Masina cu 90 cp sau cu 300 cp? Slaba sau puternica: ce masina crezi ca este mai sigura?

Masina cu 90 cp sau cu 300 cp? Slaba sau puternica: ce masina crezi ca este mai sigura?
  • Puterea mare ajuta la depasiri
  • Franele masinii puternice sunt mai bune
  • Majoritatea masinilor implicate in accidente sunt de putere mica
Distribuie pe Facebook

Mereu auzi in jurul tau voci care spun: la ce iti trebuie 200 de cai putere? Ce sa faci cu 300? Asa cum altii spun ca masinile puternice sunt mult mai periculoase, sunt altii care sustin ca una de 75 cp este mai periculoasa. Ciudat, dar adevarat, poti spune ca puterea unei masini dicteaza, in anumite situatii, nivelul de siguranta.

Majoritatea soferilor din Romania considera ca daca ai o masina puternica, inseamna ca-ti pui viata in pericol mai mult. Ca cine conduce masini de sute de cai putere, alearga cu viteza, este mai teribilist, inconstient. Pana la urma, de ce ai avea nevoie de o masina care are, sa zicem, 600 cp? Ce-i drept, cei care sustin aceste lucruri sunt soferii care conduc masini obisnuite. Si aici ne referim la toate acele milioane de autoturisme care nu depasesc 150 cp, categorie in care se incadreaza multimea. De la Logan, la orice masina sub-compacta sau compacta, majoritatea care circula pe strazile Romaniei.

Insa din punctul de vedere al sigurantei, lucrurile stau putin altfel. Adica puterea mai mare inseamna, de fapt, un plus de siguranta. Evident, in mainile unui sofer normal la cap, constient si responsabil. Pentru ca un sofer tampit va face accident si cu bicicleta. De ce este mai sigura o masina mai puternica?

Pai sa ne raportam la cazurile concrete care duc la accidente rutiere grave. Cum ar fi depasirile pe drumurile patriei noastre cu cate o banda pe sene. Adica acele sosele care sunt in proportie de 99%, de la DN1, la Valea Oltului si Valea Jiului, de la sud la nord, de la vest la est. Acestea sunt cele mai periculoase drumuri din Romania. Si accidentele se produc, in general, cand masinile depasesc. In astfel de situatii, o masina cu putere mai mare se poate dovedi mult mai sigura ca una de putere mica.

Atunci cand ai o masina de 300 de cp, poti sa mergi cu ea folosindu-te numai de 90 cp in majoritatea timpului, circuland normal. Dar poti merge si tare la nevoie. Cand ai o masina de 90 cp, poti doar sa mergi incet. De exemplu, ca sa faci o depasire de TIR pe Valea Oltului, trebuie sa prinzi o sectiune dreapta de drum, cu vizibilitate mare si sa vii lansat. In schimb ce cu o masina de putere mare o poti face imediat, din scurt, bazandu-te pe forta de acceleratie crescuta. Asa se si intampla multe accidente: soferii nu realizeaza puterea masinii conduse si au impresia ca le ajunge viteza pe care o au ca sa faca o depasire. Din pacate, pana ajunge un Logan 1.4 benzina sa depaseasca un TIR, vine o masina de pe contrasens care, daca soferul sau nu e atent, ajunge sa faca impact frontal.

Cu franele este aceeasi poveste. O masina puternica are frane dimensionate corespunzator. Dar, evident, tu nu o sa mergi mereu tare, iar atunci cand vei circula normal, in situatii de urgenta, o sa beneficiezi de frane mult mai bune ca cele de pe o masina de putere mica. Iar la viteze mari, poti frana mai din scurt, ca atunci cand se opreste coloana brusc pe A2 si tu vezi in ultima clipa. Nu si altii din spate care provoaca un accident in lant...

Pe langa depasire si franare care pot fi facute in mai multa siguranta, masinile puternice mai sunt bune la ceva. Iti ofera o cale de scapare atunci cand ai mai mare nevoie. Caz concret: mergi linistit pe un drum national si il vezi pe un bou care abia si-a luat carnetul cum pierde controlul unui Megane RS intr-o curba absolut banala. Franezi brusc, masina vine spre tine invartindu-se, ai doar o fractiune de secunda sa opresti, sa bagi in marsarier si sa dai in spate ca sa scapi. Puterea mai mare iti permite sa fugi din calea masinii care vine din fata. Un alt exemplu: te trezesti pe Valea Oltului si incepe sa cada grohotis care anunta o alunecare de teren. Nu mai stii cum sa fugi de acolo mai repede ca sa nu ajungi in apa. Asta e un moment in care iti doresti sa ai toti caii putere din lume. Sau din calea unei viituri, ca tot e anotimpul lor... Sunt cazuri rare, dar nu mai bine este sa ai putere mare si sa te folosesti de ea la nevoie, decat sa nu ai ce folosi cand e momentul?

Concluzia este ca in mod normal, te poti deplasa foarte bine si usor cu orice masina. Dar sunt anumite situatii in care o masina puternica se dovedeste a fi utila in ceea ce priveste siguranta. Adica sunt niste avantaje. La pol opus, nu exista nicio situatie de siguranta in care o masina cu putere mica sa se dovedeasca a fi mai buna ca una puternica. Sanse sunt mici sa experimentezi diferentele, dar in cazul unor depasiri cu siguranta ti-ai spus ca ai nevoie de cativa cai in plus daca ai o masina de putere redusa...

In final, spunem doar ca masinile cu motoare turbo, adica asa cum sunt cele de azi, ofera cel mai bun compromis. Consuma putin, sunt ieftine de intretinut si au taxe mici, nu ca vechiile motoare V6 sau V8 care ofereau aceeasi putere. Aceste motoare se comporta normal la turatii mici, dar atunci cand ai nevoie si calci acceleratia iti ofera o rezerva de putere foarte mare. De care te vei folosi in anumite situatii si iti va parea bine ca ai aceasta rezerva.

Distribuie pe Facebook
mai multe