Ploaia inghetata: cand ne trezim cu masina acoperita de gheata. Ce e de facut?

Ploaia inghetata: cand ne trezim cu masina acoperita de gheata. Ce e de facut?
  • Ploaia inghetata
  • Preventia, marele secret
  • Masina inghetata
Distribuie pe Facebook

De dimineata, cine a vrut sa plece cu masina la treaba, a avut o surpriza de proportii. Pe langa zapada normala, a fost nevoit sa scape si de gheata care acoperea intreaga masina. Si nu mica i-a fost mirarea cand a vazut ca pierde cam 30 de minute sa plece la drum cu minima vizibilitate...

Va spuneam acum ceva vreme despre sindromul masinii inghetate. Dar atunci ne refeream doar la partea mecanica, mobila, care poate ingheta si incremeni masina pe loc, cand vrei sa pleci. Iata ca acum, dupa ce am vazut noaptea trecuta, ne vom atinti nitel privirea asupra inghetului de suprafata. Degeaba putem misca masina de pe loc, daca nu avem o vizibilitate buna ca sa intram in trafic.

Ploaia inghetata

Ploaia inghetata

Un fenomen meteo relativ rar este ploaia inghetata, exact ce am avut parte noi peste Romania zilele acestea. Adica noaptea a inceput sa ploua cand temperatura era pozitiva si ulterior temperatura a scazut sub zero. Interesant este ca pentru ca acest eveniment sa aiba loc trebuie sa fie cativa factori sincronizati, motiv pentru care se intampla destul de rar. De exemplu, in aer temperatura trebuie sa fie mai mare decat la sol. Pentru ca ploaia sa ajunga in stare lichida pe pamant si sa inghete imediat cum atinge pamantul. Sau, in cazul nostru, masinile...

In astfel de cazuri, stratul de gheata poate fi si de 1 centimetru. Peste tot, pe copaci, pe acoperisuri, pe garduri si pe masini. Asta pentru ca ploaia tot cade si imediat cum se depune ingheata, formandu-se straturi peste straturi. La masini este cu atat mai grav cu cat temperatura caroseriei este mai mica decat cea a mediului inconjurator si ingheata si mai repede. Conteaza ca primul strat sa inghete, semn ca a venit o temperatura sub 0 grade, ca imediat ingheata si urmatoarele. Pe anvelope, parbriz, caroserie, stergatoare, manere, oglinzi... peste tot.

Ploaia inghetata

Preventia, marele secret

Daca am lua in calcul cativa factori meteo, dar si atentionarile de coduri galbene sau portocalii de la stiri, am putea sa scapam de acest fenoment neplacut. In cazul in care prognoza este de precipitatii si temperaturi scazute, sunt sanse mari sa avem parte de aceasta "ploaie inghetata". Asa am putea sa ne pregatim mai bine, astfel incat de dimineata sa nu avem probleme cu dezghetarea si curatarea masinii vreme indelungata.

De exemplu, daca avem un spray de dezghetare, putem sa stropim toate geamurile masinii seara si sa le lasam asa. In solutia aceasta se regaseste alcool, ceea ce face imposibila inghetarea peste noapte. De dimineata, in timp ce alti soferi se chinuie cu racleta sa curete geamurile, noi vom da din stergatoare de cateva ori si vom pleca fara emotii. Dar daca nu am fost pe faza si de dimineata ne trezim cu masina inghetata, putem apela la alte masuri.

Ploaia inghetata

Masina inghetata

In cazul in care nu ne-am pregatit de cu seara pentru a evita inghetarea geamurilor, trebuie sa trecem la treaba. Primul pas este sa pornim motorul cu aerul conditionat pornit, dat la maxim pe dezaburire, si sa apasam butonul de dezghetare a lunetei. Cei mai bucurosi sunt cei cu parbriz incalzit, care functioneaza la fel ca luneta, gheata topindu-se in cateva minute datorita firicelelor mici conductoare din interiorul geamului. Dar majoritatea soferilor depinde de aerul cald pentru eliminarea ghetii. Asa ca primul pas este sa pornim clima cu AC-ul activat.

Nu strica sa pozitionam gurile aerisirilor din habitaclu, cele din partile laterale, orientate spre geamurile din parti. Vor ajuta la dezaburirea geamurilor si la topirea ghetii mai repede. La fel de importanta este si pornirea incalzirii la oglinzi, daca acest lucru se face separat fata de dezaburirea lunetei.

Pasul urmator este sa folosim, daca avem, sprayul de dezghet mentionat si mai sus. Daca stratul de gheata e gros, asa cum s-a intamplat acum in Bucuresti, spray-ul ne va ajuta doar putin. Stropim cu spray geamurile inghetate, cu exceptia lunetei care se dezgheata prima oricum, dupa care deblocam manual stergatoarele inghetate, cu grija, sa nu rupem lamelele.

Ploaia inghetata

Daca nu deblocam cu mana stergatoarele inghetate, cand le vom porni de la buton riscam sa le rupem sau sa ardem motorasul. Asa ca nu trebuie sa le uitam, atat pe cele de la parbriz, cat si stergatorul din spate daca exista.

Urmeaza cea mai grea si mai dureroasa etapa. Daca stratul e subtire, folosim racleta normal, peste gheata care deja trebuie sa se fi inmuiat de la solutie pana acum. Dar daca stratul este gros, asa cum s-a intamplat azi, vom folosi coltul racletei ca sa facem santuri inguste pe toate suprafata larbrizului. Multe si dese, ca niste linii, ca o tabla de sah, orizontale si verticale. Nu trebuie sa ne fie teama ca zgariem parbrizul, deoarece nu este o manevra facuta foarte des. Daca am face asta zilnic, s-ar putea sa-l zgariem, dar o data pe iarna nu e problema.

Cu gheata plina de linii si santuri facute cu coltul racletei, mai dam o data cu spray de dezghetare. Acum, solutia intra mai bine in gheata si o dizolva repede. Dupa ce dam cu spray, putem sa folosim racleta normal, pentru ca deja bucatile se desprind si aluneca pe parbriz.

Este cea mai rapida metoda, daca nu vrem sa asteptam 30 de minute cu motorul pornit pe loc, pana cand se incalzeste si se topeste singura gheata. Daca avem si masina diesel, care se incalzeste greu, am putea astepta pe loc si 5 ore...

Fii pregatit pentru iarna

Multi au impresia ca iarna a spus tot ce a avut de spus si ca nu mai ninge. Iata ca a nins, ba chiar bine. Si, in plus, am primit bonus si acest fenomen rar si deranjant numit ploaie inghetata. Dar daca suntem echipati cu perie, racleta, solutie de dezghetare si solutie de parbriz de calitate, avem sanse mari ca aceasta problema sa fie una trecatoare si usor de depasit. Si sa nu fim acel vecin care se trezeste cu 2 ore inainte doar ca sa-si pregateasca masina de plecat la serviciu...

Ploaia inghetata

Ploaia inghetata

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Ploaia inghetata
mai multe