10 lucruri pe care le putem face in trafic sa fim mai buni soferi de Craciun. Macar atunci...

10 lucruri pe care le putem face in trafic sa fim mai buni soferi de Craciun. Macar atunci...
  • Nu mai parca pe locurile destinate personelor cu dizabilitati
  • Nu mai bloca soseaua, te rugam!
  • Ce ar fi daca nu ai mai goni ca un disperat?
Distribuie pe Facebook

Decembrie este luna cadourilor, luna in care colindele de la radio ne fac mai buni, luna in care primim si oferim cadouri. Ca soferi, nu suntem deloc civilizati, ci dimpotriva: nu respectam regulile rutiere, ne batem joc de pietoni si nu-i respectam pe politisti. Dar poate, cumva, am putea fi mai buni macar acum. Iata cum.

Nu mai parca pe locurile destinate personelor cu dizabilitati

Te duci la Kaufland, Carrefour, Ikea sau Auchan ca sa faci cumparaturi de Craciun si este aglomeratie uriasa? Nu parca pe locurile de langa intrare destinate persoanelor cu handicap. Te rugam. Mai bine mai cauti 3-4 minute un loc obisnuit si parchezi acolo, nu te grabeste nimeni. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu va veni cineva care are cu adevarat nevoie de acel loc si-l va gasi ocupat. Cum ar fi doi parinti care au un baiat in fotoliu rulant pe care trebuie sa-l aduca din celalalt capat al parcarii pentru ca ai parcat tu ca un nesimtit unde nu trebuia. Daca parchezi pe asemenea locuri fara motiv, speram ca la un moment dat sa parchezi acolo de nevoie.

Nu mai face economie la semnalizare

Daca am folosi macar in luna decembrie semnalizatorul cu care este dotata masina noastra, am avea un trafic mai bun. Indiferent ca schimbi banda, sau ca tragi pe dreapta sa parchezi, sau ca schimbi directia masinii pe alta strada. Ce bine ar fi ca, macar in decembrie sa folosim semnalizarea asa cum cere legea, pentru orice schimbare de directie, ca sa evitam niste accidente. Si sa le indicam si altor soferi, dar si pietonilor, in ce directie vrem sa o luma. E vorba de siguranta, nimic mai mult.

Verifica naibii becurile alea!

Chiar azi circula in fata mea un Logan MCV de politie, de la Rutiera, caruia nu-i mergea niciun stop pe frana. Am vrut sa opresc langa ei si sa le zic, dar au luat-o inainte. Acesta ar fi trebuit sa fie un model pentru altii, dar nu este. Nu e de mirare ca multi soferi conduc masini carora nu le merg luminile. Ba nu le merg un far, ba nu le merg stopurile pe frana sau pozitiile. Nu mai zic de lumina care ilumineaza placuta de inmatriculare, ca deja asta e un lux. Poate nu isi dau seama acesti indivizi, dar este un real pericol sa mergi fara lumini la masina...

Iarna trafic bucuresti

Nu mai bloca soseaua, te rugam!

Nu conteaza daca esti taximetrist sau un simplu sofer nesimtit. Cand vine zapada, apar nametii la marginea soselei si dispar multe locuri de parcare. Dar asta nu inseamna ca tu trebuie sa blochezi o banda de mers. Asa cum nu inseamna nici ca, daca astepti pe cineva, poti lasa masina pe avarii crezand ca ai scapat de orice problema. In fapt, indiferent de anotimp, daca blochezi o banda de timp numai pentru confortul tau, ca sa iti fie usor sa ajungi mai usor unde ai treaba, esti un mitocan. Mai bine pune mana pe lopata si fa-ti un loc de parcare daca ninge sau mai plimba-te nitel pana dai de un loc regulamentar.

Foloseste scrumiera masinii

Daca esti genul de sofer fumator, ce arunca mucurile de tigara pe geam, direct pe carosabil, esti cu siguranta un nesimtit. La fel cum esti si daca arunci orice pe jos, de la cutii de Cola, la ambalaje si pachete goale de tigari. Nu uita ca suntem, totusi in 2018 aproape, am evoluat si noi, nu mai avem o ora pe zi apa calda si nici WC-uri in curtea blocului. Daca tu arunci gunoiul pe jos, ai ramas ca acum 30 de ani, la stadiul de comunist. Sa iti arunci gunoiul acolo unde trebuie este o simpla dovada de bun-simt. Nu doar de Craciun.

