Motor turbo vs. aspirat: care este cel mai bun motor pentru un sofer din Romania?

- Adio compresor mecanic, bun-venit turbo-compresor
- Benzinare aspirate in scadere
- Aspirat vs turbo in Romania
Automobilele din zilele noastre sunt dotate cu motoare care pot fi catalogate dupa mai multe criterii. Fie in functie de carburantul folosit, fie dupa numarul de pistoane sau de felul in care aerul intra in camera de ardere. Daca ne referim la felul in care se face admisia aerului, putem spune ca avem motoare natural-aspirate, turbo, cu compresor sau cu dubla inductie (turbo si compresor). Dar care este cea mai buna varianta?
Daca primul motor termic a fost cel cu aburi, in anii 1700, la finele anilor 1800 a fost inventat motorul cu ardere interna. Acesta a fost pe benzina, natural-aspirat, dar la cativa ani deja au aparut si motoarele diesel, iar in anii 1910 au aparut si primele motorizari cu inductie fortata. Acum, un secol mai tarziu, lucrurile par a fi destul de similare: exista si motoare aspirate, dar si turbo, la fel ca la inceputurile industriei auto, semn ca lumea nu s-a prea decis asupra eficientei lor... Deci, care este varianta optima?
Adio compresor mecanic, bun-venit turbo-compresor
Putem spune fara sa gresim ca, pana in anii '90, mai toate automobilele vandute publicului larg aveau motorizari aspirate. Cele turbo sau cu un compresor mecanic erau de obicei de performanta, de competitie sau modificate, producatorii avand extrem de putine modele de serie echipate cu asemenea propulsoare. Dupa 1990, a avut loc o mica revolutie: toate dieselurile au inceput sa primeasca un turbo-compresor si benzinarele au fost echipate cu compresoare mecanice sau turbine.
Motor dotat cu un compresor mecanic
Daca la diesel lucrurile erau clare si pentru un consum mai mic si o putere mai mare s-a ales la unison folosirea turbinei, in cazul benzinarelor lucrurile nu erau inca stabilite. Motoarele pe benzina erau inca majoritar aspirate, urmate in egala masura de cele turbo si cele comprimate mecanic. Dar, cu trecerea anilor, producatorii care voiau performante mai bune au inceput sa renunte la compresoare si sa apeleze tot la turbine. De ce? Pentru ca un compresor era scump de fabricat, manca din puterea initiala a motorului si ocupa mai mult spatiu sub capota. Unde mai pui ca pe partea de consum si performanta era inferioara unei turbine?
Si asa, usor-usor, motoarele echipate cu un compresor mecanic au inceput sa dispara pana in anii 2000. Doar cateva branduri, precum Mercedes-Benz, Ford sau Range Rover mai ofereau propulsoare de mari capacitati supra-alimentate. Insa numarul acestor modele a scazut pana la sub 1% din totalul de vehicule vandute pana in 2015.
De la diesel la turbo-diesel
Tot incepand cu anii '90 a explodat si vanzarea de autoturisme pe motorina. De ce? Pentru ca tot mai multi oameni isi doreau consum redus indiferent de situatii, chiar daca sacrificau performanta. Nu degeaba, pana in anii 2000, motorizarile diesel erau considerate lipsite de performanta si mult inferioare celor benzinare. Dar publicul a ales dieselul pentru consumul scazut, iar producatorii si-au dorit sa imbunatateasca acest produs tot mai ravnit.
Ce ii lipsea unui motor diesel aspirat? Puterea. Asa au luat nastere motorizarile turbo-diesel, care dateaza din anii '30, dar care abia dupa 1995 au inceput sa fie populare la scara larga pe autoturisme de consum. Cu ajutorul unei turbine se rezolva problema performantei si, brusc, cei care cumparau un vehicul pe motorina se bucurau de performante egale cu cele oferite de benzinare, dar la un consum net inferior.
In ziua de azi, niciun producatoru nu ofera vreo motorizare diesel natural-aspirata, ci toate sunt turbo. Adica au instalat un sistem de inductie fortata format din traseu, intercooler, turbo-compresor. Astfel, masinile au o capacitate cilindrica redusa, dar o putere mare. Nu degeaba, inclusiv in Romania, masinile pe motorina sunt preferatele soferilor si conduc detasat in randul tipurilor de carburant cu 3 la 1 in fata benzinarelor.
Benzinare aspirate in scadere
Chiar daca in prezent numarul masinilor pe benzina aspirate este majoritar, cele turbo incep sa prinda teren. De ce? Pentru ca un motor turbo este mai ieftin de fabricat decat unul aspirat acum, in zilele noastre. Cum asa? Pai simplu: producatorii s-au gandit sa elimine un piston din cele 4 ale unui motor aspirat si sa-i adauge un mic turbo-compresor celui rezultat, cu 3 pistoane. Material folosit mai putin, greutate mai mica, piese mai putine, cost de productie mai mic. Cat despre elementele noi, adica intercoolerul si turbina, acestea sunt fabricate in serii uriase, iar costul de fabricare ajunge sa fie mai mic decat al unui piston de motor cu tot cu biela.
