comun. Dar nu asta ar fi problema. Ci aglomeratia uriasa din ultimii ani. Se pare ca Bucurestiul nu este pregatit in materie de transport pentru atatia pietoni, majoritatea fiind persoane care lucreaza stabilite din provincie. Aproape zilnic, daca vrei sa iei un metrou la orele de varf ajungi sa astepti si 2-3 trenuri pana cand ai loc sa urci intr-unul. Metroul este bun, dar nu face fata, pur si simplu, la fluxul de calatori din Bucuresti.

Alternative masina

Bicicleta

O foarte buna alternativa la masina ar putea fi bicicleta. Dar nu in Bucuresti. Nu exista piste speciale pentru bicicleta si sa circuli printre masini este o loterie cu viata, deoarece soferii nu se uita dupa biciclisti si nu le acorda prioritate. Mai avem si gropi care iti sparg cauciucurile si iti indoaie jantele, iar daca ploua o sa ajungi la birou leoarca deoarece te stropesc masinile care calca in balti. Apropo, cu bicicleta poti sa circuli doar cand e frumos afara si atunci risti sa ajungi prafuit si plin de mirosuri minunate de la masinile de gunoi sau de la taximetristii cu Logane care scot fum alb. Unde mai pui ca se fura bicicleta ca la balamuc? Oricum, daca ai unde sa o pui si daca mergi distante mici, bicicleta este buna. Mai ales daca nu trebuie sa te imbraci la 4 ace. Sau daca nu trebuie sa cari nimic. Sau daca nu trebuie sa faci cumparaturi. Sau daca nu...

Motocicleta

O alternativa la masina ar putea fi si motocicleta. Dar din pacate, nu are prea multe avantaje. In primul rand iti trebuie o alta categorie de carnet pentru conducere. In al doilea rand, cu motocicleta nu prea te poti baga printre masini asa de bine, ci vei astepta in coloana cot la cot cu autoturismele. Mai adaugam si faptul ca o motocicleta consuma cam cat o masina diesel, ca nu prea o poti lasa oriunde ca ramai fara ea, ca mai ai de platit taxe, impozite, asigurari si alte cele, ca cere intretinere si nu numai. Motocicleta se misca repede, dar cand e aglomeratie o sa astepti langa masini, asadar nu faci mare branza.

Alternative masina

Scuter

Din punctul nostru de vedere, scuterul este cea mai buna alternativa la mersul cu masina. Un scuter de 125-250 cmc este ideal, dar pentru el ai nevoie de permis ca de motocicleta. Asadar unul de 50 cmc este si el bunicel. De ce? Pai un scuter este mult mai mic ca o motocicleta si te strecori usor printre masini ajungand mereu primul la semafor. Consuma putin de tot, e usor de parcat oriunde si are intretinere ieftina. Partea proasta este ca se fura scutere in mare stil, daca nu ai garaj unde sa-l tii peste noapte. Si mai este si dependenta de vreme buna, asta daca nu vrei sa ajungi la munca ud leoarca la prima ploaie.

Trotineta electrica

In ultima vreme, de cand au aparut si bicicletele electrice, multi au apelat si la trotinete electrice. Sunt bune de ceva? Noi zicem ca da. De exemplu, poti merge cu metroul avand trotineta electrica la tine, trotineta care se pliaza. Iesi din metrou si te sui pe ea pana la munca. Merge repede, chiar si cu 35 km/h, nu depui efort si o poti incarca cand ajungi in birou. Ca puncte negative am putea mentiona ca trotinetele au roti mici si ca orice groape reprezinta un risc sa te rostogolesti. Si ca arati caraghios pe ea, exact ca un copil de gradinita. Dar daca treci peste acest aspect, s-ar putea sa fie chiar o alternativa viabila. Cand vom avea piste speciale, o sa isi cumpere mii de oameni asa ceva.

TAXI

Era cat pe aci sa uitam de varianta cu TAXI-ul. Dar, serios acum: de ce ai vrea sa renunti la masina personala si sa apelezi la un TAXI? Vei sta in aceleasi aglomeratii si blocaje in trafic, doar ca vei plati mai mult pentru cursa, mai ales acum, de cand s-a scumpit si kilometrul. Unde mai pui ca la taxiuri dai de masini intr-o stare tehnica execrabila, niciodata nu functioneaza aerul conditionat ca masina a ramas fara freon si de multe ori trebuie sa asculti si cine stie ce discutie are soferul la telefonu un coleg. Ocazional, in week-end, sau atunci cand ramai fara permis, mai ales seara tarziu cand traficul e lejer, poti apela la taxiuri. Asta daca nu cumva vrei o cursa cam scurta si te refuza toti "bajetzii" cu masini galbene.

Alternative masina

Uber sau Taxify

Aplicatiile de tip Ride-Sharing, ce functioneaza in perfecta legalitate momentan, pot fi o varianta buna. Sunt ca niste TAXI-uri, dar iti ofera niste conditii de confort mult mai bune si civilizate. Iar preturile, uneori, pot fi chiar mai mici decat la taxiuri. Problema acestora este aceeasi: daca e aglomeratie, o sa astepti mult si bine in cozi si in aceste masini. Adica nu poti castiga timp, eventual niste odihna ca nu mai apesi pedala de ambreiaj de zor. La fel, ca la TAXI-uri: ocazional, reprezinta o varianta buna. Dar daca ajungi sa mergi zilnic cu astfel de automobile, o sa te trezesti ca la sfarsit de luna achiti sume destul de semnificative.

TU CE ALTERNATIVA AI ALEGE?

Alternative masina

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Alternative masina
mai multe