Mit sau realitate: aerul conditionat creste consumul de carburant?

Mit sau realitate: aerul conditionat creste consumul de carburant?
  • Producatorul recomanda ca o masina cu clima automata sa aiba pornit mereu aerul conditionat
  • Consumul creste numai in randul masinilor dotate cu motoare mici
  • Viitorul consta in compresoare de aer electrice
Distribuie pe Facebook

Nu sunt deloc putini cei care au impresia ca masina lor va consuma net superior daca vor da drumul la aerul conditionat. O sumedenie de soferi, inclusiv taximetristii, considera ca pornirea climatizarii este dusmanul buzunarului, ba chiar unii cred ca masina lor va consuma dublu odata ce au pornit aerul rece... Dar sa fie oare 'butonul cu fulg' asa de periculos?

S-au realizat teste in cadrul emisiunilor televizate, teste facute de reviste sau chiar de organizatii celebre precum ADAC, in scopul verificarii consumului in cazul in care avem pornit aerul conditionat. Insa de fiecare data, rezultatele au fost diferite, concluzia comuna fiind una simpla: da, consumul de carburant creste atunci cand dam drumul la instalatia de climatizare. Insa consumul creste si atunci cand mergem la viteza mare cu geamurile deschise, si cand circulam cu farurile aprinse, si cand invartim mult de volan sau cand temperatura de afara devine negativa. Nu cresterea consumului este problema si nedumerirea majoritatii, ci cu cat creste acest consum cand apasam butonul magic care ne baga racoare in habitaclu?

Consumatori suplimentari, consum ridicat

Trebuie sa ne gandim la o masina ca la un om. Atunci cand o persoana alearga la maraton, de exemplu, are nevoie de foarte multe lichide. Daca sta pe loc, atunci cand afara este frig, corpul nu cere nimic de baut. Cam asa este si cu masina. Cand merge motorul in conditii normale, fara sa aiba vreun alt consumator in afara de propriul curent care ii asigura aprinderea, se bucura de cea mai buna eficienta. Cum incepem sa umblam la chestii mecanice sau electrice, motorul are o sarcina mai mare, asadar consuma mai mult.

Chiar si operatiuni banale, precum aprinderea farurilor, sistemul audio dat la putere mare, invartirea volanului pe loc si solicitarea pompelor de servo, franarea brusca si chiar operatiuni simple precum claxonarea sau aprinderea lampii de citire de pe plafon, duc, teoretic, la cresterea consumului. Insa atunci cand spunem crestere, nu inseamna ca e vorba de o crestere de ordinul litrilor sau chiar a sutelor de mililitri. De fapt, aceste operatiuni obisnuite, aparent hilare, pe care le face orice sofer, cresc consumul. Dar aceasta crestere este una insesizabila, ce nu poate fi luata in considerare. Si cu aerul conditionat este aceeasi poveste.

Un aer conditionat, doi consumatori

Instalatia de aer conditionat este un sistem destul de complex. Ceea ce trebuie retinut insa este faptul ca sistemul are doi consumatori care influenteaza consumul de carburant: electro-ventilatorul si compresorul de freon. Atunci cand apasam butonul de aer rece, acela pe care este de obicei desenat un fulg sau initialele AC, se intampla doua lucruri: ventilatorul destinat racirii radiatorului de freon porneste si ambreiajul compresorului de aer conditionat se cupleaza. Ce inseamna asta?

Inseamna ca motorul simte, pe de-o parte, o variatie in circuitul electric si o sarcina mecanica suplimentara la cuplarea compresorului. Este vorba de o sarcina suplimentara care il face pe un motor sa depuna mai mult efort cu valori cuprinse intre 2 si 15%, in functie de marimea motorului. Cu cat este mai mic un motor, cu atat depune mai mult efort. De exemplu, daca o masina cu motor V8 va sesiza o crestere de consum de numai 2 procente, un Matiz o sa simta o crestere chiar si de 15 la suta...

Consum mai mare pe autostrada

Oricine stie ca o masina consuma mai mult intr-un oras aglomerat decat la drum intins. Dar despre ce drum vorbim? Sa luam autostrada ca exemplu. In cazul aerului conditionat este invers, adica pe autostrada masina va consuma mai mult. Asta si pentru ca turatia constanta a motorului va fi mai mica in oras, in timp ce atunci cand mergi cu 130 km/h pe autostrada ai o turatie mare permanenta, ce depaseste 2.000 rpm. In plus, la o viteza asa de mare, aerul pe care automobilul trebuie sa-l dizloce pentru a inainta opune o rezistenta uriasa. Adaugam farurile aprinse obligatoriu pe autostrada si, impreuna cu aerul conditionat care pune in functiune atat ventilatorul cat si compresorul, o sa avem un consum ridicat. Cine spune ca pe autostrada, la viteze de peste 130 km/h, automobilul consuma mai putin ca in oras, greseste cu desavarsire. Consumurile date de producator drept consum de mediu urban sau mediu extra-urban sunt realizate la viteze de maximum 80 km/h. Cand masina circula cu 130 sau mai tare, fortele de frecare, rezistenta a aerului si turatia crescuta fac ca benzina sa dispara mai repede din rezervor.

