Cand ai voie sa circuli fara rovigneta la masina?

Cand ai voie sa circuli fara rovigneta la masina?
  • Rovinieta este pentru toate categoriile de vehicule
  • Taxa de pod de la Giurgeni se achita oricum
Distribuie pe Facebook

In Romania exista o taxa de drum obligatorie pentru toti soferii care circula cu vehicule pe drumuri nationale, atat cu vehicule inregistrate local, cat si straine. Dar legea permite niste exceptii.

Conform CNAIR, automobilele si vehiculele care au numere provizorii, adica numere rosii, nu trebuie sa plateasca nici rovinieta, dar nici taxa de pod de la Fetesti de pe Autostrada A2. In schimb, taxa se achita la podul de la Giurgeni, acolo unde exista doar sistem de taxare directa, cu cash.

Dar de ce nu se achita rovinieta sau taxa de pod la numere rosii? Din simplul motiv ca sistemul integrat video al CNAIR, cu camere care identifica numarul de inmatriculare si il interogheaza in sistem pentru a vedea daca acel vehicul are sau nu rovinieta valabila sau taxa achitata, nu stie sa recunoasca si sa proceseze numerele rosii. Daca sistemul ar fi fost atat de inteligent incat sa stie sa citeasca si aceste numere, cu siguranta, nu am fi scapat de neplata.

Neoficial, sistemul nu stie sa proceseze nici vehiculele cu numere straine. Adica, in caz ca nu ai rovinieta dar conduci o masina cu numere de Bulgaria, nu vei primi amenda. Dar risti sa fii oprit de un politist pe sosea si sa fii amendat la controlul direct. Acelasi lucru este si cu statia de taxare de la Fetesti, unde camerele nu stiu sa vada in sistem daca un numar strain are sau nu taxa achitata.

In concluzie, daca conduci un vehicul cu numere rosii, poti trece linistit de statia de la Fetesti fara sa platesti si poti circula nestingherit fara a achita taxa de drum numita rovinieta. Pentru ca, oricum, dupa ce iei numere definitive negre, va avea grija statul sa-si recupereze banii.

Distribuie pe Facebook
mai multe