Cum sa cumparam o masina de teren la mana a doua

Cum sa cumparam o masina de teren la mana a doua
  • Crossover, SUV sau Off-roader?
  • Benzina sau motorina?
  • Manuala sau automata?
Distribuie pe Facebook

Orice sofer care a schimbat cel putin un automobil de-a lungul timpului stie cat de greu este sa gasesti exemplarul perfect.

Putina varietate nu a omorat pe nimeni, insa atunci cand vine vorba despre cumpararea unui autoturism nou... optiunile dintre care trebuie sa alegi te vor face uneori sa disperi de-a dreptul.

Nu este mai usor nici sa construiesti bugetul de care ai nevoie pentru a face acest pas, fiecare masina venind cu alte cheltuieli pe langa pretul de vanzare - cheltuieli precum taxe, impozite, asigurari, carburant si potentiale reparatii.

De exemplu, ai stabilit deja ca urmatoarea ta achizitie va fi un model de teren. Credeai ca asta-i tot? Dimpotriva! Abia acum incepe distractia:

  • Crossover, SUV sau Off-roader?

Inainte de a da banii pe un autoturism care nu ti se potriveste de niciun fel, gandeste-te bine la ce vrei sa faci cu el. Nu planuiesti sa parasesti niciodata soselele asfaltate? Atunci un crossover, ca Nissan Qashqai, BMW X3 sau Dacia Duster, este mai mult decat suficient.

Vrei mai mult spatiu la interior, iti doresti ceva mai mare pentru a te simti mai in siguranta sau ai de gand ca uneori sa intri si pe unul-doua drumuri forestiere? Un Mercedes GLE, un Volvo XC90 sau un Volkswagen Touareg sunt doar cateva dintre modelele care merita luate in considerare.

Adrenalina iti curge prin vene? Iti vei petrece toata ziua la volan in speranta descoperirii unor peisaje salbatice, unde nu a mai calcat picior de om? Atunci fa bine si asigura-te ca ai in garaj un Jeep Wrangler, Land Rover Defender sau Toyota Land Cruiser in toate mintile.

Exista si o a patra categorie pentru cei care vor o masina de teren, si anume SUV-urile Coupe. Nu sunt chiar cele mai practice sau aratoase optiuni pe care le poti lua in calcul, insa vei atrage numeroase priviri peste tot pe oriunde le vei conduce.

  • Benzina sau motorina?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de mai multi factori, astfel ca nu este universal valabil. Ca sa stii daca iei un motor pe benzina sau motorina trebuie sa stii, mai intai de toate, pentru ce iti vei lua autoturismul.

Visezi la un crossover care sa te plimbe prin oras? Un benzinar turbo cu o capacitate cilindrica de maximum 1.6 litri ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Diesel-ul este, in schimb, mai potrivit pentru clasa superioara datorita cuplului mai mare, care te ajuta in off-road.

Ultima categorie face referire la modelele de inalta performanta, care sunt disponibile cu propulsoare atat pe benzina, cat si pe motorina. Desigur, cele dintai vor accelera mai repede pana la 100 de kilometri pe ora (si nu numai).

  • Manuala sau automata?

Nu in toate cazurile vei avea posibilitatea sa alegi intre cutia manuala si cea automata. De exemplu, masinile din clasele superioare si de ultima generatie - precum BMW X5, daca vrei - nici macar nu dispun de o versiune in trei pedale.

Situatia este diametral opusa in cazul crossoverelor: nu toate autoturismele din acest segment au parte de o varianta cu doua pedale. Daca dispun totusi de respectiva optiune, sunt mari sanse ca ea sa nu insoteasca si motorizarea pe care ti-o doresti.

Intr-un final, daca esti indeajuns de norocos sa poti alege intre o manuala si automata, cantareste bine avantajele pe care le ofera fiecare dintre acestea. Si, bineinteles, daca merita sa platesti diferenta de bani.

  • In cazul unui exemplar second hand

Daca bugetul nu-ti permite cumpararea unui model nou-nout, ei bine... cea mai simpla metoda pentru a te asigura ca nu arunci cu banii pe apa sambetei este sa mergi cu masina rulata pe care ai pus ochii la un service autorizat.

Tot in urma acestei vizite iti vei da seama si daca exemplarul cu pricina a fost chinuit, daca are indoituri sau fisuri ale sasiului si, nu in ultimul rand, daca a suferit reparatii la nivelul caroseriei.

Odata ce ai primit raspunsul la toate intrebarile care te macinau este recomandat sa arunci si o privire asupra anvelopelor (unele noi pot fi foarte scumpe, de la autoturism la autoturism) si sa incepi o lista cu cheltuielile de viitor - pentru consumabile etc.

Distribuie pe Facebook
mai multe