Pleci in Grecia? Ramai fara permis si placute daca nu porti centura sau vorbesti la telefon. Iata si alte modificari in Codul Rutier

Pleci in Grecia? Ramai fara permis si placute daca nu porti centura sau vorbesti la telefon. Iata si alte modificari in Codul Rutier
  • Soferii nu mai pot plati jumatate din amenda
  • Romanii sunt principalii "clienti" ai politiei elene
  • 1200 de Euro, amenda cea mai mare
Distribuie pe Facebook

Grecia este una din destinatiile preferate ale romanilor pentru perioada concediilor. Si foarte multi pleaca acolo cu propriul autoturism. Recent, Grecia si-a modificat Codul Rutier, ducandu-l la extrem. Mai precis, pentru niste abateri relativ minore, risti sa ramai in drum fara placute de inmatriculare, fara permis si fara certificatul de inmatriculare.

Printre cele mai importante modificari ale Codului Rutier din Grecia se numara situatiile in care ramai fara permis. Si cu masina imobilizata pe loc, pentru ca ti se confisca placutele de inmatriculare si talonul. De exemplu, ramai fara permis daca esti surprins de politie ca circuli fara centura de siguranta sau daca circuli in timp ce utilizezi telefonul mobil la volan. Pe langa retinerea permisului, ti se iau si placutele si talonul, fiind obligat sa pleci cu masina pe platforma, chiar daca te duci cu familia si copii mici in vacanta.

Special parca pentru romani mai sunt doua articole interesante: daca parchezi pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati, dar tu nu ai nimic, ramai fara permis, placute, talon. Scurt si la obiect, aceasta reglementare fiind ideala si in Romania. In plus, daca esti surprins aruncand pe geam mucul de tigara, la fel, ramai fara permis, placute de inmatriculare si talon.

Vitezomanii care pana acum alergau in voie la greci trebuie sa stie ca daca depasesc viteza legala cu 30 km/h se sanctioneaza cu 350 de Euro amenda si ridicarea permisului pentru 60 de zile pe loc.

De retinut este si faptul ca NU MAI EXISTA POSIBILITATEA PLATII A JUMATATE DIN AMENDA! Adica nu mai poti achita 50% din valoarea amenzii, acum fiind obligat sa platesti valoarea integrala in termen de 15 zile.

In concluzie, daca romanii sunt permisivi si, mai mult, politicienii incurajeaza ilegalitatile si accidentele rutiere cauzate de viteza excesiva, grecii au luat masuri radicale impotriva accidentelor rutiere. Amenzile se ridica pana la 1200 de Euro, iar cele mai marunte abateri, precum vorbitul la telefon in timpul condusului sau nepurtarea centurii de siguranta te lasa pieton cu masina imobilizata fara placute si fara talon. Oare or fi bune astfel de legi si la noi?

Republica Elenă – Modificări aduse Codului Rutier

Tip: Atenționare de călătorie

Data: 17.07.2018

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

- 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
- 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
- peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea - parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Foto: leadabroad.com

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 18 Iulie 2018