5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani
  • Conductele de frana
  • Rezervorul de carburant
  • Amortizoarele
Distribuie pe Facebook

Cam orice sofer, indiferent daca e pasionat sau nu, verifica nivelul la ulei, mai arunca un ochi la discurile de frana si pe la placute, mai schimba un filtru si... cam atat. Cei care au o masina mai veche de 10 ani trebuie sa stie ca mai sunt si alte lucruri la care trebuie sa se uite din cand in cand.

1. Conductele de frana

Chiar daca nu obisnuim sa ne uitam la conductele si furtunele de frana la fel de des cum o facem cu discurile de frana sau filtrele, e bine de stiut ca aceste elemente sunt extrem de importante. Si, desi sunt facute sa reziste multi ani in conditii grele si la presiuni uriase, furtunele si conductele de frana se strica din cand in cand. Depinde de modelul masinii, in general. Adica daca producatorul a folosit materiale de calitate sau nu.

Dar mai depinde si de zona in care circulam cu masina. De exemplu, soferii care circula aproape de o zona umeda sau in apropierea marii, vor avea probleme cu rugina mai mult. Si cum conductele de frana sunt din otel de cele mai multe ori, o sa vedem ca apar urme de coroziune pe conducte. Sau, mai rau, daca le lasam multi ani fara sa le inlocuim, o sa ne trezim cu ele ruginite si mancate pana cand plesnesc. La fel este si cu furtunele de la etrier care crapa in timp, mai ales daca masina este veche.

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

2. Cureaua de accesorii

Trecuta cu vederea este si cureaua de accesorii de sub capota. O curea destul de importanta, daca ne gandim ca datorita ei avem servo-directie, avem aer conditionat si avem curent in masina. Sunt multi soferi care uita de aceasta curea in timp, adica atunci cand inlocuiesc distributia nu mai cheltuie 30 de lei si pe cureaua de accesorii. Sau daca masina e cumparata la mana a doua si e veche, ne putem trezi ca acea curea este chiar din... fabrica.

Dar noi trebuie sa aruncam, din cand in cand, un ochi la cureaua de accesorii pentru a vedea daca e in stare buna. Se intampla fie sa se crape de la vechime, fie sa ne trezim cu o fulie stramba si astfel sa roada cauciucul curelei. Asa ca verificam daca sunt urme de praf negru, adica de cauciuc, sau daca cureaua este crapata. La cel mai mic semn de uzura, o schimbam, doar nu vrem sa ne trezim cu ea rupta la drum intins...

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

3. Rezervorul de carburant

Cui i-ar trece prin cap sa verifice rezervorul de benzina a masinii? Nu prea sunt multi soferi care arunca vreodata o privire la rezervor, nu-i asa? Dar totusi nu ar strica sa o facem din cand in cand. Pentru ca rezervorul este si el o piesa auto si poate oricand sa cedeze. De exemplu, cand masina este urcata pe un elevator, putem sa ne uitam atent la rezervor. Acesta este de obicei din plastic la masinile moderne, tocmai, pentru a nu rugini.

Dar nu urme de rugina vrem sa cautam noi. Ci in prima faza urme de umezeala si scurgeri, semne ca pe undeva curge carburant. De obicei acesta se scurge putin cate putin pe la garnitura de sus, acolo unde intra pompa sau sonda. Pe langa umezeala mai trebuie sa cautam si urma de zgarieturi adanci, cauzate de cine stie ce atingere a unei pietre sau borduri. La fel de importante sunt si prinderile rezervorului, care sunt de obicei niste benzi metalice prinse cu suruburi. Acestea pot rugini si ne trezim ca tot rezervorul se tine intr-un singur surub si cand facem o data plinul cade direct pe asfalt. S-a mai intamplat...

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

4. Planetarele

Nu conteaza daca ai masina cu tractiune fata sau spate, pentru ca oricum ai planetare. Si desi acestea nu se aud in viraje, acesta fiind semnul ca sunt pe duca, nu strica sa le verifici din cand in cand. Adica nu astepta sa le auzi cum caraie ca sa le schimbi sau sa te uiti la ele, ci daca ajungi cu masina la service, verifica-le.

In primul rand, trebuie sa verifici burdufurile, pentru ca acestea se strica primele (foto principal). Fie se slabeste un colier, fie se rupe cauciucul, cert este ca iese vaselina de la planetara si intra praful, dupa care... adio planetara! In rest, nimic special. Doar sa te uiti sa vezi ce mai face buruduful, pentru ca daca el este fericiti si in stare buna, si planetara va fi.

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

5. Amortizoarele

De obicei, soferul simte cand masina nu mai are o tinuta asa de buna la drum intins si isi da seama ca amortizoarele sunt pe duca. Adica masina s-a transformat in barca, asa cum zice lumea in limbaj popular. Pana sa ajungi la astfel de comportamente ale masinii, nu strica sa te uiti cateodata la amortizoare. Nu e greu, pentru ca o poti face si cu masina pe cric, cu roata scoasa, nu doar pe elevator.

La amortizoare poti sa verifici daca au scurgeri, adica daca sunt umede, semn ca uleiul din interior iese si nu mai face presiune. Mai poti verifica flansele amortizorului, daca au rugina, dar si daca mai sunt la locul lor capacele de protectie. Sunt niste capace din plastic ce protejeaza tija din inox de praf. Pentru ca daca nu exista aceste protectii, tija se umple de mizerie si se strica garniturile. Asadar, pe langa felul in care se comporta masina, mai putem sa verificam amortizoarele si vizual.

5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze 5 lucruri necunoscute pe care trebuie sa le verifici daca ai masina mai veche de 10 ani
mai multe