Cu uleiul din motor stim cum sta treaba, dar pe cel din CUTIA DE VITEZE trebuie sa-l schimbam vreodata?

Cu uleiul din motor stim cum sta treaba, dar pe cel din CUTIA DE VITEZE trebuie sa-l schimbam vreodata?
  • In cazul unei cutii manuale nu este obligatoriu
  • Uleiul din cutia automata de viteze necesita inlocuire
  • Transmisia automata iti "spune" cand are nevoie de ulei nou
Distribuie pe Facebook

Toti conducatorii auto, chiar si cei care nu sunt pasionati de mecanica, stiu ca uleiul din motor se schimba periodic. Dar cum sta treaba cu uleiul din cutia de viteze? Trebuie si acela schimbat la anumite intervale de timp sau putem uita de el? Ei bine, raspunsul este putin mai complicat.

De ce mai complicat? Pentru ca in primul rand, conteaza tipul de transmisie pe care il are masina ta. Sa le luam pe rand.

In cazul unei cutii de viteze manuale, atata timp cat aceasta functioneaza in parametrii, specialistii in domeniu sunt de parere ca nu este obligatoriu sa schimbi vreodata uleiul. Un motiv ar fi ca acesta este mult mai gros decat cel de motor, iar temperatura de functionare a unei transmisii manuale este mai mica decat cea a unui propulsor.

Uleiul de cutie incepe sa-si piarda din proprietati numai cand este supus unui stres termic, iar cum acesta lipseste in aceasta situatie, nu ai motive sa-l schimbi.

Pe de alta parte, daca vorbim de o problema mecanica in urma careia uleiul din cutie a fost contaminat cu pilitura (span), atunci este clar ca acesta va necesita inlocuire. Acelasi lucru il vei face si in cazul in care constati ca nivelul uleiului din cutie este scazut si nu stii ce ulei a fost pus initial.

Sa trecem la cutiile automate de viteze. Acestea sunt mai complicate, pentru ca functioneaza pe baza unor circuite hidraulice, iar lichidul din interior este de fapt similar cu cel de servo-directie. Este mult mai lichid decat cel din cutia manuala, dar este si supus la o temperatura mai mare, asadar acesta va trebui inlocuit o data la circa 50.000-70.000 de kilometri, sau conform specificatiilor date de producator.

Vorbim aici de masini obisnuite, nu de supercar-uri sau modele sport, in cazul carora intervalul de schimb este mult mai mic.

Partea buna este ca o cutie automata de viteze iti "spune"cand are nevoie de ulei nou. Spre exemplu, daca schimbarea treptelor nu se mai face lin sau daca vezi pe joja care indica nivelul uleiului din cutie un fluid murdar, noroios, in loc sa fie transparent si curat, atunci cam e momentul sa-l schimbi. La fel si atunci cand afara este frig si cutia schimba greu pana ajunge la temperatura optima de functionare.

Ce trebuie sa retii tu din acest articol? Ca daca ai o masina cu cutie manuala de viteze, care functioneaza normal, nu este obligatoriu sa schimbi uleiul din cutie la anumite intervale de timp. Daca vorbim de o masina cu transmisie automata, in cazul ei uleiul din cutie trebuie schimbat, fie la un anumit numar de kilometri, fie daca da vreunul din semnele de mai sus.

Distribuie pe Facebook
mai multe