5 pericole care ne ucid la volan, in afara de viteza excesiva

5 pericole care ne ucid la volan, in afara de viteza excesiva
  • Starea tehnica a masinii
  • Telefonul la volan
  • Infrastructura drumului
Distribuie pe Facebook

Fara indoiala, "Viteza Ucide", asa cum spune si reclama, dar asa cum spun aproape in fiecare zi si stirile. Insa nu doar viteza ii ucide pe soferi si pe alti oameni nevinovati, ci mai sunt cateva cauze pe care, cu putina grija, am putea sa le eliminam in totalitate si sa ne bucuram de un trafic mai sigur.

1. Starea tehnica a masinii

Din pacate, Romania este fruntasa in topul parcurilor auto in functie de calitate si siguranta. Dar este o fruntasa negativa, stand poate cel mai prost la nivelul comunitatii europeene. Asta inseamna ca avem cele mai vechi masini, cu piese din cea mai proasta calitate, sau cu automobile in care nu s-au mai investit bani de foarte multa vreme. De fapt, si raportul anual al celor de la RAR confirma acelasi lucru, gasind mii de vehicule cu probleme grave la franare, la directie si la mecanica, probleme care pot pune in pericol viata oamenilor in orice clipa.

Nu degeaba se intampla accidente grave cu victime omenesti. Pentru ca soferul vrea sa franeze dar, din cauza conductelor ruginite, pierde presiunea si ramane cu pedala moale. Sau, din cauza ca nu si-a mai schimbat discurile de frana, la o frana brusca acesta se fisureaza si se blocheaza roata. Sau pentru ca are un joc urias in capetele de bara, in pivoti si in caseta de directie, soferul vrea sa evite o groapa, dar pierde controlul masinii si ajunge pe contrasens. Asadar, va rugam insistent: aveti grija de masina dvs. si asigurati-va ca nu prezinta un pericol pentru cei din jur. In plus, mai lasati naibii spaga la ITP!

2. Telefonul la volan

Nu conteaza ca dai SMS-uri, ca dai Like la o poza pe Facebook, ca scrii pe WhatApp sau ca citesti nu stiu ce stire in timp ce stai la volan. Orice milisecunda in care iti iei ochii de la trafic reprezinta un pericol urias. Si, chiar daca nu stii acest lucru, telefonul are tendinta sa iti fure privirea si sa ramai cu ochii in el mai mult decat trebuie.

Poate ca e vorba de 1-2 secunde, poate mai mult, dar e nevoie doar de o fractiune ca sa nu vezi cand iti sare in fata un copil, sau ca treci peste o trecere de pietoni sau ca urmeaza un viraj si tu intri pe contra-sens. Nici vorbitul la telefon nu este indicat, deoarece atentia soferului se diminueaza si riscul de a face un accident creste simtitor. Asadar, te rugam insisten: nu folosi telefonul cand esti la volan. Poate sa astepte. Sau, daca ai nevoie neaparat sa vorbesti, trage pe dreapta si foloseste-l in timp ce stationezi. Poate ca tocmai ai salvat o viata.

3. Infrastructura drumurilor

Despre infrastructura lipsa sau facuta prost in Romania putem sa discutam 10 ani de acum inainte si nu ne vom plictisi. Pentru ca aici intra orice, de la limitatoare de viteza lipsa, de la marcaje rutiere sterse, la treceri de pietoni cu semne furate, la parapeti ruginiti, gropi in asfalt, lipsa gardurilor de protectie, lipsa iluminatului si multe alte probleme care duc la pierderi de vieti omenesti. In Romania circuli pe o autostrada spre mare care se termina, brusc, cu un sens giratoriu.

Sau mergi si tu linistit pe A1, drum european, cand deodata iti sare un cal in fata si mori facut piftie. Sau mergi prin nu stiu ce sat fara iluminare si fara dungi pe carosabil care sa te indrume incotro sa o iei si te trezesti ca ajungi in curtea unui cetatean. Asadar, te rugam insistent: politicianule, fura mai putin si fa treaba mai multa. Iar pe tine, soferul, casca ochii cat cepele si nu uita ca esti in Romania, tara in care totul si orice vrea sa te omoare cum te-ai urcat la volan!

4. Teribilismul

Tot mai multe stiri ne arata victimele teribilismului. Pe nu stiu ce cocalar de la Bacau care alearga un BMW prin centrul orasului cu 200 la ora si omoara o familie care circula pe trotuar. Sau pe baietasii din comuna Bragadiru, care s-au gandit sa faca niste racing la miezul noptii si unul din ei s-a infipt intr-un stalp, de l-au recunosc la morga numai dupa fisa dentara.

Sau alt taran prost care si-a luat X6 si alearga de zor pe autostrada, dand flashuri de mama focului, ca sa se dea lumea din fata lui sa poata alerga cu 250, ca sa-i arate valoarea femii pe ritmuri de manele, dupa care pierde controlul si ajunge pe contra-sens unde omoara toti oamenii dintr-un Logan. Da, din pacate, Romania este campioana la smardoi care se cred mai presus de viata cand sunt la volan. Asadar, te rugam insistent: nu ii baga in seama, nu le da atentie si evita-i cat poti de mult. Pentru ca... selectie naturala.

5. Alcoolul la volan

Poate la fel de periculoasa precum viteza este aceasta cauza: alcoolul la volan. Stiti voi, acea faradelege pentru care soferii sunt aspru pedepsiti, cu amenzi dure, dosare penale si lungi perioade de pauza de la condus. Dar ce, sperie asta pe cineva? Nu prea. Pentru ca la fiecare actiune organizata de Politia Rutiera sunt depistati zeci de soferi beti, in stare de ebrietate sau sub influenta bauturilor alcoolice. Pe aceste specimene nu le sperie nici macar faptul ca intr-o buna zi isi vor putea ucide propriul copil care se intoarce de la scoala, sau ca in orice milisecunda pot sa faca o greseala, din cauza ca nu mai gandesc cum trebuie, si sa omoare o familie intreaga.

Din pacate, chiar si asa, mii de oameni mor anual din cauza consumului de bauturi alcoolice si legile nu sunt deloc juste. De ce nu i se anuleaza pe viata permisul unui sofer care conduce beat? De ce nu i se confisca masina? De ce nu primeste o amenda de 50.000 de Euro? De ce nu este luat pe sus si batut pana a doua zi? Poate doar asa acesti curajosi care au impresia ca vor scapa fara probleme la infinit ar renunta la a se mai urca bauti la volan si ar apela la un alt sofer. Asadar, te rugam insistent: nu te urca la volan beat, nici macar daca ai consumat o singura bere. Reflexele tale scad, chiar daca nu iti dai seama. Si nu am vrea sa te transformi din betiv in... criminal.

Distribuie pe Facebook
mai multe