SONDAJ: tu ti-ai montat anvelopele de iarna pe masina?

SONDAJ: tu ti-ai montat anvelopele de iarna pe masina?
  • Iarna serioasa incepe abia dupa Craciun
  • La munte zapada s-a topit din cauza ploii
  • Amenda poate ajunge si la 2500 de lei
Distribuie pe Facebook

Iarna si-a cam intrat in drepturi peste toata tara. La munte avem zapada pe carosabil iar unele drumuri montane deja au fost inchise. Chiar si asa, foarte multi soferi inca circula cu pneurile de vara. Tu cum stai?

Daca suntem soferi responsabili si tinem la siguranta noastra, ne vom monta anvelopele de iarna imediat cum temperatura scade sub 7 grade Celsius, moment in care pneurile de vara nu mai fac fata conditiilor de drum. Chiar daca nu avem zapada, trebuie sa retinem ca pneurile de iarna sunt in principal pentru circulatia pe carosabil uscat si umed cand afara este frig, nu neaparat pe zapada. Insa multi soferi confunda anvelopele de iarna cu niste anvelope de zapada si trag o fuga la vulcanizare abia la prima ninsoare din orasul lor.

Asa se intampla in special in Bucuresti. Aici, majoritatea soferilor asteapta prima ninsoare ca sa se duca la vulcanizare. Este probabil acelasi instinct de turma ca cel de a pleca la orele de varf spre Valea Prahovei, asteptand chiar si cate 5-6 ore in trafic, bara la bara. De ce sa nu pleci mai devreme, cu noaptea in cap, evitand aglomeratia? De ce sa nu te duci la vulcanizare din timp, de prin octombrie-noiembrie?

Soferul roman este o specie aparte. El le stie pe toate. El este expert in orice, inclusiv in educatie rutiera. Si cand este prea fudul si snob ca sa-si cumpere un set de cauciucuri calitative, spune in stanga si in dreapta ca acum 30 de ani parintii nostri circulau fie iarna, fie vara cu aceleasi cauciucuri si nu aveau nimic. Dar daca cumva primeste o amenda de la Politia Rutiera si investeste in niste anvelope noi, va fi cel mai strigator promotor al acestora, dandu-se mare ca le are si ca masina lui e asigurata.

Din nefericire, foarte putini soferi sunt responsabili si isi monteaza pneuri de sezon in functie de temperatura exterioara, asa cum spune la manual. Majoritatea soferilor o fac, speriati mai degraba de amenzile pe care le risca, decat de siguranta lor si a familiei. Insa, speram, ca de la an la an, numarul celor care pun tot mai mare accent pe siguranta creste si ca responsabilitatea de a monta cauciucuri de iarna cand vine frigul si cauciucuri de vara cand vine caldura devine tot mai populara.

Motiv pentru care intrebam lumea mare, sa aflam si noi cam ce fel de soferi sunt pe aici.

Sondaj

Ti-ai montat anvelopele de iarna sezonul acesta?

Distribuie pe Facebook
mai multe