Dacia a fost in 2011 compania cu cea mai mare reducere a impactului asupra mediului

Dacia a fost in 2011 compania cu cea mai mare reducere a impactului asupra mediului
Automobile Dacia a fost, in 2011, compania din Romania cu cea mai mare reducere a impactului asupra mediului, potrivit Green Index Business (GBI) 2012, realizat anual de Asociatia Green Revolution. Constructorul auto de la Mioveni a participat pentru prima data la realizarea acestui raport, in 2012, an care a marcat pentru initiatori si o premiera: cel mai mare numar de companii "nou intrate" in GBI, de la lansarea sa, in 2010.
Distribuie pe Facebook
Automobile Dacia a investit, din 2000 pana in 2011, 23,08 milioane de euro in protectia mediului. Cea mai mare parte a investitiilor au avut ca destinatie tratarea apelor reziduale (6,8 milioane de euro). De asemenea, peste 6,3 milioane euro au fost investite in tratarea aerului, iar 5,24 milioane euro in economisirea resurselor naturale. Pentru tratarea deseurilor s-au facut investitii de 2,73 milioane euro, iar aproape 2 milioane de euro au fost dedicate tratarii solului.
Un alt domeniu in care Dacia a facut progrese in ultimii ani este cel al valorizarii deseurilor de pe platforma. Daca in 2008 rata de valorizare era de 94 %, in prima jumatate a anului 2012 rata de valorizare a crescut la 96%. In perioada 2000-2011, cantitatea de deseuri periculoase rezultate din activitatea uzinelor s-a redus cu peste 44%. Impactul activitatii uzinelor de la Mioveni, care sunt certificate ISO 14001 privind protectia mediului, este la un nivel similar cu cel al altor uzine europene. Consumul de resurse, apa si energie este in descrestere, la fel ca emisiile de CO2, de compusi organici volatili, SO2, NOX, hidrocarburi, metale in apele evacuate pentru fiecare vehicul produs.
In linia acelorasi eforturi de a reduce impactul asupra mediului, odata cu noile modele Logan, Sandero si Stepway, incepand de anul acesta un nou motor turbo pe benzina a intrat in productie la Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia: H4Bt, cunoscut sub numele comercial Energy TCe 90. Motorul H4Bt este cel mai bine plasat pe piata in termeni de consum, raport putere/cilindree si emisii CO2.
Proiectul multianual Green Business Index (GBI) este singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania conform standardelor ISO 14001 si ISO 14031, de monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc si de asistenta si formare pentru imbunatatirea performantei de mediu.
Editia din 2012 a GBI a reunit informatii despre mai mult de 300 de companii din tara noastra. Preponderente in GBI 2012 au fost intreprinderile mici si mijlocii, cu 44% din total, urmate de companii mari, cu 40%. Microintreprinderile detin cea mai mica pondere, de 16%.

Doua treimi dintre participantele de anul acesta sunt prezente pentru prima oara in proiect. Sectoarele de activitate ale companiilor din Green Business Index 2012 sunt extrem de diverse, pe primele locuri fiind energia, transportul si managementul deseurilor, urmate de industria alimentara , industria auto, constructii, sectorul financiar-bancar si cel hotelier. Companiile evaluate la editia 2012 a proiectului GBI au furnizat informatii referitoare la perioada de raportare a anului 2011.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 9 Noiembrie 2012