Cum sa calculam singuri cat mai valoreaza masina noastra second-hand

Cum sa calculam singuri cat mai valoreaza masina noastra second-hand
  • Masina diesel sau benzina?
  • Cum arata si cum merge motorul?
  • Sunt sincer sau sa mint?
Distribuie pe Facebook

Tot mai multa lume isi doreste un automobil nou, sau macar ceva mai nou decat cel pe care il conduc deja. Dar pentru asta e nevoie de bani, bani care pot fi obtinuti daca vindem masina veche. Dar cati bani face masina noastra?

Cu siguranta face mai mult de 6500 de lei cat este prima de casare la Rabla! De acord, dar oare cat o costa masina mea veche de 10 ani? Ca sa poti vinde o masina cu pretul cel mai bun trebuie sa te intrebi cateva lucruri. Daca te uiti pe anunturile online pentru vehiculele second-hand, s-ar putea sa gasesti aceeasi masina ca a ta, cu acelasi motor, an de fabricatie identic si dotari similare, la preturi extrem de diferite: chiar si cu diferente de multe mii de Euro intre ele. Dar care este diferenta intre o masina de 3500 de Euro si una de 6000, aparent identice? Unde se incadreaza masina mea?

Prima impresie

Prima impresie a masinii vinde cel mai bine. Nu atat pozele din anunt, unde toate masinile arata ca noi, cat in realitate. Degeaba ai tu poze de revista la o masina daca vine clientul si o gaseste plina de zgarieturi si indoituri. Starea unei masini per ansamblu, la exterior, conteaza cel mai mult. Adica sa nu aiba zgarieturi, lovituri, indoituri, exfolieri ale vopselei, urme de rugina, parbriz crapat, faruri matuite, jante zgariate, etc. Daca per total masina transmite o imagine curata si ingrijita, pretul nostru va fi mai apropiat de 6000 de Euro, cat am gasit pe piata pragul superior al preturilor.

Cum este interiorul?

Acelasi lucru este valabil si pentru interior. Daca avem scaunul soferului rupt, volanul cu pielea roasa, schimbatorul tocit, tapiteria plina de pete, mocheta murdara, plafonul si el murdar, daca miroase a mucei sau daca vedem ornamente rupte, fete de usi desprinse, butoane tocite, cotiera cojita si asa mai departe, trebuie sa ne incadram masina la pretul inferior de 3500 de Euro.

Cat costa masina mea

Cum arata si cum merge motorul?

Cand ridici capota, un client vrea sa vada totul uscat, fara scurgeri, fara urme de ulei, fara mizerie si fara recipenti umezi. Adica nu trebuie sa fie vasul de servo uleios, blocul si capacul de la tacheti nu trebuie sa aiba urme de ulei, bateria nu trebuie sa aiba urme de scurgeri acide, vasul de expansiune trebuie sa fie curat cu antigel transparent si asa mai departe. Daca motorul este unul curat, inseamna si ca functioneaza bine si ca proprietarul l-a ingrijit. La fel si felul in care functioneaza la ralanti: rotund, fara tremurat, fara vibratii. Daca motorul tau exact asa arata si merge, iar trebuie sa te ridici spre limita superioara a pretului.

Mint sau sunt sincer?

Din pacate, majoritatea vanzatorilor de masini second-hand din Romania nu sunt deloc sinceri. Adica mint cu mai multe aspecte. Mint ca abia au facut revizia, ca abia au schimbat distributia, ca abia a fost facuta articulatia, etc etc. Cand, in realitate, daca o verifici intr-un service specializat, afli ca e plina de defecte. Asadar, inainte sa pui o masina la vanzare trebuie sa alegi pe ce cale o iei: mint ca am o masina cu niste calitati inexistente sau sunt sincer? Daca mint, pot obtine un pret mai bun, atata timp cat nu dau de un cunoscator. Si daca sunt sincer, s-ar putea sa pun pe fuga eventuali cumparatori. La fel e si cu accidentele: sa le spun sau nu ca a fost lovita si reparata? In mod ideal, o masina despre care poti vorbi sincer, fara probleme mari, se va vinde mai bine. Daca incepi sa te gandesti la ce sa fii sincer si la ce nu, deja pretul scade. Oamenii nu mai sunt naivi si pot mereu sa vina cu un specialist care isi va da seama de orice minciuna. In concluzie, daca te gandesti sa fii nesincer, poti incepe cu un pret mai mare initial, dar sa te astepti ca o sa scada drastic.

