Cum sa ramai treaz la volan atunci cand mori de somn si oboseala

Cum sa ramai treaz la volan atunci cand mori de somn si oboseala
  • Bea ceva foarte rece sau foarte fierbinte
  • Nu apela la tigari!
  • Telefonul pe geam sau paharul plin cu apa
Distribuie pe Facebook

Cu siguranta te-ai aflat si tu in situatia in care a trebuit sa conduci in timp ce erai foarte obosit si oprirea pentru un somn scurt nu era o optiune. Si stii prea bine ca nu este o activitate placuta, nu mai vorbim de cat de periculoasa poate fi. Asadar, ce putem face ca sa stam trezi la volan indiferent de conditii?

Pauzele scurte si dese

Daca vii de la un drum lung si te-ai asternut spre destinatie prea tarziu, sau poate ca ai prins aglomeratie si s-a facut noapte, e bine sa iei niste masuri la primele semne de oboseala. Totul este sa nu te grabesti daca tii la siguranta ta si sa te opresti des pentru cateva minute de fiecare data cand simti ca ti se inchid ochii sau ca reflexele tale au intarzieri. Mai precis, e bine sa te opresti la fiecare 30 de minute intr-o parcare, sa iesi din masina si sa faci cativa pasi inainte sa te pui din nou la drum.

Bea ceva foarte rece sau foarte fierbinte

Cand simti ca esti foarte obosit, e bine sa ai la indemana ceva de baut. Dar nu orice bautura la temperatura casei. Ci fie un ceai foarte fierbinte, fie apa sau bauturi racoritoare extrem de reci. Pentru ca odata ce vei consuma bauturi fierbinti sau reci, corpul tau va simti o diferenta de temperatura si va incepe sa reactioneze. Sangele ti se va pune in miscare si oboseala va da semne ca dispare. Poti sa bei si cafea sau cine stie ce bauturi energizante, daca stii ca au efect asupra ta. Dar daca esti imun la cafea, cum suntem si noi, baga ceva foarte rece si te va trezi pe loc.

Da-ti cu apa pe ochi la fiecare oprire

Atunci cand esti foarte obosit, trebuie neaparat sa apelezi la opririle scurte si dese mentionate mai sus. Daca opresti in vreo parcare cu benzinarie sau toaleta, e bine sa te duci la baie si sa te speli pe ochi cu apa rece. Sau, daca ai la tine o sticla cu apa, sacrifica niste apa si da-ti pe ochi. Toata lumea stie ca atunci cand te speli pe fata cu apa rece iti mai revii la viata si sentimentul de oboseala se diminueaza.

Nu apela la tigari!

Daca esti fumator, primul sentiment este acela de a trage tigara dupa tigara ca sa ramai treaz. Insa fumatul este un gest atat de firesc si de natural pentru cineva care fumeaza de multa vreme, incat nu contribuie deloc la pastrarea unei stari de luciditate. Dimpotriva. Pentru ca fumatul calmeaza starea unui fumator dependent, acesta are mai multe sanse sa adoarma la volan atunci cand fumeaza. Asadar, daca esti fumator si esti mort de oboseala la volan, fa un efort sa nu fumezi: asta te va face putin mai nervos, dar totodata treaz.

Nu asculta emisiuni radio sau muzica lenta

Ca sa nu adormi la volan, iti recomandam sa asculti in boxe un post de radio sau piese cu muzica alerta. Nicidecum un talk-show radio sau un post cu muzica romantica ce te va face sa obosesti si sa adormi mai repede decat crezi. Insa ascultarea unor persoane care vorbesc la radio este cea mai periculoasa pentru ca iti ofera o stare falsa de siguranta, cum ca ai fi inconjurat de cineva, iar atentia ta se diminueaza de la minut la minut.

Telefonul pe geam sau paharul plin cu apa

In cazuri extreme, in care simti cum ochii cedeaza si se inchid, la primele semne ca ai adormit si ca nu mai detii controlul, e cazul sa apelezi la ceva extrem. Ia un obiect mai valoros, cum ar fi telefonul, deschide geamul lateral si tine mana cu telefon pe geam, cu doua-trei degete. Sau umple aproape de varf un pahar cu apa, cafea sau suc, si pune-l intr-un suport de pahar din masina. Asta te va face sa fii alert si sa conduci cu grija, stiind ca poti face o paguba: ori sa pierzi telefonul, ori sa murdaresti masina.

Un somn scurt de 15 minute

Chiar daca nu iti vine sa te opresti din mers pentru ca ajungi prea tarziu, daca simti ca nu iti mai poti controla pleoapele, trage pe dreapta intr-o parcare si intinde-te pentru cateva minute. Pune-ti alarma dupa 10-20 de minute, cand vrei tu, ca sa te trezesti. Orice atipire scurta, fie ea si de un sfert de ora, poate face minuni. Asa ca nu ezita sa apelezi la metoda asta.

Viteza mai mare pe autostrada

Daca cumva esti pe autostrada, noaptea, si esti foarte obosit si simti ca iti este somn, o metoda care poate parea ciudata este sa mergi cu viteza mai mare. Adica sa mergi cu o viteza ridicata, cat iti permite masina si consumul, viteza care te va tine mult mai alert si concentrat. De exemplu, daca vei merge cu 150 km/h, in subconstientul tau se va face o schimbare si vei intra intr-un mod alert care te va face sa fii atent la drumul din fata. Evident, aceasta metoda nu tine o vesnicie si, la un moment dat, organismul tau se va obisnui si cu viteza mare. Noroc insa ca nu avem autostrazi atat de lungi...

Cam astea sunt sfaturile noastre pentru a-ti pastra atentia la volan atunci cand esti obosit si ti se inchid ochii. Cea mai buna solutie in astfel de situatii este sa pui un prieten la volan, daca nu esti singur in masina. Sau, daca esti singur, sa te opresti si sa dormi cateva ore. Insa daca nu este posibila oprirea, trebuie sa apelezi la metodele de mai sus. Si chiar daca unele par extreme, crede-ne ca vor functiona. Pentru ca la riscul extrem la care te supui conducand obosit, e nevoie de masuri extreme. Drum bun!

Distribuie pe Facebook
mai multe