ATENTIE, SOFERI! Cum sa ne pregatim automobilul de iarna

ATENTIE, SOFERI! Cum sa ne pregatim automobilul de iarna
  • Importanta alegerii anvelopelor potrivite
  • Cand incepe iarna pentru anvelope?
  • Cand am nevoie de anvelope de iarna?
Distribuie pe Facebook

Daca nu este deloc dificil sa circuli cu autoturismul in anotimpul cald, cand carosabilul este uscat, lucrurile stau putin diferit atunci cand vine iarna. Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste pregatirea masinii pentru iarna.

NU orice anvelopa de iarna se potriveste cu masina ta!

Daca pana acum aveai impresia ca poti cumpara orice anvelopa de iarna pentru automobilul tau doar uitandu-te la dimensiune, te anuntam ca te-ai inselat. Specialistii de la MICHELIN sunt de parere ca orice cumparator de anvelope pentru sezonul rece trebuie sa ia in considerare mai multe criterii inainte sa-si achizitioneze un set de iarna.

Consumatorul trebuie sa se intrebe ce fel de automobil conduce, daca este unul performant sau nu, daca este unul greu sau nu, daca circula mai mult in oras sau la drum intins, daca vrea sa le foloseasca intregul an si asa mai departe. Numai dupa ce definitivezi automobilul pe care urmeaza sa le montezi si stilul de condus poti face o alegere buna in ceea ce priveste anvelopele de iarna. De exemplu, daca circuli in conditii de iarna frecvente, pe o masina de tip SUV, de dimensiuni mari, care cantareste peste 2 tone, nu este recomandat sa pui pneuri dedicate intregului sezon din pricina greutatii mari care, la o franare pe gheata, va mari distanta de franare din cauza inertiei. Cand ai o masina grea este bine sa ai anvelope speciale dedicate pentru fiecare sezon in parte.

Articol iarna

Ce vor soferii romani de la o anvelopa de iarna?

Un lucru e clar: soferii isi doresc anvelope care sa le ofere mai multe solutii in acelasi timp, fie ca vorbim despre franare si longevitate sau economie de carburant, toate acestea, facand si fata diferitelor conditii de drum, pe suprafete uscate, umede sau acoperite de gheata, zapada sau polei. Eventual, sa coste putin si sa reziste vreo 10 ani.

Anvelope care sa se comporte chiar si dupa 10 ani de utilizare ca in prima zi, inca nu s-au inventat. Dar producatorii de anvelope au dezvoltat deja anvelope ce raspund la mai multe nevoi simultan, dar si pneuri specializate pe unul sau mai multe criterii de performanta.

Articol iarna

Cand incepe iarna pentru anvelope?

Soferii trebuie sa inteleaga ca iarna NU inseamna doar zapada. Adica NU ne montam anvelopele de iarna atunci cand vine prima ninsoare peste Romania. Anvelopele de iarna se monteaza cand temperatura medie exterioara scade sub 7 grade Celsius. Adica este exact perioada aceasta, lunile octombrie-noiembrie.

De ce sa montam anvelope de iarna daca nu avem zapada?

Anvelopele de vara sunt gandite sa franeze optim si sa ofere aderenta crescuta in conditii de caldura mare. Asa cum anvelopele de iarna sunt special gandite ca sa franeze bine cand asfaltul este rece sau acoperit de gheata sau polei. Materialul din care este construita o anvelopa de iarna face ca aceasta sa aiba o aderenta mai crescuta ca una de vara atunci cand temperaturile sunt mici. Doar anvelopele certificate pentru utilizare in conditii de iarna ofera aderenta perfecta si tractiune maxima pe portiuni de drum umed, cu zapada sau gheata, dar si pe asfalt uscat la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

Articol iarna

Care este legislatia anvelopelor de iarna?

Legea spune clar ca daca circuli cu automobilul pe asfalt acoperit de polei, gheata sau zapada, fara ca acesta sa fie echipat cu anvelope speciale de iarna, semnalizate de semnele specifice, primesti o amenda de pana la 2500 de lei si ramai fara talon, dar si fara dreptul de a misca masina de pe loc, obligat fiind sa chemi o platforma. Fara sa fie specificata o anumita data. Asadar, ca sa nu te ia prin surprindere iarna asa cum le ia pe autoritati, te sfatuim sa treci la pneurile de iarna cand temperatura medie a zilei scade sub 7 grade Celsius.

Articol iarna

Ce sunt anvelopele de vara, omologate pentru iarna?

