Cumperi sau vinzi o masina? Uite cum sa faci GRATIS actele de vanzare-cumparare

Cumperi sau vinzi o masina? Uite cum sa faci GRATIS actele de vanzare-cumparare
  • Contractul se completeaza online
  • Poti sa scapi de un drum la ghiseul de dactilografiere
  • Ai nevoie de buletinele vanzator-cumparator
Distribuie pe Facebook

Atunci cand vinzi sau cumperi un vehicul, trebuie sa faci niste acte. Si cum birocratia in Romania este inca la putere, actele nu sunt deloc putine. Partea buna este ca ai posibilitatea sa le faci GRATUIT, fara sa le mai dai bani celor care se ocupa cu asa ceva.

Cand vinzi sau cumperi o masina trebuie sa faci contract de vanzare-cumparare, fisa de inmatriculare, dar si alte documente. Majoritatea celor care vand sau cumpara masini apeleaza la un serviciu specializat pe asa ceva, de obicei o ghereta sau birou localizat in preajma serviciilor de DRPCIV. Aici, pentru un contract de vanzare-cumparare si fisa fiscala platesti cam 50-80 de lei. Dar nu mai bine ramai cu banii astia in buzunar si iti faci singur actele?

In functie de felul vehicului, daca e inscris sau nu in Romania, daca este cumparat de la persoana fizica sau juridica, ai nevoie de diferite documente. Insa contractul de vanzare-cumparare este omniprezent, mai putin in cazul achizitionarii unui vehicul de la firma care iti da o factura in loc de contract. Dar contractul se face de fiecare data cand cumperi de la o persoana fizica, sau chiar si de la firma, cu mentiunea ca in el trebuie sa fie pusa si stampila firmei.

In loc sa te duci cu cumparatorul la un birou de acte, mai bine te duci la propriul calculator. Downloadezi un contract tip, care este standard pentru toata Romania, cum este cel de AICI, gasit aleatoriu pe internet. Il salvezi in calculator, dupa care incepi sa-l editezi singur. Nu ai nevoie de nicio aplicatie speciala, pentru ca il poti edita extrem de usor folosind un editor PDF online, cum este cel de AICI.

Completezi impreuna cu persoana care cumpara sau vinde masina contractul, folosindu-te de datele din buletine. Sau, daca ai datele lui, o poti face singur. Iar la final, printezi contractul in 5 exemplare pe care le semnati impreuna. Exact acelasi lucru vi-l face si o tanti de la biroul de dactilografiere, dar care va incasa 50-80 de lei. Acelasi lucru este valabil si cu fisa de inmatriculare auto, daca este nevoie de ea.

Pe langa contractul de vanzare-cumparare, cand vrei sa inmatriculezi o masina, mai ai nevoie si de alte documente. Din nefericire, Romania a ramas mult in urma tarilor vecine, cum ar fi Bulgaria sau Republica Moldova, ce sa mai vorbim de ce se intampla in vest. In loc sa mergem intr-un singur loc si sa rezolvam inmatricularea, cum se intampla la vecini, la noi trebuie sa mergem in vreo 4 locuri diferite. Fiecare, avand nevoie de un alt set de hartii si documente... Dar despre asta am scris un articol mai vechi.

In concluzie, chiar daca nu te putem scapa de cozi, nervi si multe hartii, pentru vizitele pe care le vei face la ANAF, Circa Financiara sau DRPCIV, putem macar sa te ajutam sa scapi de o cheltuiala, cea cu efectuarea contractului de vanzare-cumparare. Fie ca esti samsar sau cumparator, speram ca iti va fi de folos intr-o buna zi.

Distribuie pe Facebook
mai multe