5 ponturi pentru o vacanta de 1 Mai fara aglomeratie si accidente

5 ponturi pentru o vacanta de 1 Mai fara aglomeratie si accidente
  • Revizie de primavara, sau de bun-simt
  • Fereste-te de cocalari
  • Lasa distractia pentru destinatie
Distribuie pe Facebook

Nu este niciun secret ca romanii sunt precum o turma de oi: lasa cumparaturile de Craciun pentru ultima zi si stau la coada cu orele, se inghesuie la aceleasi ore pe DN1 si, mereu, se duc de 1 Mai la gramada, formand aglomeratii uriase cat vezi cu ochii. Stirile de 1 Mai de la televizor sunt aceleasi an de an: accidente pe A2 si aglomeratie colosala.

1. Revizie de primavara, sau de bun-simt

Chiar daca primavara aceasta a fost plina de surprize si ne-am trezit cu zapada in luna aprilie, de acum inainte se pare ca temperatura creste serios. Chiar acum se anunta valori de vara, care se apropie de 30 de grade. Motiv pentru care te sfatuim sa nu pleci spre mare cu anvelopele de iarna montate pe roti. Pe langa anvelope, nu strica sa verifici nivelul antigelului, sa nu cumva sa te trezesti ca-ti fierbe motorul cand stai in coloana cateva ore. Si nici o verificare a uleiului si a bateriei, greu incercate dupa iarna, nu face rau. Iar la final, indiferent de tipul anvelopelor pe care le detii, nu pleca sub nicio forma fara sa faci presiunea in anvelope!

2. Evita orele de varf

Chiar daca orice sofer stie care sunt intervalele orare cu aglomeratie, el se asterne la drum fix atunci, sperand in adancul sufletului sau ca nimeni nu mai pleaca atunci. De fiecare data insa, sperantele mor si se trezeste intr-o coada infernala pe autostrada. E de inteles si ca ziua de vineri este inca zi de munca si multi vor pleca spre litoral dupa-amiaza, la fel ca alte zeci de mii de turisti dornici de distractie la malul marii. In aceasta situatie, te sfatuim fie sa-ti iei liber si sa pleci de vineri dimineata, fie sa pleci vineri seara, mai tarziu. Dar niciodata pe la ora clasica, 16-18, pentru ca atunci este ora de varf. Iar acest lucru il vei simti inca din Bucuresti: de la Dristor spre Trapezului, bara la bara: din drumul de 2,5 ore cat faci normal spre mare, 1 ora o vei petrece ca sa iesi din capitala. Si asa, calatoria pana in Vama o sa dureze vreo 5 ore. Daca esti norocos... Mai bine pleaca sambata dimineata la ora 5 si scapi de orice aglomeratie.

3. Foloseste prima banda

In general, intr-o tara normala, autostrazile sunt cele mai sigure sosele, fiind drepte si fara stalpi si copaci. Nu si in Romania, unde sunt la fel de periculoase ca un drum national cu mii de victime la activ. Asa ca te sfatuim sa alegi cea mai sigura metoda de condus spre mare, respectiv sa circuli exclusiv pe prima banda. Normal, folosind banda a doua pentru depasiri. De ce sa faci asta? Pentru ca pe a doua banda o sa vezi cum alearga soferii grabiti, iar daca tu ii incetinesti, chit ca mergi legal cu 130 la ora, creste riscul de accidentare. Nu uita ca portiunea de la Bucuresti la Fundulea, primii 30 de kilometri de autostrada, sunt praf. Adica dupa fiecare iarna apar o groaza de gropi. Chiar si asa, circula pe prima banda, mai lent, mai incet, alaturi de TIR-uri, dar mult mai sigur. Asa ai si loc de manevra daca se intampla ceva, adica poti intra pe banda de urgenta.

4. Fereste-te de cocalari

Poate cea mai mare problema a traficului din Romania o reprezinta soferii mitocani. Meltenii. Nesimtitii. Taranii de la coada vacii care se cred superiori. Adica acei soferi, cu masini de lux sau nu, care au impresia ca sunt piloti de curse. Si care mai cred ca sunt singurii de pe sosea si ca toata lumea trebuie sa se dea din calea lor. Chiar daca majoritatea au masini de lux, care le ofera siguranta aparenta si incredere pentru ca sunt bine izolate fonic si sunt puternice, am vazut zmei si cu Logane. Care veneau pana in spatele tau, cand tu depaseai un TIR pe banda a doua, dadeau flash-uri si claxonau la 5 cm de spatele masinii, avand impresia ca tu poti sa te intorci pe prima banda prin aer sau asfalt. Cocalari mai sunt si cei care fac manevre periculoase si croseteaza printre automobile, de parca ar vrea sa impresioneze pe cineva. Stii care e partea trista? Ca acesti oameni provoaca accidente mortale. Dar ei nu mor in ele, doar oameni nevinovati. Asa ca nu te pune la mintea nimanui, ignora orice provocare, lasa-i sa-si faca de cap. Intr-o zi, selectia naturala isi va spune cuvantul.

5. Lasa distractia pentru destinatie

Cu totii am fost sau inca suntem tineri. Si vacanta de 1 Mai reprezinta mereu motiv de distractie. Si cum niciodata nu pleci spre mare singur, ci cu prietenii, masina va fi plina de voie buna si, uneori alcool sau chiar stupefiante, ca e la moda. Sfatul nostru pentru tine, daca esti soferul echipei, este sa transmiti dorinta de a pastra o atmosfera cool si distractiva in masina, pe drum, dar niciodata una isterica si plina de ispite. De exemplu, 4 tineri au murit anul trecut pentru ca niste fete se uitau pe telefon si l-au invitat si pe sofer sa se uite la un clip. Sau niste junkeri s-au gandit ca e o idee buna sa fumeze ierburi in masina, fara sa-si dea seama ca fumatul pasiv este nociv pentru sofer. Care, brusc, nu a mai apreciat bine distanta de un TIR si au ramas cu dizabilitati in urma accidentului. Sau cand este o gasca de tineri proaspat iesiti din pubertate, cu gandul doar la fuste si la alcool. Si betia incepe direct din masina, de cand plecati din Bucuresti. Urlete, muzica tare, glume, caterinca, poc. Adica soferului i-a distras atentia ceva si, din greseala, a tras de volan. Se intampla, ca de aia ii zice accident. Asigura-te ca nu se va intampla la tine!

Distribuie pe Facebook
mai multe