Cat costa masina mea

Ce dotari speciale am?

Ca sa stabilesti un pret cat mai bun pentru masina ta, trebuie sa faci un studiu de piata: ce dotari are masina cea mai scumpa? Dar cea mai ieftina? Dupa care stii unde sa incadrezi si autoturismul tau. De exemplu, din start, daca nu ai aer conditionat la masina, stabileste cel mai redus pret posibil, ca astazi nu mai cumpara nimeni masina fara AC. Printre dotarile cele mai apreciate se numara jantele de aliaj, clima automata, tapiteria din piele sau farurile cu xenon. Daca le ai pe acestea, poti sa tintesti spre pragul superior al pretului.

Masina diesel sau benzina?

Pretul automobilelor diesel a scazut dramatic in ultimii ani pe piata second-hand. Pentru ca este o motorizare problematica, de care romanii nu prea stiu cum sa se ingrijeasca, cu filtru de particule scump ce necesita inlocuire, dar si cu o reputatie proasta in vestul Europei, multe orase dorind sa interzica accesul masinilor cu motorina. Chiar daca visul romanului inca a ramas 1.9 TDI, motorizarile diesel au pierdut teren in avantajul celor pe benzina si GPL. Asadar, daca motorizarea ta este diesel, asta nu inseamna ca e mai dezirabila, asa cum se intampla candva.

Cat costa masina mea

Ce scade pretul foarte mult?

Martorii aprinsi din bord. Daca vrei sa vinzi o masina asigura-te ca nu e niciun martor aprins in bord, altfel o sa ramai cu ea mult si bine. La fel si daca ai anvelope uzate, probleme la articulatii si batai care se aud in mers, scurgeri la motor, tremurat de volan la viteze mari sau franare, tapiteria patata. Toate aceste lucruri vor face majoritatea clientilor sa plece sau sa negocieze la sange un pret derizoriu. Asadar, ori le rezolvi ori pleci din start cu ideea ca vei obtine putini bani pe masina ta.

Ce creste pretul unei masini second-hand?

Transmisia automata este o dotare tot mai cautata de romani, deoarece au prins gustul avantajelor pe care le ofera. La fel si un exterior curat si ingrijit, lipsa uzurilor la interior, o carte de service cu istoric, tapiteria de piele, inca un set de anvelope pentru iarna, etc. E vorba de mai multe avantaje pe care le poti folosi ca sa obtii un pret mai bun.

La final, totul se rezuma la un singur lucru: sa pui un pret corect. Degeaba ceri tu o anumita suma de bani pe masina daca mai sunt o gramada la fel ca ea pe piata. Un pret cerut de cineva nu inseamna ca este si pretul de vanzare. Daca cineva cere pe o masina 10.000 de Euro nu inseamna ca atata si face. Pretul corect si real este cel cu care se vinde. Si ca sa ajungi la el trebuie sa te gandesti exact ce vinzi, dar si cat de mult vrei sa astepti sa incasezi banii. Daca nu te grabesti, poti incerca cu un pret rezultat in urma unei medii facute intre categoriile de mai sus: acolo unde masina ta sta bine pui pretul maxim, unde are minusuri, pui pretul minim. Macar asa ai un punct de plecare. Dupa care, la o saptamana dupa ce anuntul tau a ajuns pe net, mai scazi 200 de Euro si tot asa, pana cand te suna lumea, semn ca te-ai apropiat de realitate. Piata este suprasaturata de oferte, asa ca daca vrei sa scapi de masina ta mai bine fa-o cu cap.

Cat costa masina mea

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Cat costa masina mea
mai multe