Greseli pe care le fac soferii de masini turbo si care ii trimit la service mai repede

Greseli pe care le fac soferii de masini turbo si care ii trimit la service mai repede
  • Schimbul de ulei
  • Turatia motorului rece
  • Mersul la drum intins
Distribuie pe Facebook

V-am mai spus in trecut despre cum se conduce o masina turbo-diesel sau una turbo pe benzina. Dar acum va spunem care sunt principalele greseli pe care le fac soferii care detin o masina dotata cu turbocompresor, indiferent daca e diesel sau pe benzina. Greseli care trimit masina mult mai repede in service.

Extrem de putine sunt masinile din ziua de astazi care nu mai sunt supra-alimentate cu un turbocompresor. Pana si marca Dacia are in oferta mai multe motoare turbo decat aspirate. Ceea ce nu face decat sa demonstreze eficienta motorului supra-alimentat fata de unul aspirat care este pe cale de disparitie. Insa motoarele turbo, fie ca vorbim de cele diesel, fie ca vorbim de cele pe benzina, au nevoie de o exploatare aparte, chiar daca producatorii nu ne spun care este. Si daca facem unele greseli, riscam sa ajungem la service cu niste cheltuieli foarte mari, asa ca iata ce NU trebuie sa facem.

Schimbul de ulei

Pe langa faptul ca lubrifiaza componentele interne ale motorului, uleiul are si rol de racire a turbinei. Asa ca este foarte important sa avem ulei proaspat in motor, inlocuit mereu la termen, pentru a beneficia de racirea optima. Un ulei vechi, plin de depuneri, va circula mai greu prin sistemul de racire al turbinei, iar depunerile pot afecta axul central al turbocompresorului care se invarte la peste 150.000 rpm. Uleiul vechi risca sa devina mai putin vascos, adica va curge mai greu prin piesele metalice, iar daca depasim cu mult termenul reviziei, putem chiar sa infundam unele conducte cu ulei gros.

Uleiul care trebuie

La fel de periculos ca un ulei imbatranit este si uleiul cu o vascozitate neconforma, adica alta fata de ceea ce spune producatorul. Uleiul nu are doar rol de ungere a pieselor din interior, ci si de racire a turbinei, de curatare, de protectie anticoroziva si rol hidraulic. Daca noi nu utilizam vascozitatea indicata de producator, riscam sa compromitem una din aceste categorii. De aceea, nu trebuie sa folosim un ulei mai gros sau mai subtire decat cel cerut de producatorul masinii noastre. Turbina poate sa aiba si ea de suferit daca utilizam uleiul gresit. Adica un ulei prea subtire poate sa treaca prin semeringuri si sa ajunga in admisie, fiind ars odata cu carburantul, iar un ulei prea gros nu va putea raci bine turbina.

Greseli pe care le fac soferii de masini turbo si care ii trimit la service mai repede

Turatia motorului rece

Cand motorul este rece, mai ales pe timpul iernii, uleiul din motor isi pierde putin din vascozitate si are nevoie de cateva minute de circulatie prin motor ca sa se incalzeasca si sa ajunga la vascozitatea optima. Cand este frig, trebuie sa evitam turatia excesiva a motorului in primele 5-10 minute de la pornire, deoarece asta inseamna sa fortam si turbina care nu se poate raci cum trebuie din cauza uleiului care se va misca mai greu prin circuit. Asta nu inseamna ca trebuie sa stam pe loc pana se incalzeste motorul, ci doar sa nu il turam prea mult pana cand se incalzeste putin.

Turatia motorului cald

Atunci cand motorul atinge temperatura optima de functionare, lucrurile stau ceva mai diferit. Adica nu trebuie sa ne sfiim sa turam un motor turbo, ca sa beneficiem de puterea si cuplul sau. Schimbarea treptelor la motoarele turbo difera de la unul la altul, daca este benzinar sau diesel, dar fiecare motor ii transmite soferului momentul in care turbocompresorul isi spune cuvantul si baga presiune in admisie. Nu strica sa turam motorul chiar si la o utilizare obisnuita in oras, pana la schimbarea urmatoarei trepte de viteza, deoarece uleiul va circula mai repede prin sistem si va raci turbina, iar depunerile cauzate de funinginile arderii de motorina vor scadea.

Sistemul Start&Stop

Mai toate masinile moderne beneficiaza de acest sistem menit sa contribuie la un consum redus. Insa producatorii se pare ca au omis aspectul protejarii turbinei, sau poate chiar asta isi doresc, ca soferii sa revina cat mai repede la service? Sa zicem ca fortezi masina si turezi motorul conducand agresiv. Sistemul S&S nu stie ca turbina este incinsa si cand opresti la semafor va opri automat motorul. In acest moment, turbina ramane fara racire, deoarece nu mai circula uleiul prin sistem. Iar acest lucru poate duce, in timp, la stricarea turbinei, deoarece caldura excesiva poate deforma axul central al turbocompresorului. Asadar, daca stim ca am condus mai agresiv, e recomandat sa dezactivam sistemul S&S si sa-l pornim doar cand conducem linistit.

Greseli pe care le fac soferii de masini turbo si care ii trimit la service mai repede

Mersul la drum intins

O masina turbo se comporta la fel ca una cu motor aspirat la drum intins. Singura diferenta este cand circulam pe autostrada cu 140 km/h constant, cu pilotul automat, dupa care tragem pe dreapta si oprim la benzinarie. Daca am circulat mai mult timp la turatii mari, de peste 2500-3000 rpm, turbina este extrem de incinsa, la temperaturi normale pentru ea, dar foarte ridicate, iar daca noi oprim brusc motorul ne vom confrunta cu aceeasi problema mentionata mai sus. Adica ii taiem racirea. Asadar, este indicat fie sa lasam motorul sa mearga la ralanti cat alimentam si folosim toaleta, fie asteptam cateva minute si oprim ulterior motorul, protejand astfel sistemul turbo.

Oprirea motorului

Daca la pornire trebuie sa menajam motorul si sa nu-l turam excesiv in primele minute, la oprirea lui nu trebuie sa facem nimic. Asta, evident, daca ne oprim dintr-un mers normal, la turatie mica, in care turbina nu a fost deloc pusa la treburi grele. Adica atata timp cat nu am alergat masina, oprim, scoatem cheia din contact si ne vedem de treaba. Daca vrem sa oprim dupa o cursa ceva mai in forta, ideal este sa asteptam cateva zeci de secunde, nu minute, pana cand motorul face ca uleiul sa circule putin si sa raceasca si turbina. Dar poate ca noi am marit viteza pentru ca ne grabeam, asa ca nu se justifica asteptarea pe loc... Asadar, numai daca fortam motorul mai serios este bine sa asteptam 30 de secunde - 1 minut.

Cand cumparam o masina turbo, nimeni nu ne spune cum trebuie sa ne comportam cu ea. Si daca suntem niste soferi normali, care circula in limitele legale, nici nu trebuie sa ne comportam diferit cu motorul turbo. Insa trebuie sa retinem ca mereu e bine sa avem uleiul bun si exact tipul cerut de producator, dar si ca, atunci cand vom urca pe Transfagarasan turand motorul pe serpentine, daca vrem sa oprim sus la Balea ca sa mancam o ciorba, e bine sa asteptam cateva minute ca sa se raceasca motorul chinuit la urcare. Atata tot.

Distribuie pe Facebook
mai multe