Crezi ca airbag-ul masinii tale a expirat deja?

Crezi ca airbag-ul masinii tale a expirat deja?
  • Primele airbag-uri trebuiau verificate periodic
  • Capsa pirotehnica se putea defecta in timp
  • Masinile moderne au diagnoza automata a airbagului
Distribuie pe Facebook

Airbag-urile sunt un lucru normal in cazul masinilor din zilele noastre, insa chiar si asa multa lume nu prea stie ce sa creada despre acestea: sunt eficiente toate viata, trebuie inlocuite la un anumit interval de timp, se strica ceva la ele, sau se mai declanseaza la nevoie?

Ei bine, pe internet veti gasi diferite raspunsuri, unele mai concrete, altele mai putin lamuritoare, asa ca mai jos vom incerca sa explicam cum sta treaba cu airbag-urile de pe masina noastra.

In primul rand vom raspunde la intrebarea din titlu. Airbag-urile expira? Da si nu. De ce doua raspunsuri? In primul rand "da", pentru ca primele automobile dotate cu airbag-uri ce dateaza din anii '70, pana la cele fabricate spre mijlocul anilor '90, aveau in compozitia lor capse pirotehnice de declansare destul de primitive.

Airbag

In timp, umezeala putea intra in capsa si o facea inutilizabila dupa o perioada de 5-10 ani, motiv pentru care producatorii puneau o eticheta pe primele airbag-uri unde era mentionata data fabricatiei, dar si perioada la care acel echipament trebuia verificat sau inlocuit.

Al doilea raspuns, cel negativ, se adreseaza masinilor mai noi, care au fost dotate cu sisteme performante si cu niste capse extrem de rezistente in timp, cu garnituri de sticla, care nu permit intrarea vaporilor de umezeala vreme de zeci de ani, indiferent de schimbarile climatice.

Airbag

Asadar, inafara de capsa, se mai poate strica ceva la airbag-urile masinii?

La aceasta intrebare, raspunsul este foarte simplu: nu. In afara de aceasta capsa care face perna de aer sa se umfle intr-o fractiune de secunda in cazul unui accident, restul elementelor sunt electrice, iar cand unul dintre ele cedeaza primim de obicei o atentionare vizuala prin intermediul unui martor de bord.

Airbag

Insa, chiar si capsele moderne pot pune probleme si pot chiar face victime. Daca iti aduci aminte, celebrul producator de airbag-uri Takata, a fost nevoit sa recheme in service zeci de milioane de masini dotate cu airbag-uri defecte, dupa ce capsa acestora nu era izolata cum trebuie si era predispusa la umezeala. In cazul unui accident, airbag-ul fie nu se declansa, fie se declansa din senin si proiecta bucati de plastic inspre sofer. Acest defect de fabricatie a dus din nefericire la mai mult de 120 de decese.

Cum verificam starea airbag-ului masinii noastre?

Avand in vedere ca era manualului de instructiuni a masinii a cam apus, toate masinile moderne dotate cu airbag-uri au functie de diagnoza automata. Este acel martor de bord care se aprinde cand punem contactul si se stinge dupa cateva secunde. Daca in cazul masinii tale lucrurile stau altfel, atunci ar cam trebui sa o duci in service pentru a fi rezolvata problema.

In incheiere, vom raspunde si la intrebarea daca putem schimba airbagul masinii.

Airbag

Desigur ca putem. Fie ca masina a suferit un accident si un airbag sau mai multe s-au declansat, fie ca vrem sa inlocuim volanul si trebuie sa punem alt airbag, raspunsul este acelasi. Insa, daca faci tu aceasta interventie trebuie sa ai grija si sa deconectezi bateria masinii intai, pentru a evita orice pericol de deschidere a airbag-ului.

Dupa ce montezi noul airbag, vei ramane cu eroare in bord, care poate fi insa eliminata cu usurinta, cu ajutorul unui aparat de diagnoza, sau cu alte cuvinte cu asa numitul "tester".

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 8 Decembrie 2016