Mit sau realitate: situatiile neasteptate in care politia te lasa fara placutele de inmatriculare

Mit sau realitate: situatiile neasteptate in care politia te lasa fara placutele de inmatriculare
  • Ramai fara placute cand nu ai RCA valabil
  • Orice modificare fata de talon te lasa fara placute
  • Cine are instalatie GPL neomologata, ramane fara placute
Distribuie pe Facebook

In caz ca nu stiai, Politia Rutiera poate face ceva mai multe lucruri decat sa-ti dea amenda si sa-ti retina permisul de conducere. De exemplu, iti poate lua placutele de inmatriculare, moment in care tu nu mai ai voie sa misti masina prin fortele ei proprii, ci doar pe platforma.

Retinerea placutelor de inmatriculare este o sanctiune complementara celei de retinerea a certificatului de inmatriculare, dar, cu siguranta, este o sanctiune mult mai "dureroasa" decat amenda sau chiar decat retinerea permisului de conducere. De ce? Pentru ca atunci cand ti se retin placutele de inmatriculare, inseamna ca exista o abatere grava de la Codul Rutier, iar sansele sa ti le recuperezi sunt destul de mici.

Cea mai cunoscuta abatere pentru care ti se retin placutele de inmatriculare, impreuna cu talonul, este circulatia pe drumurile publice fara o asigurare RCA valabila. Adica daca tu nu ai asigurare la masina, reprezinti un pericol pentru ceilalti participanti si trebuie sa fii oprit de urgenta. Asa ca ramai fara placute, astfel incat sa nu mai misti masina pe propriile roti, riscand sa faci un accident. De obicei, intr-o astfel de situatie, agentii rutieri sunt intelegatori si ii dau ragaz soferului sa-si faca asigurare pe loc. Adica soferul apeleaza la un prieten sau la un birou de asigurari apropiat, se intoarce cu asigurarea valabila si isi recupereaza placutele. Dar sunt si situatii in care soferul nu are cum sa faca asigurare repede, asa ca trebuie sa ia masina cu platforma, ceea ce inseamna cheltuieli mari, pe langa amenda.

Placutele se mai retin si in alta situatie. De exemplu, daca o masina are numere straine si soferul nu poate face dovada valabilitatii documentelor. Spre deosebire de Romania, numerele din alte tari au o anumita valabilitate, iar daca acestea nu mai sunt in perioada respectiva, masina e considerata neinmatriculata, ceea ce reprezinta o incalcare a legii si duce la retinerea placutelor.

Placutele se mai retin de catre politistii rutieri in cazul in care nu sunt conforme cu standardul. Adica daca avem altfel de placute in afara de cele omologate. Aici intra placutele personalizate, cele cu litere distantate, cele cu alt font sau cu alte modificari. Din nefericire, sunt foarte multe astfel de cazuri in Romania, dar la care politistii nu se autosesizeaza si nu iau masuri. Pentru ca, in general, posesorii de placute personalizate sunt cei cu relatii, de multe ori facand parte chiar din ministerul de interne.

Inca o situatie in care poti ramane fara numerele de pe masina este atunci cand ti-ai montat cu becuri cu LED sau alte prostii la lampile care ilumineaza placuta spate. Conform legii, in Codul Rutier, art. 112, se spune clar ca ramai fara placutele de inmatriculare daca "placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate".

Placutele se mai retin si daca vehicului nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute de lege. Suna ciudat? Aici ne referim la acele masini pentru care s-a intocmit dosarul de radiere din diferite motive, fie ca masina se duce la casat, fie ca soferul nu mai vrea sa o aiba in circulatie. Dar, desi la radiere trebuie sa duci si placutele de inmatriculare, se pare ca au fost si situatii in care masina figura radiata in acte, dar circula bine mersi. Nu stim daca este o conditie buna sau nu pentru retinerea placutelor, dar exista in lege...

In final, avm o veste proasta pentru toti soferii. Deoarece legea este facuta in asa fel incat politistul iti poate retine placutele daca ai alta culoare decat cea trecuta in talon, daca ai alt motor si asa mai departe. Legea spune ca ramai fara placute daca "datele din certificatul de inmatriculare sau de inregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului". Adica daca orice detaliu din talon nu este conform cu masina, ramai si fata talon, dar si fara placutele de inmatriculare.

Si instalarea unui sistem de alimentare cu GPL care nu a fost omologat si trecut in acte intra tot in aceasta categorie. Adica daca politistul isi da seama ca tu ai GPL pe masina, dar nu figureaza nicaieri la mentiuni in certificatul de inmatriculare ca ai GPL, adio placute.

Nu se retin placutele de inmatriculare daca ai ITP-ul expirat, de exemplu. Sau daca exista probleme tehnice la masina, ceea ce este destul de grav. Dar daca tu ai schimbat culoarea masinii si nu ai omologat-o la RAR, dupa care sa te fi dus la DRPCIV pentru un talon nou, ramai fara placute... Bine ca nu mai sunt trecute dimensiunile rotilor in talon, ca ar fi ramas soferii din Romania fara placute pe capete... Ce parere ai?

Distribuie pe Facebook
mai multe