Cum sa-ti dezgheti si sa-ti dezaburesti masina in doar 5 minute

Cum sa-ti dezgheti si sa-ti dezaburesti masina in doar 5 minute
  • Tine peria in casa
  • Da drumul la aerul conditionat
  • Goleste contra-aripile
Distribuie pe Facebook

In fiecare dimineata, in aceasta perioada iernatica, soferii au de lucru daca vor sa plece cu masina la treaba. Insa unii stau 5 minute, altii stau si 30 de minute inainte sa se poata pune in miscare. Iata cateva ponturi ca dezghetarea masinii sa dureze cat mai putin.

1. Tine peria in casa

Daca nu esti destul de norocos sa ai un garaj, atunci acest text e pentru tine. Si primul pont pe care ti-l dam este sa iei cu tine in casa peria de zapada. Nu de alta, dar daca o lasi in masina si peste noapte ninge, ai incurcat-o. Cureti zapada cu mana, deschisi o portiera, intra zapada, iei peria, chinul de pe lume. Ideea este sa ai peria cu tine si primul lucru pe care sa-l faci fiind sa cureti masina sau zona portierei soferului de zapada. Dupa care intri in masina.

2. Porneste motorul

Pornirea motorului este necesara daca avem geamurile inghetate. In perioada asta se intampla sa le avem inghetate si pe interior, nu doar pe exterior... Asa ca al doilea pas este sa pornim motorul masinii si sa activam dezaburirea lunetei si cea a parbrizului. Daca avem parbriz cu degivrare incorporata, adica mici sarmulite care produc caldura, este perfect, deoarece dureaza 2-3 minute si parbrizul este curat. Daca nu, trebuie sa facem alta scamatorie.

3. Da drumul la aerul conditionat

Cand intri in masina sa o pornesti si sa dai drumul la climatizare, asigura-te ca ai apasat si butonul-minune cu fulgul pe el si ca a pornit AC-ul. Daca ai parbrizul inghetat si pe interior, numai aerul conditionat il va dezgheta imediat, deoarece aerul conditionat este mai uscat si absoarbe imediat umezeala. In plus, pentru ca motorul primeste o sarcina in plus, dupa cuplarea compresorului, se va incalzi mult mai rapid.

Dezghetare masina

4. Racleta sau solutie?

Dupa ce ai pornit masina si climatizarea dupa cum ti-am spus mai sus, e timpul sa degivrezi suprafata vitrata. Asta daca nu cumva esti vreun lenes sau mort de frig si ramai in habitaclu pana cand isi face treaba clima. Daca insa vrei sa pleci in 5 minute, trebuie sa pui si tu osul la treaba. Pentru asta, e momentul sa cureti, in primul rand, parbrizul. Sa zicem ca luneta se dezgheata electric, si dupa ce se topeste gheata, o sa ai vizibilitate buna. Insa la exteriorul parbrizului gheata poate fi cam groasa... Asa ca ai doua variante: racleta sau solutia speciala pe care o pulverizezi si elimina ca prin minune gheata. Daca e gheata groasa, foloseste racleta. Daca e subtire si se ia cu degetul sau cu unghia, baga solutie. Mai ales ca, daca folosesti solutie in loc de racleta, nu o sa mai zgarii parbrizul!

5. Goleste contra-aripile

De obicei, daca circuli iarna, se aduna zapada si gheata langa roti, la contra-aripi. Ideal ar fi sa le scuturi cand ajungi acasa si opresti masina, dar sigur vei uita. Asa ca poti scapa de greutatea in plus si dimineata, inainte sa pleci la treaba. Asadar ai deschis masina, ai dat drumul la climatizare, dupa care ai curatat putin geamurile. Si, inainte sa te urci sa pleci, te sfatuim sa dai cateva picioare lejere langa roti, unde sunt aparatorile de noroi, sa scuturi excesul de gheata si zapada. Una la mana, masina va fi mai usoara cu cateva kilograme si doi la mana o sa faci un bine altor soferi. Pentru ca, in mers acele bucati mari de gheata murdara, se vor desprinde si vor ramane in mijlocul soselei ca niste bolovani. Care ii va lua cineva direct sub masina, eventual cineva cu o masina joasa, ca sa se bucure de un scut spart sau de o bara sparta...

In concluzie, daca urmezi pasii acestia, in maxim 5 minute esti la drum cu masina curata si cu vizibilitate maxima. Nu uita: cureti masina putin de zapada ca sa poti intra, pornesti motorul, pornesti clima, dezaburirea lunetei si AC-ul, iesi afara sa cureti parbrizul si geamurile laterale, daca a nins serios si masina, scuturi contra-aripile si ai plecat. Tu ai alta varianta mai rapida de a pleca la drum atunci cand e ger afara?

Distribuie pe Facebook
mai multe