Michelin a dezvoltat de curand niste anvelope de vara, omologate pentru iarna. Adica niste anvelope care pe timp de vara au performante identice cu cele ale unui pneu de vara performant, dar cu care poti circula si iarna. Profilul este astfel gandit incat anvelopa sa ofere aderenta buna si iarna, pe carosabil umed, polei, gheata sau zapada. Aceste pneuri sunt ideale pentru zonele in care iarna este scurta si circulatia pe carosabil acoperit de zapada sunt ocazionale. De exemplu, pentru marile orase in care soselele se curata frecvent, aceste anvelope pot fi o solutie optima. Se numesc MICHELIN CrossClimate+ si sunt din ce in ce mai cautate de soferii din Romania.

Daca, insa, locuiesti in zone muntoase sau tari in care iarna este mai lunga si conditiile de iarna sunt frecvente, iti recomandam niste cauciucuri dedicate sezonului rece, cum ar fi MICHELIN Alpin.

Articol iarna

Ce marcaje trebuie sa poarte o anvelopa de iarna?

Fie ca vorbim de anvelope speciale de iarna, fie ca vorbim de unele de vara omologate pentru iarna, acestea trebuie sa aiba niste marcaje specifice. La aceste marcaje se uita si agentii de la Politia Rutiera cand iau masuri de preventie si verifica anvelopele masinilor aflate pe drumurile nationale.

Aceste anvelope trebuie sa aiba marcaje de tip M+S pe partile laterale, sau sa scrie MUD+SNOW, sau MS, sau sa aiba simbolul 3PMSF, adica "three-peak mountain snowflake", un varf de munte cu un fulg de nea.

Articol iarnaSimbolul 3PMSF pe MICHELIN CrossClimate+

Sfaturi de la specialistii MICHELIN: De ce este obligatoriu să aveți anvelope de iarnă?

• Există mai multe motive care explică de ce anvelopele de iarnă sunt obligatorii în România. Cel mai evident este faptul că, în multe părți ale țării, iarna condițiile meteorologice reci sunt atât de dure încât este necesară montarea acestor anvelopelor de iarnă.
• Prin montarea anvelopelor de iarnă vă puteți deplasa în condiții de siguranță la temperaturi scăzute, deoarece acestea asigură o aderență superioara și o manevrabilitate sporită, reducând distanța de frânare în timpul iernii. În România, există o reglementare legislativă în acest sens care are ca scop creșterea siguranței rutiere și care impune montarea anvelopelor de iarnă.
• Conform legislației, în România, în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului. Se recomandă a se schimba anvelopele de vara cu cele de iarna la temperaturi sub 7° C.

Sfaturi pentru călătorie
• Amintiți-vă să potriviți anvelope de iarnă în seturi de câte patru pentru a menține stabilitatea autovehiculului.
• Anvelope de iarnă ar trebui să fie înlocuite atunci când se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare (1.6mm adâncimea rămasă a benzii de rulare). In plus, pentru anvelopele de iarna MICHELIN, un marcaj sub forma unui fulg de zăpadă de pe flancul anvelopei indică amplasarea unui indicator de uzură la 4mm adâncimea rămasă a benzii de rulare. Acest indicator de uzură intermediar este util pentru a sprijini utilizatorii din unele țări europene cu reglementari specială pentru iarnă. Cu toate acestea, datorită striațiilor 3D MICHELIN pe adâncimea completă a benzii de rulare, anvelopele de iarnă Michelin isi mențin performanțele lor de iarnă la un nivel sub acest indicator.
• Odată ce anvelopele de iarna sunt montate, ar trebui să verificați presiunea aerului din fiecare pneu în fiecare lună deoarece presiunea în anvelope scade odată cu temperatura. De exemplu, dacă o anvelopă are o presiune de 2 bari (29 psi) la 20 ° C, presiunea nu poate fi decât de 1,8 bari (26 psi) la temperatura de 0 ° C.
• Dacă nu sunteți sigur cum să alegeți anvelopele de iarnă pentru mașina dvs., Michelin vă poate oferi unele răspunsuri. Michelin oferă un serviciu de căutare online care vă permite să introduceți toate datele importante despre mașina dvs. și calculează pentru dumneavoastră care anvelope de iarnă ar fi cea mai bună opțiune.
• Asigurați-vă că anvelopele de iarnă sunt montate corect, în conformitate cu specificațiile vehiculului dumneavoastră.

Informatii suplimentare:

www.michelin.ro

Facebook Michelin Romania

Articol iarna

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (12) Poze Articol iarna
mai multe