10 piese auto pe care sa nu le cumparam niciodata de la dezmembrari

10 piese auto pe care sa nu le cumparam niciodata de la dezmembrari
  • Caseta de directie
  • Elementele de franare
  • Ambreiajul SH prezinta riscuri mari
Distribuie pe Facebook

Parcurile de dezmembrari sunt o solutie foarte buna pentru soferii care vor sa-si cumpere elemente de caroserie, motoare sau cutii de viteze. Sau pot fi raspunsul celor care cauta jante, elemente de interior sau repere fixe de mecanica. Dar pot reprezenta si cel mai mare cosmar daca achizitionam de acolo piesele nepotrivite. Iata ce piese sa nu cumperi niciodata de la dezmembrari.

Foarte multe piese merita sa fie cumparate de la dezmembrari. Pentru ca au avantaje fata de piesele noi, cum ar fi elementele de caroserie care sunt deja vospite in culoarea masinii tale, sau diverse piese originale care stii sigur ca se monteaza fara adaptari. Dar sunt si piese care nu merita cumparate, deoarece riscul ca sa fie stricate sau sa nu se potriveasca e prea mare, iar cheltuiala initiala va creste exponential. Iata ce piese sa ocolesti, cumparate la mana a doua.

Ambreiaj

Da, sunt soferi care cred ca fac o afacere buna cumparand un kit de ambreiaj de la dezmembrari. Dar trebuie sa stie ca la schimbul de ambreiaj manopera este costisitoare, asa ca nu merita sa pui piese second-hand, dupa care sa te trezesti peste cateva luni ca si cel nou patineaza, sa cumperi un kit nou si sa achiti manopera inca o data. Fa treaba buna de la inceput si monteaza piese noi cand e vorba de ambreiaj, riscurile sunt prea mari sa apara probleme. La fel si cu volantul care trebuie cumparat nou, deoarece s-ar putea sa pui unul second-hand si sa vezi ca trepideaza toata masina.

Piese dezmembrari de evitat

Pompa de inalta presiune

Masinile diesel, de departe cele mai complexe si problematice, foarte buni clienti ai dezmembrarilor, sufera si pe partea de alimentare. Piesa care se poate defecta destul de des, din cauza intretinerii proaste si a motorinei de calitate slaba este pompa de inalta presiune. Aceasta incepe sa piarda carburant pe la garnitura, in prima instanta, dupa care te lasa in drum fara sa stii de ce. Cand se strica pompa de inalta presiune, ideal este sa cumperi una noua, dar care este extrem de scumpa. Solutia buna este sa o reconditionezi pe cea de pe masina. Niciodata sa nu dai banii pe una folosita, pentru ca in 4 zile poate face la fel ca cea veche. Mai bine pui ceva cu garantie.

Piese dezmembrari de evitat

Discuri de frana

Vanzatorii pun pe piata elemente de franare second-hand, de la placute, discuri, furtune, pompa, etriere. Daca etrierele mai pot fi montate de la dezmembrari, la fel si pompa, restul nu prea... De fapt, niciun element consumabil de franare, lichid, placute, discuri, nu merita pus second-hand, indiferent cat de bune sunt si neuzate. Nu stii unde a stat si cum s-a mers cu masina de pe care au fost demontate, iar pretul nu merita sa pui piese folosite. Cand e vorba de franare, nu te juca, monteaza elemente noi cu garantie.

Piese dezmembrari de evitat

Amortizoare

Suspensiile masinii sunt si ele destul de importante. Arcurile pot fi cumparate de la dezmembrari, atata timp cat sunt intregi, netaiate si fara rugina. Insa amortizoarele... si ele pot fi cumparate. Dar exista riscuri mari. Poti sa le montezi pe masina si sa iti dai seama dupa o saptamana ca incep sa curga. Nimeni nu stie de pe ce masina au fost scoase, unde au fost depozitate, cat au stat nemiscate si la ce temperaturi, astfel incat semeringurile din interior pot fi uzate. Mai bine cumpari noi, ca sa nu ai batai de cap.