Cu cat creste consumul de carburant cand dam drumul la AC?

Asa cum spuneam si mai sus, cu valori cuprinse intre 2 si 15 procente. ATENTIE! Vorbim de procente, nu de litri! Si, daca vom calcula, vom realiza ca masina, indiferent de motorizare, va inregistra un consum mai mare... nesemnificativ. Sa luam cateva exemple cu valori medii. Sa zicem ca atunci cand apesi butonul cu fulg automobilul tau incepe sa aiba un consum crescut cu 8 procente. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca masina ta diesel consuma in mod obisnuit in oras cam 8,2 litri la 100 km, dupa ce apesi butonul va consuma 8,85 litri la 100 de kilometri. Ti se pare mult?

Sa zicem ca ai o masina cu motor mare, cum ar fi un V6, care oricum consuma cam 15 litri in oras. Sa spunem ca iti creste consumul cu 5 procente, ceea ce va insemna ca ulterior vei consuma 15,75 de litri... Ti se pare mult?

Crestere de consum vs. beneficii

Sunt soferi care nu suporta aerul conditionat din motive alergice sau de curent. Insa majoritatea celor care au masini dotate cu asa ceva le pot folosit in voie, fara sa se teama ca benzina le va disparea din rezervoare de doua ori mai repede. Si, daca ne gandim putin, haideti sa fim seriosi: sa spunem ca in cel mai extrem caz, masina iti va lua cu 1 litru mai mult atunci cand dai drumul la aer, fata de atunci cand acesta e oprit. Nu merita racoarea si sa ajungi cu hainele uscate si fara transpiratie la birou, suma de 6.3 lei cat costa un litru, pentru fiecare 100 de kilometri pe care ii faci? Noi credem ca merita din plin.

Mai mult, daca veti citi manualul automobilului vostru, o sa vedeti ca masinilor care au clima automata le este recomandat sa aiba pornit in permanenta aerul conditionat si sa modifice temperatura numai din rotita de temperatura. Si asta din mai multe motive: geamurile nu se vor aburi niciodata, indiferent de temperatura, iar pe timp de iarna topirea ghetii acumulate se va face mult mai usor. Asadar, climatizarea pornita este vazuta de producatori ca un sistem gandit nu doar pentru racirea interiorului pe timp de vara, ci si pentru dezaburirea suprafetei vitrate.

Putem spune ca AC-ul creste consumul?

Dupa parerea noastra, NU. Si va explicam si de ce. Sa zicem ca o masina consuma pe hartie circa 0.5-1 litru in plus atunci cand merge cu aerul conditionat pornit. Dar, in acelasi timp, traim intr-o tara mult prea dezorganizata ca sa ne putem bucura de un consum constant zi dupa zi. Cum adica?

Sa zicem ca ai o masina care nu este dotata cu AC. Nu trebuie sa te mire daca astazi consuma 6,5 litri, maine consuma 7,5 litri, poimaine va consuma chiar si 8 litri sau intr-o zi o sa consuma mai putin de 6,2 litri - spunem asta din propria experienta. Deoarece, in orase aglomerate cum este Bucurestiul, sunt mii de variabile: poate ca azi ai prins o aglomeratie mare. Poate ca in alta zi te-ai dus pe un drum mai lung, poate ca maine vei prinde o zona libera si poimaine vei circula doar seara, cand nu e trafic, poate ca mergi cu pneurile desumflate, poate ca a inceput un santier si se face coada la Vitan, si tot asa. Cine spune ca masina lui consuma fix 6,5 litri la o suta de kilometri parcursi, greseste.

Nimeni nu face acelasi drum, aceeasi distanta si in aceleasi conditii in Romania. De unde si consumurile masinilor care nu sunt fixe, ci oscileaza foarte mult. Poti spune ca masina ta are o medie de 6.5 litri, dar are varfuri si de 8, dar si minime de 6 litri... De aici si parerea noastra ca AC-ul nu creste consumul... practic.

Din cauza ca masinile din tara noastra nu se pot bucura de un mers civilizat si constant, vom avea mereu oscilari ale consumului. O masina dotata cu aer conditionat poate consuma si 6.5 litri cu aerul pornit, dar si 8 litri cu aerul oprit. Ceea ce vrem sa subliniem este faptul ca atunci cand dam drumul la aerul conditionat, consumul creste teoretic, dar practic... este insesizabil si imposibil de masurat. Este o crestere a consumului sigura, dar total nesemnificativa. De unde si sfatul nostru: daca suportati racoarea, dati drumul la aer si nu va mai temeti ca triplati vizitele la pompa, ca nu este deloc asa!

Distribuie pe Facebook
mai multe