Dotari inutile sau folositoare? Volanul si schimbatorul imbracate in piele

Dotari inutile sau folositoare? Volanul si schimbatorul imbracate in piele
Dotarile auto din ziua de azi sunt de toate felurile, pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Unele sunt de siguranta, altele de confort si altele... doar de imagine. Asa ca vom face o serie in care vom discuta despre dotarile masinilor si cat de utile ii sunt sau nu soferului care da banii pe ele.
Distribuie pe Facebook

Fie ca esti in cautarea unei masini second-hand, fie a unui autoturism nou, mereu esti atent la dotari. O dotare din segmentul mediu este si pachetul format din volan, schimbator si frana de mana imbracate in piele. La o masina noua un asemenea pachet este de obicei disponibil pe versiunile medii si de top si costa cateva sute de Euro suplimentar. Iar la masinile second-hand este considerata o dotare premium care creste pretul de achizitie al acelui model. Dar oare chiar este nevoie de aceste elemente din piele?

De ce se imbraca volanul in piele? Daca nu e imbracat in piele, un volan este realizat dintr-o spuma rigida similara cu cea din care este turnata placa de bord. In timp, aceasta spuma se macina de la caldura directa a soarelui si de la sarea din transpiratie. Cu siguranta ai vazut si tu volane mancate sau al caror material se faramiteaza la atingere. Ei bine, in primul rand, un volan mai scump imbracat in piele asta face: ofera mai multa rezistenta in timp. Adica volanul obisnuit are pe deasupra si o "haina" din piele cusuta care confera doua lucruri: protejeaza volanul si ofera un plus de aderenta.

Deci cine spune ca volanul imbracat in piele este un moft sau pur si simplu de design, greseste. In acest caz, pielea are rol de protectie si aderenta. Iar in ceea ce priveste schimbatorul, este acelasi lucru: de la unghii, degete, transpiratie, maciulia se mananca si se zgarie, dar daca este protejata de piele va rezista mai mult in timp. Cat despre frana de mana, aceasta este doar pentru estetic imbracata in piele, deoarece nu este un element folosit atat de des incat sa se uzeze, indiferent de materialul din care este fabricata.

Soferii care conduc o masina cu acest trio tapitat in piele trebuie sa stie ceva: pielea este rezistenta doar daca este protejata intr-un anume fel. In timp ce un volan obisnuit din spuma nu necesita niciun tratament, pielea are nevoie de ceva anume. Adica trebuie curatata si unsa cu un ulei hidratant pentru a-si pastra elasticitatea in timp ca sa nu apara crapaturi.

Din nefericire pentru soferi, 90% din masinile de pe piata care ofera asemenea dotari, indiferent ca vorbim de marca Dacia sau de marca Mercedes, nu au piele naturala. Adica asa-zisa piele de pe volan este de fapt piele ecologica. In trecut se folosea pielea naturala de vita sau porc, tabacita si prelucrata, mult mai rezistenta si mult mai aratoasa ca pielea ecologica. Ceea ce era normal, daca ne gandim cate animale se macelaresc pentru mancare, toata acea piele ramane si trebuie folosita, nu aruncata. Insa producatorii au gasit o metoda si mai ieftina, un inlocuitor numit piele sintetica sau ecologica.

Pielea ecologica nu este foarte rezistenta in timp, mai ales la automobilele de buget. O sa vezi masini care au sub 100.000 de kilometri si cu maciulia si volanul cu pielea zgariate si matuite. Ceea ce inseamna un singur lucru: material de proasta calitate. Care nu merita investitia, deoarece un volan simplu va rezista mai mult si va fi mai ieftin.

In concluzie, daca vrei sa cumperi o masina noua, asigura-te ca aceste elemente sunt din piele naturala, nu din piele ecologica amestecata cu textil. Sansele sa iei o masina cu piele naturala sunt minime, chiar daca aparent miroase ca una, trebuie sa o verifici atent. Daca este piele ECO, nu arunca banii pe asa ceva ca in afara decat sa-ti pacalesti prietenii ca ai volan de piele, nu face nimic bine. Da daca cauti o masina second-hand, ai mai multe sanse sa dai de una cu piele naturala. Si o sa vezi ca, desi masina este rulata, pielea s-a mentinut bine si va mai rezista multi ani de acum inainte, evident, daca ai grija de ea.

Tu ce parere ai, pielea pe volan si schimbator, merita sau nu?

Sondaj

Merita sa ai volan de piele?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 11 Mai 2018