5 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

5 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti
  • Elementele de franare trebuie sa fie montate noi
  • Tot ce tine de directie, trebuie sa fie in stare perfecta
Distribuie pe Facebook

Politistii declara ca in Romania circula zilnic in jur de 100.000 de autoturisme fara ITP valabil. Iar mai bine de jumatate nici nu il pot obtine legal. Stirile sunt pline de accidente mortale care au loc zilnic pe strazile Romaniei, iar accidentele grave sunt la ordinea zilei. Cu toate astea, soferii romani nu au de gand sa se intereseze asupra sigurantei rutiere si continua sa-i puna in pericol pe ceilalti.

Specialistii de la www.PieseAuto.ro ne-au spus ce piese la mana a doua cumpara soferii din Romania, desi tin de siguranta rutiera si ar trebuie achizitionate exclusiv noi.

Anvelope

Da, suntem in 2019 si inca exista soferi care achizitioneaza anvelope second-hand. Dar nu anvelope la mana a doua aduse de afara, vechi de 1-2 ani, in stare buna, cu uzura minima. Ci anvelope aflate in cea mai proasta stare posibila. Multi soferi se cred piloti de curse si nu vor decat sa fie conform legii daca sunt opriti de politie, fara sa-i intereseze siguranta, avand incredere deplina in aptitudinile lor de soferi. Asa ca achizitioneaza cele mai ieftine si proaste anvelope de iarna ca sa fie conform legii. Insa anvelopele ieftine sunt proaste, foarte vechi, cu suprafata de rulare aproape inexistenta. Si uite asa se face ca e nevoie sa franeze brusc atunci cand soferul vede o masina in fata care stationeaza, dar se duce sanie, intra pe contrasens si mor cam 5-6 oameni nevinovati. Niciodata sa nu cumperi anvelope second-hand cu DOT mai vechi de 4 ani si cu sub 5 mm "carne". Altfel, devii un posibil criminal.

10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

Placute de frana si discuri

Ai ghicit: sunt oameni in continuare care cred ca fac o afacere buna cumparand placute de frana la mana a doua. E vorba de placute de frana demontate de pe masini aduse de afara si dezmembrate, care mai au ceva suprafata de frictiune, dar nu prea multa. Si exista clienti care vor sa dea 20 de lei pe un set folosit decat sa dea 100 pe un set nou. La fel este si cu discurile de frana: sunt elemente mult prea importante si care tin de siguranta rutiera, ca sa facem economie. Cu toate astea, sunt cumparatori de discuri la mana a doua peste tot. Fara sa se gandeasca ca pot cumpara niste discuri ovalizate, crapate, uzate, care oricand se pot sparge la o franare mai violenta. Nu mai bine lasi economia la o parte si cumperi toate elementele de franare noi? Ba da. Ca, altfel, s-ar putea sa ramai cu un etrier blocat, masina se invarte, intri in copac in timp ce mergi cu 100 la ora cu masina plina. Crezi ca va fi bine?

10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

Bielete de directie

Din tot ce inseamna sistem de directie, bieletele sunt poate cele mai importante. Deoarece sunt elementele finale care leaga fuzeta de caseta de directie si, indirect, de volan. Bieletele iau toate socurile in plin de la gropi, de la viraje, denivelari, sine de tramvai si asa mai departe. Nu e de mirare ca bieletele sunt printre cele mai cumparate piese in Romania. Partea proasta este ca bieletele se cumpara si la mana a doua, daca va vine sa credeti. Deoarece soferii romani sunt mai interesati sa investeasca in cat mai multa motorina sa se plimbe, decat sa "arunce" banii pe piese de calitate. Insa acesti soferi nu realizeaza ca acele bielete cu siguranta au fost montate acum mult timp, probabil la demontare au fost compromise, partea de cauciuc a fost uzata si ca prezinta un risc mare de a se rupe la o groapa mai mare. Bieletele, la fel ca si alte elemente de directie, cum ar fi capete de bara, pivoti, bucsaraie, nu trebuie cumparate niciodata uzate. Exista riscul ca, de la vechime, rugina, acea piesa veche sa cedeze si masina sa piarda directia, ceea ce va duce cu siguranta la un accident grav.

10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

Farurile

Nu este neaparat un lucru rau sa cumperi faruri sau stopuri la mana a doua, mai ales daca ai posibilitatea sa le verifici bine inainte sa le pui pe masina. Problema este ca multe faruri de la dezmembrari sunt matuite, iar acest lucru inseamna vizibilitate scazuta. Sau, daca au crapaturi, inseamna ca intra apa in ele si, la fel, scade vizibilitatea. O alta problema este ca cei care monteaza faruri vechi in locul celor de pe masina, rupte sau sparte, le monteaza cu tot cu becurile vechi care ajung sa se arda dupa cateva zile. Pe scurt, mai nimeni nu schimba niste faruri la mana a doua asa cum trebuie. Adica sa luam doar faruri curate, clare, cu toate prinderile, pe care sa le montam, dupa care sa punem becuri noi si sa mergem ulterior la reglat cu aparat special. Daca nu facem asta, riscam sa avem o vizibilitate redusa noaptea sau cand e ceata, ceea ce inseamna ca fie nu ne va vedea cineva, fie nu vom vedea noi masina care stationeaza in fata si nu mai avem timp sa franam.

10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

Amortizoarele

Pe internet sunt mii de anunturi cu amortizoare la mana a doua. Si te gandesti ca poti sa iei aceste piese folosite, sa le montezi, ca nu are nimic. Insa ai gresi, deoarece amortizoarele sunt elemente de siguranta. Daca montezi niste amortizoare vechi, s-ar putea sa se scurga imediat dupa ce le pui pe masina, pentru ca e posibil sa fi stat intr-un depozit de dezmembrari cu anii, sau pe o masina care nu s-a miscat deloc, iar garniturile din interior au imbatranit. Un amortizor "mort" face ca masina sa fie o saltareata, ceea ce poate duce la un accident grav. Mai ales in Romania, unde strazile sunt pline de denivelari si gropi. Ajunge sa avem un amortizor spate complet dus si sa circulam o idee mai tare pe DN1, in zona Posada. Cand luam un viraj pe serpentine, roata fara amortizor bun pierde aderenta si masina se invarte, iar noi ajungem pe contrasens si, ulterior, la stirile de la ora 17:00. Iti recomandam sa cumperi amortizoare doar noi, pentru ca nu sunt niste piese scumpe, iar siguranta ta merita ce e mai bun.

10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze 10 piese auto care ii omoara pe soferii zgarciti
mai multe