Asemanarea dintre masina si liliac: Cum functioneaza senzorii de parcare auto?

Asemanarea dintre masina si liliac: Cum functioneaza senzorii de parcare auto?
  • Senzorii auto au aparut in anii '80
  • Exista senzori ultrasonici sau electromagnetici
  • Un set de senzori auto costa de la 50 de lei in sus
Distribuie pe Facebook

Masinile noastre sunt pline de senzori de toate felurile, fabricati si dezvoltati ca sa ne faca viata mai usoara. Iar unii din cei mai folositi, dar si cei mai predispusi la a se strica, sunt senzorii de parcare. Oare cum functioneaza?

Dupa ce am aflat cum merg senzorii de ploaie, folosindu-se de reflexia unui LED pe parbriz, am vrut sa stim si ce fac senzorii de parcare. La prima vedere pare un sistem banal, cu un senzor gandit special sa identifice obstacolele, iar cand le vede incepe sa piuie ca soferul sa stie cand sa opreasca masina. Dar, in realitate, senzorii de parcare sunt mult mai complicati.

Cand a fost inventat senzorul de parcare?

Istoria senzorilor de parcare auto incepe in anii '80, cand Universitatea Nottingham din Marea Britanie, prin unitatea de cercetare in domeniul mobilitatii persoanelor oarbe, a inventat un sistem care sa-i ajute pe orbi sa se deplaseze. Inventatorul oficial se numeste Tony Heyes, orb la un ochi. El a lansat sistemul Sonic Pathfinder, patentat oficial in 1983. Acesta a vazut utilitatea unui sistem similar si la masini, asa ca si l-a adaptat pe propriul automobil. Ulterior, Heyes s-a dus la Jaguar si a vrut sa le dea patentul, insa acestia i-au raspuns elegant ca "este folositor unei persoane cu un singur ochi ce nu poate aprecia distanta, insa persoanele sanatoase nu vor vrea asa ceva".

In final, Heyes s-a asociat cu un producator local si a facut mai multe sisteme pe care le-a montat pe cisterne, camioane si vehicule utilitare. Acesta a fost inceputul senzorului de parcare asa cum il stim noi.

Senzori parcare

Tipuri de senzori de parcare

Senzorii de parcare sunt ultrasonici sau electromagnetici. Cei mai populari sunt de tip ultrasonic, insa un tip nou de senzori, cei electromagnetici, incep sa prinda teren. Acestia functioneaza cam la fel, trimitand un puls electromagnetic permanent intr-o directie, iar in clipa in care se lovesc de un obstacol ricoseaza si calculeaza distanta. Avantajul este ca acesti senzori se pot monta sub bara de protectie, fara sa fie necesara o gaura. In plus, se monteaza un singur senzor, nu mai multi, care este de fapt o antena. Problema cu acesti senzori electromagnetici este ca nu sunt foarte precisi si pot fi usor obturati de alte aparate electronice.

Senzori parcare

Cum functioneaza senzorii de parcare?

Majoritatea senzorilor de parcare sunt cu ultrasunete. Adica exact aceeasi tehnologie regasita in natura si la lilieci, delfini sau balene, sau la radare si sonare. Practic, fiecare senzor are un emitator si un receptor. Ultrasunetele pleaca din emitator si se duc pana lovesc un obstacol, dupa care se intorc si intra in receptor. O unitate de control masoare distanta parcursa de fiecare unda si calculeaza distanta, astfel incat stie cu precizie cand se apropie un obiect strain, alertand soferul prin intermediul unui sunet sau a unui display.

Senzorii de parcare spate se pot activa in clipa in care bagam in marsarier, in timp ce senzorii de parcare fata se activeaza singuri atunci cand ne apropiem cu masina sub distanta minima presetata.

Senzori parcare

In zilele noastre exista senzori de parcare controlati de un intreg computer care transforma citirile de la fiecare senzor intr-o imagistica pretentioasa. De exemplu, la BMW, poti sa vezi exact cat de aproape se afla gardul sau stalpul langa care vrei sa parchezi, dar si in ce parte este. Mai mult, senzorii sunt legati la calculatorul central al masinii si fac sa franeze automat vehicului astfel incat sa nu mai exista riscul de a lovi ceva la parcare.

De ce se strica senzorii de parcare?

In general, se strica senzorii auto de proasta calitate sau aftermarket. Pentru ca nu au o buna izolatie impotriva apei. Si cand ducem masina la spalatorie sau daca o lasam in ploaie, intemperii, riscam sa ajunga apa in interior. Iar apa strica fie emitatorul, fie receptorul, asa ca nu mai functioneaza transmiterea undei ultrasonice care sa detecteze obstacolele. In aceasta situatie nu avem ce face, decat sa inlocuim senzorul stricat.

Poate ca nu este ceva complicat, nici scump, dar s-ar putea sa ne dam seama ca senzorii de parcare sunt cu adevarat folositori. Mai ales daca avem probleme cu parcarea sau daca suntem obisnuiti sa bagam masina in spatii stramte, la inghesuiala. Niste senzori ne-ar ajuta foarte mult, indiferent ca sunt de fabrica pe masina noastra sau ii montam ulterior.

Senzori parcare

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Senzori parcare
mai multe