Clientii, inclusiv cei din Romania, au inceput sa apeleze la motoarele de o capacitate cilindrica cat mai mica, de 1 litru, de 0.9 sau de 0.7, pentru ca au taxe mai mici, polueaza mai putin si consuma ceva mai putin. Cu alte cuvinte, reducerea numarului de motoare aspirate este un castig pentru toata lumea: producatorul il vinde mai scump, chiar daca il produce mai ieftin, iar clientul plateste pe termen lung mai putini bani.
Aspirat versus turbo in Romania
Fara indoiala, motoarele aspirate natural sunt cele mai fiabile. Pentru ca mai putine piese sunt in miscare, mai putine elemente se pot defecta, materialele sunt supuse la o tensiune mai mica. Nu degeaba cele mai longevive motorizari din lume sunt V8-uri aspirate sau dieseluri aspirate, de la Chevrolet, Mercedes-Benz sau Ford, motoare vechi, de pe vremuri, asa cum nu se mai fac acum. Ati vazut voi un motor turbo de 1 milion de kilometri? Nici nu veti vedea!
Daca la diesel e clar, pentru ca nu poti alege decat motoare turbo-diesel, la benzinare ai de unde alege: fie turbo, fie aspirate. Deja sunt producatori care nu mai comercializeaza motorizari aspirate, ci exclusiv supra-alimentate cu un turbo-compresor. Dar producatorii de masa, care vand automobile compacte si sub-compacte, au in oferta motoare aspirate si turbo. Sa luam exemplul Dacia, care vinde si un 1.2 aspirat de 75 cp, dar si un 0.9 turbo de 90 cp. Care este mai bun?
Motor Dacia 0.9 turbo cu 3 pistoane
Avantajele unui motor aspirat
1. Intretinere mai ieftina: pentru ca are mai putine piese in miscare, dar si pentru ca lipseste turbina, pe o perioada mai lunga de timp vei cheltui mai putini bani pe intretinere. Un motor aspirat nici nu va manca ulei ca unul turbo. Si nici nu trebuie sa fii atent cu pornirea si incalzirea, asa cum se intampla la unul turbo.
2. Fiabilitate: pe termen lung, un motor aspirat e mai fiabil. Ii pui ulei si iti vezi de drum, iar din cand in cand mai schimbi o bujie. La turbo e ceva mai complicat si daca nu intretii cum trebuie turbina, te poate lasa cand ti-e lumea mai draga, iar reparatia nu e deloc ieftina.
Avantajele unui motor turbo
1. Putere mai mare: datorita turbo-compresorului, un propulsor turbo are in medie cam cu 25-30% mai multa putere fata de un motor de acelasi gen si capacitate. Si cine nu si-ar dori, daca ar putea, mai multa putere care este binevenita la depasirile atat de periculoase de pe soselele din Romania?
2. Impozit redus raportat la putere: vrei 300 de cai putere? AI doua variante: iti iei un V8 aspirat sau un 2.0 turbo. Si multa lume alege varianta turbo, pentru ca taxele sunt mai normale si puterea este aceeasi. Practic, turbina asta a facut: a facut accesibila puterea mare oricarui doritor.
3. Consum mai mic: pentru ca ai o capacitate mai mica, dar o puterea crescuta, poti conduce obisnuit in oras, fara sa suprasoliciti motorul, asa ca vei avea un consum decent. La drum intins, turbina te ajuta sa ai o putere mai mare la o turatie mai joasa, asadar nu vei mai tura asa de mult motorul intr-o depasire. Per total, un motor turbo are un consum mai mic decat unul aspirat de aceeasi capacitate si net inferior fata de unul aspirat de aceeasi putere. In plus, consumul scazut vine si din greutatea mai mica.
Intr-un motor aspirat aerul intra fara sa fie fortat
Dezavantajele motorului aspirat
1. Putere mai mica decat unul turbo
2. Taxe mai mari raportate la putere
3. Consum crescut pentru aceeasi capacitate sau putere
Dezavantajele motorului turbo
1. Intretinere mai scumpa
2. Fiabilitate scazuta pe termen lung
Ce tip de motor este mai bun pentru traficul din Romania?
Parerea noastra este ca un motor aspirat este mai bun decat unul turbo la noi in tara, in cazul unui automobil obisnuit, de zi cu zi. Pentru ca nu avem sosele si drumuri pe care sa alergam, asa ca ne putem lipsi de factorul de performanta oferit de turbina. Preferam un motor aspirat si prin prisma costurilor de intretinere, dar si pentru ca te poti urca la volan fara sa astepti sa se incalzeasca motorul si poti pleca direct. Daca la o masina turbo accelerezi brusc cu uleiul rece sau o opresti cand e incinsa, ii scazi durata de viata turbinei.
