Sfaturi pentru cei care pleaca in vacanta: cum sa scazi riscul de accidente la drum intins

Sfaturi pentru cei care pleaca in vacanta: cum sa scazi riscul de accidente la drum intins
  • Anvelopele care trebuie
  • Vizibilitatea conteaza
  • Reglaje interioare
Distribuie pe Facebook

Chiar daca vara se apropie de final, inca mai sunt diverse persoane care vor sa plece in concediu. Din pacate, Romania este campioana la accidente rutiere grave cauzate de soferi sau infrastructura. Insa orice sofer responsabil poate sa se asigure de cateva lucruri inainte sa plece la drum, ca sa fie sigur ca scade riscul de a fi parte a unui accident.

Tu stii de ce se intampla foarte multe accidente in Romania? Majoritatea sunt cauzate de soferi inconstienti, dar sunt si cauze care pot fi evitate usor. De exemplu, au loc multe accidente din cauza ca masina nu reuseste sa franeze in timp util. Sau ca soferul nu si-a reglat bine oglinzile si nu s-a asigurat eficient. Sau ca masina are stricat stergatorul de la luneta, iar soferul nu are vizibilitate buna. Sau ca becul de la un far s-a ars, iar lenea nu-l lasa sa investeasca 10 minute ca sa-l schimbe... Cauze de accidente sunt multe, dar de aceasta data vom discuta numai despre ceea ce poate sa verifice si sa indrepte orice sofer inainte sa plece la drum.

Anvelopele care trebuie

Multi soferi pur si simplu nu dau atentie si nu cred ca anvelopele sunt asa de importante. Peste 50% din soferi circula cu pneurile gresite. Adica fie prea uzate, fie alta dimensiune, fie cu presiunea gresita sau pentru anotimpul gresit. Daca pleci la drum cu familia si vrei sa te asiguri ca sansele tale de evitare a unui accident cresc exponential, verifica bine anvelopele masinii. Adica daca e vara, asigura-te ca ai anvelope de vara cu minimum 4-5 mm profil. Verifica si presiunea la toate anvelopele, inclusiv rezerva, sa fie conform indicatiilor de la producator.

Anvelopele salveaza vieti, este o realitate. Daca nu ai pneuri bune, cand este o situatie de urgenta, de franare sau evitare brusca din volan, pierzi controlul masinii sau intri in masina din fata. Anvelopele de calitate ofera o oprire mai rapida, iar in caz de urgenta, iti permit sa faci manevre de evitare fara sa ajungi in sant.

Masina de vacanta

Vizibilitatea conteaza

Spala masina inainte sa pleci la drum. Nu este o gluma! Pentru ca asa vei avea geamurile curate, oglinzile si farurile curate. Vizibilitatea este extrem de importanta. Asa ca nu incarca portbagajul sau bancheta din spate cu bagaje care pot obstructiona vizibilitatea in spate, asigura-te ca ai lichid de parbriz si ca toate stergatoarele iti merg, renunta la toate cruciulitele si toti braduletii de parbriz, pentru a avea toata suprafata vitrata numai pentru tine, numai ca sa privesti prin ea. Parbrizul trebuie si el sa fie in stare buna, pentru ca daca e unul vechi si plin de zgarieturi, pe timp de noapte luminile altor faruri vor duce la crearea unor reflexii periculoase. Cu vizibilitate buna poti sa vezi daca in fata e un biciclist beat, o caruta nesemnalizata, o masina care depaseste pe contrasens sau o masina care vine din spate.

Reglaje interioare

Nu sunt deloc multi soferii care omit sa faca ceva extrem de important, invatat inca din prima lectie la scoala de soferi. Si anume, sa-si regleze bine oglinzile, scaunul si volanul. Multi soferi isi regleaza oglinzile gresit, vazand in ele mai mult din propria caroserie decat ce se intampla pe alte benzi. Scaunul il regleaza prea in fata sau prea in spate, iar volanul... cum se nimereste. Ideea este ca scaunul trebuie reglat astfel incat sa poti tine mainile pe volan indoite, nu intinse. Si sa nu stai niciodata ca pe fotoliu, cu spatarul dat prea in spate, labartat. Si nici prea jos, pentru ca nu vei vedea soseaua, ci linia inferioara a capotei. Volanul trebuie pozitionat in asemenea mod incat sa vezi ceasurile de bord, dar sa il si poti invarti 180 de grade fara sa desfaci palmele de pe el. Cu toate aceste reglaje facute corect o sa ai vizibilitate optima, poti face manevre de evitare in caz de urgenta si esti mult mai constient de ceea ce se intampla in jurul tau.

Masina de vacanta

Luminile masinii

Legea spune ca trebuie sa circuli pe drumurile exterioare cu luminile de drum aprinse. Nu degeaba mai toate masinile de acum sunt dotate cu lumini de zi... Scopul este cresterea sigurantei rutiere. Adica se presupune ca daca ai luminile aprinse si ziua, te vezi mai usor in trafic. Ceea ce este adevarat. Dar acelasi lucru e valabil si pentru mersul pe timp de noapte. Asa ca asigura-te ca toate becurile masinii sunt functionale. Mai precis, stopurile pe frana, pozitii, faruri cu ambele faze, proiectoare. Am vazut mai multe cazuri in care unei masini nu-i functiona niciun stop pe frana. Si asta a dus la accidente in lant pe autostrada, deoarece pur si simplu un alt sofer care circula cu viteza nu si-a dat seama ca masina din fata lui a franat.

Masina de vacanta

Pe langa verificarea franelor, care trebuie sa fie fireasca, pe langa verificari la motor si la starea tehnica a masinii, acestea sunt cateva lucruri de bun simt care vor creste sansele de evitare a unui accident. Normal, soferul trebuie sa respecte legea, limitele de viteza, sa poarte centura de siguranta si asa mai departe. Insa inainte sa plece la drum, poate nu strica sa se asigure ca toate cele 4 aspecte mentionate mai sus au fost bifate cu succes.

Distribuie pe Facebook
mai multe