10 sfaturi pentru soferii din Bucuresti inainte de venirea iernii

10 sfaturi pentru soferii din Bucuresti inainte de venirea iernii
  • Cauta-ti un loc de parcare legal
  • Du-te din timp la vulcanizare
  • Nu te lasa prostit de 'carburantul special de iarna'
Distribuie pe Facebook

Saptamana trecuta am vazut pentru prima oara in aceasta iarna masini impotmolite in zapada, in nordul tarii, dar si o multitudine de accidente cauzate de proasta pregatire a soferilor. Daca autoritatile s-au obisnuit sa ne minta ca zapada i-a luat pe nepregatite, haideti sa nu ne mintim singuri sa zicem acelasi lucru. Iata ce trebuie sa facem.

1. Incearca sa eviti mersul cu masina

Cel putin in capitala, odata ce vacantele s-au sfarsit si tinerii au revenit la scoala, traficul a devenit un cosmar. Poate si pentru ca primarul nostru puscarias a bagat banii in buzunar in loc sa-i investeasca in intretinerea sistemului de monitorizare a traficului, insa un lucru e clar: sa mergi cu automobilul in Bucuresti dimineata si dupa-amiaza, cand se pleaca si se intoarce de la lucru, e jale. Si pentru ca nu ne putem baza pe cei alesi, nu avem decat o varianta: sa evitam aglomeratia si cheltuielile aiurea cu masina si sa ne deplasam cu metroul, bicicleta sau scuterul. De preferat este sa mergem cu metroul si sa utilizam masina doar in caz de nevoie urgenta sau la orele mai tarzii din seara. Nu de alta, dar adevarul in Bucuresti este ca traficul in perioada asta iti mananca zilele, te umple de nervi si te face sa arunci banii pe fereastra. Poza de mai jos este facuta acum, in capitala - cateva mii de masini blocate la Tineretului la rond.

10 sfaturi pentru soferii din Bucuresti inainte de venirea iernii

2. Fa-ti cumparaturile specifice din timp

Incearca sa iti faci tot ce tine de pregatirea masinii din timp. Mai ales cumparaturile, pe care nu ai vrea sa le faci atunci cand oamenii o iau razna si dau buzna in supermarketuri mai ceva ca la razboi. Adica iti recomandam sa-ti cumperi din timp lichid de parbriz special de iarna, care sa nu inghete la temperaturi negative, racleta, perie de zapada si eventual lopata. Aceste produse se gasesc deja in magazine si momentan nu se inghesuie lumea la ele. Tu fii mai destept si pregateste-te din timp!

3. Baga de acum lichid de parbriz de iarna

Daca tot am pomenit lichidul de parbriz, iti recomandam sa-l schimbi cat mai repede. Pentru ca cel de vara ingheata imediat cum temperatura ajunge la 0 grade. Si, deja, in mai multe locuri din tara, temperaturile au fost negative multe zile in sir. Mai ales daca te duci la munte, crede-ne ca pe timp de iarna, vremea este foarte rece si sistemul de stropire va ingheta. Asa ca mai bine cumpara de acum lichid de iarna, astfel incat sa nu mai ramana pe furtun lichid de vara si sa inghete. Pentru ca odata ce a venit iarna si ti-a inghetat un furtunel de stopire, pana la primavara nu-l vei mai desfunda. Poate doar daca lasi masina intr-o parcare subterana cateva zile...

10 sfaturi pentru soferii din Bucuresti inainte de venirea iernii

4. Du-te din timp la vulcanizare

Este amuzant cum romanul are un spirit de turma incredibil de dezvoltat. Nu se pregateste de iarna decat in ceasul al 13-lea. Adica atunci cand o sa vada primii fulgi de zapada asezati pe parbriz. Atunci insa, va fi deja prea tarziu. Pentru ca atunci cand vine zapada, la vulcanizari vor fi cozi uriase, de zeci de persoane care vor vrea acelasi lucru: sa-si schimbe anvelopele de vara cu cele de iarna. Insa trebuie stiut ca iarna inseamna atunci cand afara sunt mai putin de 7 grade Celsius, adica... cam acum putem spune ca a inceput iarna. Tu nu fi fraier si pregateste-te din timp pentru iarna, du-te acum la vulcanizare cat mai repede si cat inca nu se inghesuie lumea ca la ajutoare gratis.

5. Pune-ti presurile de cauciuc la interior

Daca esti un sofer responsabil, cu siguranta ai doua seturi de presuri pentru interior. Unul textil, de vara, si altul din cauciuc, pentru sezonul rece. Acesta din urma trebuie sa-l pui cat mai repede in locul celor din material textil pentru ca ploile au inceput si ninsoarea nu mai are mult pana cand se va asterne si ea. Si nu vei vrea sa intri tu impreuna cu prietenii sau neamurile in masina, cu incaltarile pline de noroi si zapada direct pe presurile textile. Pentru ca mizeria se va scurge in mocheta si acolo va ramane pana la adanci batraneti...

