Semafor verde intermitent la dreapta: cine are voie sa stea pe prima banda?

Semafor verde intermitent la dreapta: cine are voie sa stea pe prima banda?
  • Cand sunt soferii care claxoneaza de zor mitocani si nesimtiti?
  • Cand au dreptate soferii care claxoneaza de zor pe prima banda la semafor intermitent?
  • Cazurile numeroase de prima banda blocata
Distribuie pe Facebook

Romania este, din pacate, campioana la cateva lucruri in trafic: mitocanie si prostie. Unul din cele mai elocvente exemple este comportamentul soferilor atunci cand ajung intr-o intersectie cu semafor intermitent pentru facut la dreapta.

Cu siguranta ti s-a intamplat sa ajungi intr-o intersectie cu semafor intermitent verde de facut la dreapta. Si ai auzit claxoane, injuraturi sau nervi din partea unor soferi care habar n-au de legislatie si cum sa abordeze asemenea situatii. In sfarsit, cautand prin Codul Rutier, am reusit sa ne dam seama cine are dreptate intr-o asemenea situatie.

Semafor verde intermitent la dreaptaStefan cel Mare colt cu Lizeanu: prima banda NU este speciala de facut la dreapta

Cand sunt soferii care claxoneaza de zor mitocani si nesimtiti?

De obicei, in Bucuresti, atunci cand opresti pe prima banda cu semafor intermitent, dar tu astepti sa se faca verde pentru directia inainte, soferii din spate care vor sa faca dreapta te vor claxona. Din pacate pentru ei, nu au dreptate. Conform OUG 195/2002, art. 59, punctul 4, se spune clar:

(4) Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de sageată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării prioritații de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație.

Ce inseamna asta? Inseamna ca daca prima banda este pentru mers inainte, soferii care asteapta schimbarea semaforului in verde pentru a o lua inainte, pot sta fara probleme pe aceasta banda, chiar daca semaforul este intermitent verde la dreapta. Semaforul intermitent le permite soferilor sa faca dreapta, doar daca nu incurca pe nimeni, doar dupa ce au acordat prioritate celorlalti soferi. Cu alte cuvinte, daca il claxonezi pe cel din fata ta ca sa faci tu la dreapta, esti un prost, nesimtit si cu adevarat mitocan.

Semafor verde intermitent la dreaptaBanda speciala de facut la dreapta

Cand au dreptate soferii care claxoneaza de zor pe prima banda la semafor intermitent?

Exista insa si o situatie in care cei care vor sa faca la dreapta ii claxoneaza de zor pe cei care blocheaza prima banda, pe buna dreptate. Este cazul acelor situatii in care intersectia are o banda dedicata de facut la dreapta, semnalizata cu semafor intermitent. In cazul in care este o banda speciala de facut la dreapta, cu marcajul specific, dar pe ea stationeaza soferi care merg inainte, in aceasta situatie, acesti soferi sunt cei nesimtiti si mitocani pentru ca blocheaza drumul, incalcand legea.

Semafor verde intermitent la dreaptaStefan cel Mare colt cu Dorobanti: soferii au banda speciala de facut la dreapta

Cazurile numeroase de prima banda blocata

Din pacate, aglomeratia capitalei a dus la multe situatii tensionate din pricina masinilor parcate neregulamentar pe prima banda, blocand benzile destinate mersului la dreapta pe culoarea verde a semaforului intermitent. Cum este situatia din imaginea urmatoare, din intersectia Stefan cel Mare, Calea Floreasca. Aici exista o banda speciala de facut la dreapta dar care este vesnic blocata de masinile stationate neregulamentar. Prin urmare, soferii care vor sa faca la dreapta vin pe banda a doua. Banda care este exclusiv pentru mers inainte, conform marcajului de pe carosabil. Dar cei nerabdatori care vor sa faca la dreapta, ii claxoneaza pe acestia ca sa le elibereze banda... Din pacate, daca claxonezi cand prima banda e blocata, esti un sofer nesimtit. Pentru ca ii claxonezi pe soferii gresiti. Nu trebuie sa-i claxonezi pe cei care asteapta culoarea verde ca sa mearga inainte, ci pe mitocanii care au parcat masinile pe prima banda. Nu ai ce sa faci decat sa astepti sa plece masinile din fata ta sau sa apelezi la Politia Rutiera care nu isi face treaba ca sa elibereze prima banda.

Semafor verde intermitent la dreaptaStefan cel Mare colt cu Floreasca: prima banda este blocata

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Semafor verde intermitent la dreapta
mai multe