Legea foliei auto: ce trebuie sa stim sa nu ramanem fara talon

Legea foliei auto: ce trebuie sa stim sa nu ramanem fara talon
  • Folia auto trebuie sa fie omologata RAR
  • Aceasta trebuie sa fie montata in ateliere autorizate de RAR
  • Geamurile laterale fata si parbrizul trebuie sa aiba o transparenta de minim 70%
Distribuie pe Facebook

In ultimii ani au aparut pe piata fel de fel de folii auto, insa fie ca vorbim de folie solara, antiefractie sau cu blocare a razelor UV, nu inseamna ca toate sunt legale. Iata ce trebuie sa stii pentru a nu ramane surprins atunci cand esti oprit in trafic.

In primul rand, pornim de la atelierele care spun ca monteaza folia omologata RAR. Mai nou le intalnesti pe la toate colturile, de aceea poti fi pacalit usor. Trebuie sa stii ca pentru a fi in perfecta legalitate, folia auto trebuie sa raspunda la doua cerinte: folia care se aplica trebuie sa fie certificata de RAR si sa fie aplicata de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate.

Ajungem astfel la atelierele care "iti fac un pret incredibil de bun", si care poti fi sigur ca nu sunt autorizate de nimeni. Asta pentru ca service-urile care au dreptul legal sa monteze folie au primit certificarea celor de la RAR contra-cost. Cu alte cuvinte, autorizatia trebuie platita, iar acest lucru nu si-l permit atelierele despre care iti vorbeam mai sus.

Conform legislatiei in vigoare, folia solara este interzisa pe geamurile laterale fata si pe parbriz, insa despre geamurile laterale spate si luneta spune ca "nu sunt esenţiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părţi, însă în cazul în care acestea au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmăreşte că stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni".

Cu alte cuvinte, poti sa montezi pe ele cea mai mare opacitate, atata timp cat respecti cele doua cerinte: folia sa fie autorizata RAR si sa fie montata de un service autorizat de Registrul Auto Roman.

Totusi, de ce nu e legala folia pe geamurile laterale fata?

Ei bine, legea spune ca geamurile laterale fata trebuie sa aiba o transparenta de minimum 70%. Cu aceasta transparenta sau una apropiata vin insa geamurile din fabrica, deoarece sticla este tratata. Adica din fabrica, masina ta vine cu geamuri laterale care au o transparenta de 75-85%. Sau, cu alte cuvinte spus, ele au o opacitate (nivel al nuantei fumurii) de 25-15% din fabrica. Conform legii din Romania, RAR-ul permite ca geamurile laterale fata, din cauza ca se afla in campul vizual al soferului, sa aiba o transparenta de minim 70%. Asadar, cine vrea sa-si puna folie si sa respecte legea nu prea are multa marja de eroare, avand la dispozitie doar 5-15% in opacitate.

Problema este ca cele mai deschise folii disponibile in Romania, au o transparenta de 72%.Asta inseamna ca ofera o nuanta fumurie de 28%. Daca o adaugam la opacitatea cu care deja vine geamul din fabrica, ne dam seama usor ca nu corespunde cerintelor RAR si ca incalca legea. De fapt, nu exista folie solara pe care o poti monta legal pe geamurile laterale, pentru ca vei incalca legea oricum.

Daca totusi vrei sa iti pui folie pe aceste geamuri, singura varianta care iti permite sa respecti legea, este folia antiefractie. Aceasta are o opacitate de circa 5% si nu influenteaza prea mult transparenta geamurilor din fabrica.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 13 Decembrie 2016