Sfaturi pentru soferii romani: Cum se conduce o masina cu volan pe dreapta

Sfaturi pentru soferii romani: Cum se conduce o masina cu volan pe dreapta
  • Este legala inmatricularea in RO
  • Trebuie sa ai doar farurile speciale pentru volan pe stanga
  • Cand Anglia iese din UE, masinile ar putea fi interzise
Distribuie pe Facebook

In Romania este legal sa circuli si sa inmatriculezi un automobil cu volan pe dreapta. Chiar daca nu este la fel de sigur si prezinta unele dezavantaje, autoturismele cu volan pe "partea gresita" sunt destul de numeroase, pentru ca sunt luate la bani putini din Anglia si apoi aduse aici. Dar cum se conduce o asemenea masina?

Cand eram mai mic, ma intrebam daca transmisia unei masini cu volan pe dreapta are treptele aranjate invers decat in cazul unei masini obisnuite. Sau daca pedalele sunt inversate. Dar am aflat ca singura diferenta este, pur si simplu, locatia volanului si a comenzilor, fara sa fie inversat nimic. Chiar si asa, nu este usor sa conduci un autoturism cu volan pe dreapta pe soselele din Romania.

Cum pornesti masina?

Un autoturism cu volan pe dreapta va avea contactul sau butonul de pornire in stanga, adica in oglinda fata de o masina normala cu volan pe stanga. Aici nu e nimic complicat, dar merita de retinut ca sa stii sa nu cauti cu degetele cheia prin dreapta, daca esti obisnuit asa.

Pedalele sunt normale?

La o masina cu volan pe dreapta, pozitia pedalelor este la fel ca in cazul uneie cu volanul pe stanga. Adica acceleratia este in dreapta, ambreiajul in stanga si frana la mijloc. Aceeasi poveste este si la masinile automate: acceleratia in dreapta, frana in stanga. Nu exista nicio masina cu volan pe dreapta care sa aiba altfel pozitionate pedalele.

volan dreapta

Unde este semnalizatorul?

La fel ca in cazul pedalelor, semnalizarea si maneta pentru lumini sunt in locul obisnuit. Asadar, cand vei schimba directia de mers si vei da semnal o vei face tot cu mana stanga, chiar daca tu stai pe locul din dreapta. Nimic complicat aici, din fericire.

volan dreapta

Schimbarea vitezelor

Aici incepe partea complicata. Si anume, sa schimbi vitezele cu mana stanga, un lucru destul de complicat pentru cei care sunt obisnuiti sa conduca o masina cu volan pe stanga. Ideal ar fi sa-ti cumperi noua ta masina cu volan pe dreapta dotata cu o cutie automata, ca sa-ti faci viata mai usoara, iar daca e cu transmisie manuala, iata ce trebuie sa faci.

In primul rand, ai nevoie de putin excercitiu. Pentru ca, una la mana, vei face schimbarea cu mana stanga, ceea ce pare nefiresc. Si, doi la mana, treptele sunt invers fata de cum esti obisnuit. Adica a 1-a este cea mai departe si a 6-a va fi aproape de tine. Totul este sa circuli cateva zile cu masina prin oras, la viteze mici, ca sa te obisnuiesti. Nu este greu, dar este putin ciudat.

volan dreapta

Cum te asiguri

Aici exista o problema mare. De fapt, aceasta este problema intampinata de soferii care isi cumpara astfel de masini si este principala cauza care duce la accidente grave. Multe masini cu volan pe dreapta au fost implicate in accidente pentru ca soferul nu a reusit sa se asigure corespunzator.

Soferul, pentru ca se afla in dreapta, cand sta in spatele altei masini sau a unui TIR, trebuie sa iasa foarte mult cu masina pe contrasens ca sa vada daca vine cineva din fata. Sau, poti, pur si simplu, sa incetinesti si sa pastrezi o distanta mult mai mare fata de cel din fata ca sa tragi cu coada ochiului daca vine o alta masina din fata. Indiferent de caz, este greu de facut si total nesigur.

Mai mult, trebuie sa te asiguri atat ca nu vine cineva din fata, cat si in oglinda retrovizoare din stanga, ca nu vine o alta masina din spate si te depaseste. Nu spune nimeni ca este usor, dar nici imposibil. Trebuie retinut pentru orice sofer care conduce o asemenea masina ca a conduce asa ceva intr-o tara in care se circula pe dreapta este mult mai greu si mai riscant, iar atentia trebuie sa fie pe masura.

volan dreaptaAccident cauzat de soferul unei masini cu volan pe dreapta

Pastrarea benzii

Daca ai condus toata viata masini cu volan pe stanga, dupa care te vei urca intr-una care are volanul pe cealalta parte, o sa mai ai o problema. Soferii care fac treaba asta tind sa se incadreze gresit. Adica tind sa stea mai pe partea stanga a benzii, ceea ce inseamna ca masina va sta cu rotile din stanga dincolo de linia continua. De fapt, multe accidente au loc si din cauza asta, deoarece soferul are impresia ca este centrat pe banda, dar nu-si da seama si intra cu rotile din stanga pe cealalta banda sau chiar pe contrasens. Adica un alt aspect la care trebuie sa fii atent.

Mersul pe timp de noapte

Este greu sa mergi ziua cu o masina care are volan pe dreapta. Dar noaptea este un cosmar. Da, te poti obisnui, o sa circuli normal, o sa circuli la fel ca toti ceilalti, insa concentrarea suplimentara isi va spune cuvantul si fiecare calatorie va fi obositoare. Noaptea, vizibilitatea este si ea scazuta, deoarece nu vezi foarte bine daca vine o alta masina din fata, dar nici din spate. Orice depasire noaptea este o adevarata aventura riscanta. Partea buna este ca nu vei fi orbit de farurile masinilor care vin din fata ta.

In concluzie, nu prea merita sa cumperi o masina cu volan pe dreapta si sa o inmatriculezi in Romania. Degeaba te bucuri ca ti-ai gasit un Mercedes-Benz CLS impecabil in Anglia la 5000 de Lire si vrei sa-l aduci in Romania sa te lauzi, pentru ca riscurile si stresul pe care ti le va provoca conducerea acestei masini pe strazi cu sens pe partea dreapta, se vor dovedi un cosmar. In plus, preturile acestor masini va ramane mereu mic, iar, la un moment dat, vor deveni chiar interzise pe strazile din Romania. Nu este nicio solutie sa treci volanul pe partea stanga, asa cum va spuneam in acest articol. Mai bine cumperi o masina normala, cu volanul unde trebuie, si scapi de griji.

volan dreaptaAccident cauzat de soferul unei masini cu volan pe dreapta

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze volan dreapta
mai multe