6. Fa o vizita la service acum

O sa va spun un secret: preturile la majoritatea atelierelor auto sunt mai mici pe timp de vara. Pentru ca iarna, din cauza schimbarilor climatice, atat accidentele sunt mai numeroase, cat si numarul automobilelor care necesita revizie este net superior. Piesele si manopera sunt de obicei mai scumpe in lunile de vara. Nu de alta, ci pentru ca atunci exista multi clienti, iar service-urile stiu acest lucru, fiind un fel de sezon de varf pentru ele. Sfatul nostru este sa vizitezi cat mai repede un service daca ai nevoie. Fie pentru revizia periodica, fie pentru niste verificari de iarna, iti recomandam sa te duci acum, pana nu vine zapada, pentru ca dupa aia nu vei mai gasi nici loc, asteptarea va fi mai mare si banii scosi vor fi mai multi.

7. Cauta-ti un loc de parcare legal

Daca nu esti un norocos care are deja loc de parcare sau garaj, iti recomand sa faci rost cat mai repede de un loc de parcare platit la Primarie. Pentru ca urmeaza acea perioada in care zapada va fi pretutindeni si locurile de parcare vor disparea vazand cu ochii. Mai exact, urmeaza acea perioada in care tu te chinui doua ore sa eliberezi un loc de parcare la lopata si vine un vecin si pune masina acolo. Asa ca nu strica sa-ti asiguri un loc din timp si sa improvizezi un sistem de ocupare artizanal. Care, desi nu este legal, iti va pastra mereu un loc liber.

10 sfaturi pentru soferii din Bucuresti inainte de venirea iernii

8. Cumpara-ti anvelope de iarna noi!

Da, vei spune ca nu toata lumea isi permite niste pneuri noi de iarna. Dar nimeni nu zice ca trebuie sa-ti cumperi Bridgestone, Michelin sau Pirelli. La fel de bine poti cumpara niste anvelope noi de la producatori de prestigiu, dar nu premium. Cum ar fi Kleber, BF Goodrich, Sava si asa mai departe. Iti recomandam sa cumperi anvelope de iarna noi pentru ca au ajuns sa fie atat de ieftine, incat nu merita sa cumperi second-hand. De exemplu, un cauciuc de iarna pentru Dacia Logan costa sub 200 de lei. Si nu vorbim aici de chinezarii ordinare sau de anvelope resapate, ci de anvelope facute in Europa, de la producatori de renume.

9. Nu te lasa prostit de 'carburantul special de iarna'

Va povesteam intr-un articol cum sta treaba cu acea motorina care, chipurile, nu ingheata iarna. Cert este ca, de fapt, nu motorina sau benzina este de vina, ci starea tehnica a masinilor e cea care cauzeaza probleme iarna. Asadar, iti recomandam sa nu te lasi pacalit de reclamele care urmeaza sa inceapa peste tot conform carora nu stiu ce motorina este speciala de iarna. Pentru ca are aceleasi proprietati. Si daca masina ta este intr-o stare tehnica buna, va merge la fel de bine si cu un carburant normal. Mai bine pastreaza banii pentru alte cheltuieli de iarna...

10. Nu lasa acul indicatorului de carburant sa ajunga la sub un sfert

Niciodata nu este indicat sa circuli cu masina cand mai are in rezervor sub un sfert plin. Din diferite motive pe care vi le-am explicat pe larg intr-un alt articol. Dar concluzia este destul de simpla: iarna, daca avem mai putin carburant, riscam sa producem mai mult condens care poate ingheta. Mai mult, autoritatile absolut incompetente cu care ne-am obisnuit, care nu stiu decat sa fure banii nostri, vor fi luate prin surprindere de zapezi, de parca am fi in luna iulie, nu noiembrie-decembrie. Si iar vom vedea la televizor masini blocate pe autostrazi, inzapezite, asteptand sa vina ajutorul. Ei bine, speram sa nu te afli printre acestia vreodata. Dar daca cumva vei ramane blocat, crede-ne ca vei vrea sa-ti petreci noaptea la caldura oferita de masina ta. Daca tu vei avea insa becul aprins, acea caldura va fi de scurta durata... Asa ca mai bine fii atent la nivelul de carburant si umple rezervorul cum scade putin sub jumatate. Nu sti cand iti va salva viata...

Distribuie pe Facebook
mai multe