Verificarile periodice, un detaliu ignorat deseori de soferi

Verificarile periodice, un detaliu ignorat deseori de soferi
  • Compartimentul motor
  • Trenul de rulare
  • Verificarea masinii in mers
Trimite unui prieten

Cheia unei fiabilitati crescute este grija pe care fiecare sofer o manifesta fata de masina sa. Cum majoritatea soferilor fac verificari superficiale sau chiar deloc, acest tutorial este menit sa ajute posesorii de autoturisme sa-si mentina masina sanatoasa cat mai multi kilometri.

1. Compartimentul motor

Cel putin odata pe luna, capota trebuie deschisa, nu pentru a pune lichid de parbriz ci pentru a verifica tot compartimentul motor.
Incepem prin inspectia tuturor furtunelor din compartiment, verificam in primul rand daca vreunul dintre ele este umezit sau daca prezinta semne de uzura, acestea din urma manifestandu-se prin crapaturi ale cauciucului.

Daca masina dumneavoastra este dotata cu capac de protectie din plastic, atunci este recomandata demontarea acestuia (operatiune usor de efectuat la majoritatea automobilelor) si verificarea furtunelor acoperite de acesta inclusiv.

Verificarile periodice

Inlaturarea capacului este un bun prilej de verificare a motorului de scurgeri de ulei sau alte lichide. Un bloc motor incins cu lichide inflamabile nu este niciodata o combinatie fericita iar aceste scurgeri pot chiar sa indice un defect ce trebuie rezolvat cat mai rapid in cadrul unei vizite la service.

Un alt aspect important in la acest stadiu este verificarea curelei de anexe. Analizati cu atentie daca exista crapaturi sau daca nu este tensionata.

O ultima verificare in acest stadiu o constituie cea a lichidelor. Toate rezervoarele de lichide trebuie verificate vizual (antigel, lichid de frana, lichidul hidraulic de la servodirectie sau servofrana si joja de ulei). Urmariti ca lichidul sa se situeze intre MIN si MAX.

2. Trenul de rulare

Avand in vedere ca trenul de rulare este important pentru masina si pentru siguranta noastra, acesta trebuie de asemenea verificat cel putin odata pe luna.

Incepem verificarea cu cauciucurile, se urmareste presiunea (sa fie cea recomandata de constructorul masinii) si uzura. Aceasta din urma trebuie verificata si pe interior si pe exterior.

Daca una dintre parti este mai uzata decat cealalta, atunci este recomandat sa mergeti la un service pentru a verifica geometria, bucsele si pivotii. De asemenea, nu uitati ca la fiecare schimb de cauciucuri de sezon, echilibrarea trebuie refacuta (indiferent de cum au fost tinute cauciucurile sau daca sunt sau nu pe jante).

Verificarile periodice

Furtunele de frana sunt o parte extrem de importanta din sistemul de franare al masinii si acestea suporta socuri termice si fizice frecvent. Verificati-le si pe acestea de crapaturi sau daca sunt umezite (atentie ca umezeala sa nu provina de la baltoci sau ploaie, ci de la lichidul de frana care isi face loc prin crapaturile furtunelor prea uzate). Verificati vizual discurile, cercetati cu grija eventuale crapaturi sau zgarieturi pe partea ce intra in contact cu placutele.

3. Lumini

O data pe saptamana este recomandat sa verificam toate becurile masinii, intrucat nu toate masinile au senzor de bec ars. Un bec schimbat la timp ne poate feri de o amenda sau chiar de un accident. In cazul in care nu stiti ce tip de becuri are masina, verificati farul/stopul, sau consultati manualul de utilizare al masinii.

Atentie la becurile cu led-uri, acestea se pot strica si din cauza tipului de constructie senzorul de bec ars nu il detecteaza ca fiind ars. De asemenea, in cazul becurilor cu led este de preferat sa cumparati becuri de origine cunoscuta/de incredere - in caz contrar, acest tip de becuri cu rezistente subdimensionate risca sa provoace incendii.

Verificarile periodice

4. Verificari in mers

Este indicat ca din cand in cand inchideti radioul si conduceti in liniste. Nu, scopul nu este acela de relaxare , ci de a auzi mai bine sunetele produse de masina dumneavoastra. Astfel puteti repera eventuale probleme la sistemul de amortizare, virare sau la motor.

Aceasta strategie va poate ajuta sa preveniti reale probleme ce ar risca o agravare in timp sau defectarea ansamblelor de genul amortizor, caseta de directie sau altele mai grave la motor.

5. Spalati masina

O masina curata nu arata doar frumos, dar ne ajuta mai ales sa prevenim zgarieturile fine din lac produse de praf si, cel mai important, putem observa punctele de rugina inainte ca acestea sa constituie o problema majora.

Verificarile enuntate mai sus fac parte dintr-o rutina pe care fiecare sofer responsabil trebuie sa si-o insuseasca, reducand astfel riscul defectiunior recurente.

Autor: Emil Dumitrache

Verificarile periodice

Trimite unui prieten