Iarna trafic bucurestiFoto: Cabral.ro

Fii rabdator in trafic

Stiu, pana acum erai genul care statea la semafor cu mana pe claxon, nerabdator si grabit. Poate ca asa esti si acum, in Decembrie, cand trebuie sa faci 1000 de drumuri la magazin, sa iei cadouri, sa iei brad, sa iei mancare. Dar te rugam, macar in decembrie, poate incerci sa nu mai claxonezi in milisecunda in care se face verde ca un disperat. Fii rabdator, ca nimeni nu se poate misca cu viteza luminii. Poate ca si tu vei fi primul la semafor maine, ti-ar placea sa te claxoneze alti 5 disperati din spate, cand tu nici sa bagi in viteza nu ai apucat?

Ce ar fi daca nu ai mai goni ca un disperat?

Zilele astea am vazut multe masini care goneau de zor pe strazi, de parca erau furate de soferii lor. Insa putini isi dau seama de pericolele la care se expun acum, cand este frig. Daca alergi ca nebunul si faci slalom printre masini, risti sa ajungi cu rotile pe o zona de gheata si sa te invarti cu masina, petrecand Craciunul pe patul de spital. Stii tu, spitalelul ala in care intri cu piciorul rupt si pleci cu 10 virusi bonus... Sau poti aluneca pe polei sau gheata cand vrei sa pui frana, crezand ca masina franeaza ca vara, si sa te infigi in masina din fata, urmand ca de Sarbatori sa mergi cu bicicleta. Nu e bine.

Iarna trafic bucurestiFoto: Cabral.ro

Nu mai atinge maneta de flash-uri

La fel de nesimtiti ca cei care claxoneaza imediat cum se pune verde sunt cei care fac abuz de flash-uri. Mergi prin pasajul Obor, de exemplu, acolo unde este linie continua, vine un bou in spate si da flash-uri sa treci pe banda cealalata. Adica te forteaza sa incali legea. Daca se grabeste el asa de tare, sa se duca el pe acolo, nu? Sau aia care iti dau flash-uri pe autostrada in disperare, in timp ce tu depasesti un TIR. Astfel de soferi sunt extrem de "inteligenti" si au impresia ca alte masini zboara si ca strada e doar a lor.

Curata masina de zapada

Poate ca inca nu avem multi fulgi de nea, dar vor veni. Nu face ca altii, sa circuli cu masina alba, doar cu parbrizul curat. E vorba de vizibilitate, e vorba de siguranta rutiera. Dupa ce pornesti motorul sa incalzesti masina, ia-ti 5 minute sa cureti cu peria si cu racleta toate geamurile, inclusiv zapada de pe plafon. Nu de alta, dar daca mergi asa prin oras, toata zapada va zbura direct pe alte masini, pe parbrizul celui care circula in spatele tau. Nu mai zicem ca daca nu cureti stopurile de frana, nu stie nimeni ce urmeaza sa faci tu...\

Iarna trafic bucuresti

Fa un mic gest de bunatate

Acum, iarna, nu strica sa faci ceva bun. Orice. De la a-l lasa pe unul sa intre pe strada principala de pe o strada laturalnica, atunci cand este aglomeratie si nimeni altcineva nu-l lasa. Pana la a-l certa pe soferul mitocan care parcheaza pe locurile persoanelor cu dizabilitati si pana la a-l ajuta pe soferul care a ramas cu masina impotmolita. In decembrie este momentul cel mai bun sa faci fapte bune pentru cei din jur. Ba chiar sa daruiesti ceva. De exemplu, daca ai castigat la casa la Carrefour un cos plin de bunatati, te poti duce sa-l daruiesti unei batranici din fata unei biserici. Sau daca vezi un necunoscut pe strada cu masina ridicata, il poti intreba daca are nevoie de ajutor. Atat.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Iarna trafic bucuresti
mai multe