Noi preferam un motor aspirat de capacitate mica, de sub 2000 cmc, unde taxele sunt decente, pentru ca rezista mai bine in aglomeratie, se incalzeste mai putin ca unul turbo si nu suprasolicita niciun element de sub capota, cum ar fi un eventual turbo-compresor. Asadar, daca am circula preponderent in mediul urban, am alege motorul pe benzina aspirat.
Dar daca am circula mai mult in afara orasului, am alege un motor turbo. Consum ceva mai mic, un plus de putere ideal pentru Valea Oltului, de exemplu, cand ai doar cateva secunde sa depasesti un TIR, greutate mai mica a masinii si o dinamica sporita.
In final, totul tine de preferintele soferului, de cat de mult merge, unde merge si cum merge. Daca este un tataita care nu se grabeste, speriat de vizitele in service si care tine de ultimul banut, atunci isi va lua un motor aspirat. Daca este un sofer care o mai calca, cu bani in plus de achitat pe o motorizare turbo, dar care isi va recupera banii din diferenta de la impozite, atunci isi va lua un turbo. Totul depinde de dorinta soferului.
-
Senzor parcare valeo skoda yeti 5l 2009-2017 890019 365 Lei
Vascocuplaj 11522249372 doar paleta 2.0 150 cp bmw 3 e46... 50 Lei
Bare transversale menabo delta black pentru citroen berlingo... 910 Lei
-
Conducta / teava turbina ssangyong rexton 2.9 td 88kw 120cp... 80 Lei
Disc frana puntea spate (18142 abs) ford 143.46 Lei
Cap de bara axa fata dreapta (til017r japanparts) ford,land... 90.46 Lei
-
Suport,trapez peugeot partner (2008 - 2016) delphi td390w... 46 Lei
Turbina fara actuator 9835855380 citroen grand c4 spacetourer... 1000 Lei
Buton geam audi a6 (2018->) [c8, 4k] 2.0 motorina 2019, 4k0959855 200 Lei
-
Garnitura, capac supape (jm7152 payen) renault trucks,volvo 270.79 Lei
Set cablaj aprindere peugeot 106 i (1a, 1c) (1991 - 1996)... 109 Lei
Biela cu piston, opel corsa c (f08, f68) 1.2 b, z12xe (id:457331) 210 Lei
-
Set garnituri, chiulasa (0310043 trucktec) renault trucks,volvo 1026.35 Lei
Suport accesorii 7619250 bmw seria 4 f32 420dx b47 (4p92) 250 Lei
Carlig de remorcare auto nissan juke suv 2x4 2010-2019 hakpol 659 Lei
-
Grila bara fata centrala, cod gm13266577, opel astra j combi... 749 Lei
Comanda volan opel astra g 1998-2009 1.4 16v z 14 xe benzina... 80 Lei
Buton geam audi a6 (2018->) [c8, 4k] 2.0 motorina 2019, 4k0959855 200 Lei
-
Rola ghidaj curea transmisie ina audi a4 b6 2000-2004 532 0468 10 85 Lei
Kit pornire volkswagen lt 2004 van 2.5 tdi 700 Lei
Generator / alternator renault symbol i (lb0/1/2) (1998 -... 669 Lei
-
Cheder geam usa fata stanga bmw seria 5 e60/e61 [2003 - 2007]... 59 Lei
Electromotor 9662854080, citroen ds3, 1.6hdi, 9hp 265 Lei
Calculator motor, dacia sandero 2, 1.5 dci, k9k612, cod... 269 Lei
-
Pompa rezervor vw jetta (1b) 2011-2019 cod: 1k0919050ad 500 Lei
Compresor ac clima 13124752 wm opel astra h zafira b 1.9cdti 400 Lei
Protectie inox suport picior ford focus iii, caroserie... 174.9 Lei
-
Jante 5x112 r17 tiguan 2018,audi q3,kodiaq,tarraco/anvelope... 2400 Lei
Senzor presiune gaze 227701177r 1.5 k9k626 dacia duster... 100 Lei
Janta aliaj, cod 13259254, opel astra j (id:466103) 224 Lei
-
Cablu timonerie opel astra h facelift 2007-2010 1.9 cdti 24467437 300 Lei
Covorase auto seat leon iii 2013-2020 frogum 149 Lei
Droser balast xenon 5dv00829000 / 09840300561143 bmw seria 3... 150 Lei
-
Usita rezervor bmw x3 x3 - - (2010 2017) 185 Lei
Sonda lambda 1.6 hdi tci euro 5 t1da 9hr 9683265480 citroen c4... 100 Lei
Usa / portiera spate stanga kia rio 2 [2005 - 2009] sedan 300 Lei


