Pariu ca nu stiai: cum functioneaza kilometrajul masinii tale?

Pariu ca nu stiai: cum functioneaza kilometrajul masinii tale?
  • Kilometrajul este de doua feluri
  • Cel mecanic a fost inlocuit prin anii 2000
  • Kilometrajul digital este mai fiabil si mai precis
Distribuie pe Facebook

Te uiti zilnic la el, dar te-ai intrebat vreodata cum functioneaza kilometrajul masinii tale? Daca da, atunci randurile urmatoare sunt numai bune de citit. Dar atentie, nu la volan.

Inainte sa explicam cum functioneaza, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de kilometraj: mecanic si digital.

Kilometrajul mecanic afiseaza numarul de kilometri parcursi de o masina cu ajutorul unor rotite angrenate mecanic, prin intermediul unui cablu metalic. Acest tip de kilometraj este de domeniul trecutului, dat fiind ca nu se mai fabrica, insa mai poate fi regasit pe diferite modele mai vechi.

Kilometraj mecanic si digital

Marii constructori de automobile au renuntat la acest tip de kilometraj prin anii 2000, iar locul lui a fost luat de...ai ghicit. De kilometrajul digital. Ca o mica paranteza, Pontiac Grand Prix este ultima masina fabricata de General Motors si vanduta in Statele Unite cu kilometraj mecanic. Asta se intampla in 2003.

Revenind, odometrul digital masoara numarul de kilometri cu ajutorul unui senzor care citeste datele furnizate de cutia de viteze sau de roti. Kilometrajele digitale sunt mai fiabile, neavand piese in miscare, si sunt mult mai precise decat cele mecanice. Si nu. Daca mergi in marsarier nu dai kilometrajul inapoi.

Kilometraj mecanic si digital

Cum se da kilometrajul inapoi? Destul de simplu. Daca inainte trebuia sa demontezi ceasurile de bord si sa le conectezi prin intermediul unei mufe la un calculator, in ziua de azi toata operatiunea poate fi facuta cu ajutorul unui smartphone si al unui soft special.

In Romania nu patesti nimic daca dai kilometrajul masinii inapoi, din pacate, insa in Statele Unite ale Americii acest lucru este ilegal si este aspru pedepsit de legile federale.

Distribuie pe Facebook
mai multe