Mit sau realitate: greselile din procesul verbal ne scapa de plata amenzii?

Mit sau realitate: greselile din procesul verbal ne scapa de plata amenzii?
  • Procesul verbal poate fi contestat in 15 zile calendaristice
  • Contestatia se face doar la Judecatoria unde s-a comis fapta
  • Nu poti obtine cheltuieli de judecata
Distribuie pe Facebook

Soferii stiu din auzite tot felul de bazaconii referitoare la felul prin care pot scapa de amenzile rutiere. Majoritatea sunt legende, precum cea conform careia agentul care te-a prins circuland cu viteza mare trebuie sa-ti arate certificatul metrologic al aparatului radar. Sau ca agentul trebuie sa iti arate cine stie ce program cu locul in care actioneaza... Dar sunt si cateva legende adevarate.

Am auzit multa spune spunand ca amenzile de circulatie sau diverse contraventii pot fi anulate daca agentul de circulatie face greseli in procesul verbal. Sau ca daca faci contestatie si procesul verbal are greseli de ortografie, judecatorul imediat iti da dreptate si iti restituie amenda sau permisul, daca ti-a fost retinut. Insa realitatea e putin diferita...

Cand putem sa anulam un proces verbal?

Conform legii, Ordonanta nr. 2/2001, art. 16, privind regimul juridic al contraventiilor, daca un sofer constata ca unul sau mai multe aspecte din cele enumerate mai jos lipsesc din procesul verbal sau nu coincid cu realitatea, procesul verbal are NULITATE ABSOLUTA.

(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Art. 17 din Ordonanta nr. 2/2001
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Cu alte cuvinte, pentru vicii de forma, un proces verbal ar trebui sa fie automat NUL. Adica daca agentul nu trece data, locul faptei, numele sau si functia, datele contravenientului si asa mai departe, in Instanta, soferul trebuie sa aiba castig de cauza si sa obtina anularea procesului verbal.

Cum contestam o amenda rutiera?

Daca observi ca procesul verbal nu corespunde descrierii de mai sus, poti face contestatie in termen de 15 zile calendaristice de la data comunicarii sau primirii procesului verbal. In acest sens vei face contestatia aratand motivele de fapt si de drept pe care le contesti si le depui in dublu exemplar, insotite de doua (2) copii dupa procesul verbal, la Judecatoria unde s-a comis fapta sanctionata. Totodata arati cu cine te judeci (Organul, autoritatea, primaria, etc care a emis Procesul verbal) si care este adresa acestuia.

Adica daca tu ai fost amendat in judetul Bihor dar tu esti din Bucuresti, trebuie sa te duci la judecatoria din judetul Bihor ca sa depui contestatia!

La dosar mai trebuie sa spui si ceea ce vrei in urma acestei contestatii: sa anuleze procesul verbal sau sa te scuteasca de plata amenzii si sa iti fie restituita, daca ai platit-o deja.

Conform informatiilor de pe site-ul www.PolitiaRutiera.ro, daca procesul tau verbal nu intruneste conditiile de mai sus, poti invoca Art. 17 si EXCEPTIA NULITATII ABSOLUTE. Poti obtine anularea procesului verbal si restituirea banilor pe amenda sau a permisului de conducere daca a fost retinut.

De retinut este ca pe toata durata judecatii se supenda masura executarii dispozitiilor cuprinse in procesul verbal. Adica esti scutit de plata amenzii, predarea permisului de conducere, etc, pana la momentul la care instanta se pronunta irevocabil. Nu exista decat o singura jurisdictie, nemaiexistand faza recursului. Solutia data de Judecatorie este irevocabila. Nu exista taxe de timbru, actiunea fiind scutita de orice taxe de timbru.

ATENTIE! In urma unui castig de cauza la o contestatie, poti obtine numai banii de amenda inapoi si anularea procesului verbal, NU si cheltuieli de judecata, asa cum crede multa lume!

Cand putem sa ramanem cu buza umflata la contestatie?

Multi soferi spun ca daca faci contestatie o sa castigi mai mult ca sigur, pentru ca Politia Rutiera nu trimite reprezentant care sa-ti demonstreze vinovatia, asa ca Judecatorul iti da castig de cauza. Dar asta este o informatie falsa. Deoarece, un judecator poate pastra valabilitatea unui proces verbal chiar daca acesta contine greseli.

Chiar daca legea spune clar ca in cazul unor spatii lasate necompletate procesul verbal este nul, judecatorul poate considera altceva. De exemplu, daca agentul a facut greseli de ortografie sau ti-a scris gresit numele sau data de nastere, acestea sunt considerate greseli de fond, nu de forma. Contravenientul, atata timp cat are scris corect CNP-ul in procesul verbal, poate fi identificat si tras la raspundere, chiar daca are data de nastere scrisa gresit sau adresa.

Judecatorul mai poate constata ca un proces verbal scris gresit, adica daca agentul a uitat sa scrie, de exemplu, in partea de sus, functia pe care o are, aceasta reiese din partea de jos, de la semnatura. Sau ca, in ciuda faptului ca numele contravenientului este scris gresit, dupa CNP, persoana este identificata corect. In final, judecatorul poate aprecia daca un agent de circulatie a completat procesul verbal in bataie de jos sau daca e vorba numai de greseli omenesti.

La fel de bine si contravenientul, chiar daca provesul verbal este scris impecabil, ca la carte, fara erori, poate incerca sa faca o contestatie. Si, in fata judecatorului, poate sustine ca se afla la prima abatere, poate demonstra ca este un sofer responsabil si poate sa incerce sa convinga instanta ca a fost vorba doar de o greseala izolata. Sunt cazuri in care Judecatorul i-a anulat procesul verbal.

In concluzie, NIMIC nu e sigur. Uita-te cu atentie la procesul verbal si, daca are lipsuri asa cum am scris mai sus, poti invoca nulitatea absoluta, conform Art. 17 din OUG 2/2001. Dar te poti astepta ca Judecatorul sa considere ca agentul a mentionat totusi destule informatii ca fapta savarsita sa fie clara si sa nu anuleze procesul verbal. La fel poate fi si reversul medaliei: sa ai cel mai corect scris proces verbal si sa castigi contestatia.

Dar nu mai simplu si mai corect este sa conduci regulamentar si sa nu ai treaba cu Politia Rutiera?

Distribuie pe Facebook
mai multe