De ce se aburesc unele faruri auto? Cum sa scapam de apa din faruri

De ce se aburesc unele faruri auto? Cum sa scapam de apa din faruri
  • Farurile pot avea condens usor la interior
  • Crapaturile, cauza condensului amplu
  • De cele mai multe ori, farul necesita schimbare
Distribuie pe Facebook

Nu putini sunt soferii care au masini cu farurile aburite. Aceasta este o problema destul de intalnita la masini, inclusiv la cele noi, o problema care aparent este banala, dar care poate duce la probleme electrice.

Foarte multe masini au faruri aburite sau chiar cu apa la interior. Dar putini stiu de la ce se intampla asa ceva si cum poate fi evitat. In primul rand, condensul din faruri are doua cauze: fabricatie proasta si fisuri ale geamului exterior. Ambele situatii sunt des intalnite, din pacate, atat la masini noi, cat si la automobile mai vechi.

Condensul din far care apare uneori si dispare este cauzat de diferenta de temperatura din interiorul acestuia. Mai exact, atunci cand afara este frig si aprindem luminile, becul incalzeste aerul din interiorul farului. Insa geamul, avand temperatura mai mica, se incalzeste cel mai greu. Prin diferenta de temperatura, pe interiorul geamului apare condensul, mici picaturi de apa uneori insesizabile. Astfel de situatii sunt des intalnite si nu trebuie luate in seama, pentru ca in cateva minute condensul dispare de la caldura.

Condens faruri

Cea mai grava problema este atunci cand in far gasim umezeala serioasa care nu mai dispare cu lunile. Aceasta problema este fara indoiala cauzata de o fisura sau dezlipire a geamului. Putem avea o crapatura mica sau o fisura chiar din fabrica, farul fiind construit prost. Sau putem avea asa ceva in urma unei lovituri. Insa cea mai des intalnita situatie este cand, in urma unei tamponari usoare, geamul se dezlipeste insesizabil de carcasa. De obicei, geamul farului este lipit cu silicon de carcasa din plastic care contine oglinda si acesta se dezlipeste usor daca e lovit.

Prin aceste fisuri sau crapaturi din far, atunci cand ploua, intra cateva picaturi de apa. Acestea, atunci cand aprindem lumina, se evapora si se formeaza aburi pe interiorul geamului. Uneori, gasim in far apa mai multa care poate pune in pericol toata instalatia electrica, cauzand un scurt-circuit.

Rezolvarea in situatiile in care farurile se aburesc este una singura: schimbarea acestora. Daca ni se abureste geamul putin, nu trebuie sa facem nimic, este normal si des intalnit, mai ales la automobile mai accesibile. Dar daca o sa gasim apa multa si condens serios, e clar ca avem o fisura si ca trebuie sa inlocuim farul inainte sa avem probleme cu vizibilitatea.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 18 Aprilie 2016