Mit sau realitate: cat este de periculoasa butelia de GPL din portbagaj?

Mit sau realitate: cat este de periculoasa butelia de GPL din portbagaj?
  • GPL-ul este un combustibil ecologic
  • Dispozitivele de alimentare cu gaz sunt foarte sigure
  • Acestea sunt omologate international si supuse unor verificari severe
Distribuie pe Facebook

Intr-o perioada in care pretul la combustibilul conventional creste din ce in ce mai mult, tot mai multi proprietari de masini se gandesc serios sa treaca pe o propulsie alternativa. Dar, daca nu vrei o masina hibrida si nici una electrica, singura varianta viabila ramane Gazul Petrolifer Lichefiat, pe scurt GPL.

Chiar daca in ultimii ani, aceste dispozitive de GPL au evoluat extraordinar de mult, si le regasim pe tot felul de masini, indiferent de marca sau pret, unii oameni inca au o anumita ezitare cand vine vorba de ele.

Lasand la o parte economia pe care stim cu totii ca o faci daca iti treci masina pe GPL, trebuie sa stii ca acest combustibil este unul ecologic, iar acest lucru conteaza mult, mai ales acum cand normele de poluare devin din ce in ce mai stricte. Pentru ca foloseste un carburant fara sulf, benzen, plumb sau alte substante daunatoare, GPL-ul se amesteca foarte bine cu aerul, realizandu-se o ardere imbunatatita fara depuneri de calamina si hidrocarburi.

Si acum, sa incerc sa raspund la intrebarea din titlu: cat este de periculoasa butelia de GPL din portbagaj? Ei bine, raspunsul este simplu: instalatia de alimentare cu GPL este mult mai sigura decat cea pe benzina.

In primul rand, fiind vorba de un risc major, componentele sunt supuse unor verificari severe, si pe deasupra sunt omologate international. In al doilea rand, butelia este ferm fixata de caroserie cu bride metalice si este realizata dintr-un material gros, special tratat chimic pentru a evita fisurile in caz de accident.

Apoi, aceste rezervoare sunt echipate cu multi-valve prevazute cu supape de suprapresiune care deschid la presiuni mai mari de 25 atm. In acest fel, gazul este condus prin tubulatura de aerisire afara din portbagaj, spre exteriorul masinii.

In acelasi timp, dispozitivul de GPL are tot felul de sisteme de siguranta. In cazul ruperii unei conducte multivalva, sistemul sesizeaza scurgerea de debit marit si se blocheaza automat, oprind astfel pierderea accidentala de gaz.

In caz de incendiu, multivalva este dotata cu o supapa de suprapresiune care nu permite o eventuala explozie a rezervorului. In plus, testele au demonstrat ca un autovehicul alimentat cu GPL nu explodeaza.

Daca mai demult, unul dintre neajunsurile acestor sisteme era ca se pierdea aproximativ 10% din puterea initiala pe care o are pe benzina masina, in cazul dispozivitelor moderne nu mai este nevoie sa vorbim despre acest dezavantaj.

In plus, in timp s-a rezolvat si lipsa statiilor de GPL, astfel ca acum gasesti puncte de alimentare aproape la fiecare benzinarie.

Distribuie pe Facebook
mai multe