Piese dezmembrari de evitat

Pivoti, bucsaraie

Niciun elemente de directie sau suspensie care are cauciuc nu trebuie cumparat de la dezmembrari. Poti cumpara bascule sau brate, atata timp cat li se pot monta bucse sau pivoti noi, dar daca aceste elemente sunt fixe, nu te baga la asa ceva. Cauciucul imbatraneste in timp, mai ales daca sta pe vreun raft in frig, dupa care la soare, sau masina de pe care a fost scos nu a fost miscata cu anii. Chiar daca la mana se simt bine, rigizi, pivotii pot sa scoata iar acel sunet metalic de lovituri in cateva zile, daca au fost luati folositi. Mai bine, tot ce tine de directie si articulatii, montezi noi, ca sa nu iti complici viata.

Piese dezmembrari de evitat

Filtre

Vanzatorii de piese din dezmembrari vor sa faca bani din orice. Asa ca vand pana si filtrele de aer, de polen, de carburant la mana a doua. Sunt multe anunturi cu asa ceva, iar clienti se pare ca se gasesc. Evident, la fel ca oricare alta consumabila, filtrele trebuie puse pe masina noi. Sunt piese ieftine, iar daca nici pe astea nu le cumparam noi, e clar ca nu avem grija de masina noastra. Un filtru vechi poate avea materialul filtrant putrezit si poate strica atat pompa de injectie, cat si injectiarele. Nu e de joaca.

Piese dezmembrari de evitat

Pompa de apa

Cand schimbam distributia, despre care nici nu mai este nevoie sa spunem ca trebuie sa o punem neaparat noua, nicidecum de la dezmembrari, putem schimba si pompa de apa. De fapt, mecanicul ne sfatuieste sa punem pompa noua, ca nu stii cand se strica si cat de veche e cea de pe masina. Unii monteaza pompe de apa cumparate la mana a doua. Dar cu ce este acest lucru diferit de faptul ca putem lasa pompa veche? Niciodata sa nu punem pompa de apa second-hand. Riscam sa avem scurgeri foarte repede sau chiar sa se blocheze pompa in timp.

Piese dezmembrari de evitat

Turbocompresor

Da, turbina unui motor este o piesa foarte scumpa pe care nu multi si-o permit sa o cumpere noua. Dar nici de la dezmembrari nu este o solutie buna. Ideal este sa duci turbina veche de pe masina la un centru de reconditionat. Macar asa stii ca toate piesele interne sunt noi, iar pe deasupra mai ai si garantie in caz ca se intampla ceva. Daca o cumperi second-hand, problema este ca nu o poti testa. Decat dupa ce ai montat-o pe masina, moment in care risti sa te trezesti ca scoate fum sau ca nu trage...

Piese dezmembrari de evitat

Radiator

Se intampla uneori sa ni se sparga radiatorul, fie in urma unui accident usor, fie de la sine, cand se fisureaza fara sa ne anunte. Ce facem in acest caz? Il putem repara pe cel de pe masina, putem lua unul de la dezmembrari sau unul nou. In ziua de azi nu mai merita sa reparam si nici sa luam de la dezmembrari, deoarece sunt radiatoare destul de ieftine aftermarket. Daca luam unul de la dezmembrari, riscam sa fie si acesta fisurat. Mai mult, e greu sa gasim unul identic pentru masina noastra, deoarece difera radiatoarele de la un an de fabricatie la altul, chiar daca masina este aceeasi. Mai bine luam unul nou pe codul de caroserie.

Piese dezmembrari de evitat

Caseta de directie

Din cauza gropilor din carosabil, foarte multe masini care circula in Romania au probleme cu caseta de directie. Cand aceasta pierde ulei mult, trebuie sa intervenim. Adica sa o schimbam. Dar cu ce? Cu una noua sau din dezmembrari? Daca luam piesa de la dezmembrari s-ar putea sa avem parte de aceleasi probleme. Daca nu imediat, in cateva luni. Nu stim ce este inauntru, cum s-a condus si pe unde cu acea masina dezasamblata, iar manopera ca sa o punem pe masina nu e deloc ieftina. Dar nici sa luam una noua parca nu ne convine, ca este foarte scumpa. Mai bine o reconditionam pe cea de pe masina si o facem ca noua. Lucrarea are garantie si este ca si cum am fi pus una noua, dar la jumatate de pret.

Piese dezmembrari de evitat

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Piese dezmembrari de evitat
mai multe