Esti ecologist sau te prefaci?

Esti ecologist sau te prefaci?
  • Cum sa fii cu adevarat ecologist.
  • Cele mai ecologice masini cu adevarat.
  • Cateva trucuri ieftine si de impact.
Distribuie pe Facebook

7 sfaturi cu adevarat utile daca tii la mediul inconjurator si iti pasa de tine si de cei din jur.

Industria auto a luat amploare in ultimii 10 ani, mai ales partea ecologica, partea care tine cu mediul. Masinile electrice si cele hibride momentan nu reprezinta un bun de larg consum, ele fiind preferare de cei care au foarte multi bani, dar, totodata, vor sa para ecologisti.

Nu putine au fost momentele in care nu am inteles de ce unii oameni sustin ca sunt ecologisti cumparand un Dodge Ram hybrid care, pe langa motorul electric ce ajuta la o economie de carburant, mai au sub capota si un V8 Hemi de 300+ cai consumand 30l la 100km.

Nu era mai simplu sa fi ecologist si sa ai un VW Polo cu motor de 1.2 si instalatie GPL? Sau un Lupo 1.2 TDI? Unde e ecologia si economia de carburant atunci cand acel v8 porneste si trage dupa el caroseria facuta din traverse masive de otel special gandite sa reziste la o incarcatura de doua tone pe un drum denivelat dar care, de fapt, este o masina utilizata in oras si pe autostrada, de cele mai multe ori goala? O intrebare destul de lunga, dar fara raspuns.

Masini ecoMasini eco
Daca vrei sa protejezi mediul si chiar iti pasa de el, indicat e sa o iei usor si logic, cu lucruri simple si sa incepi prin achizitionarea unei masini de talie mica, un consum mic si cu un motor de generatie noua cu filtru de particule.

In randul masinilor cu adevarat ecologice as enumera:

Smart Fortwo ED (CO2 - 0 g / km)

Masini eco

Opel Ampera (CO2 - 27 g / km)

Masini eco

Toyota Prius Plug-in Hybrid (CO2 - 49 g / km)

Masini eco

Volkswagen Up! 1.0 BlueMotion (CO2 - 97 g / km)

Masini eco

Iar daca chiar vrei performanta dar totusi ti si la mediu poti alege:

BMW Seria 5 ActiveHybrid (CO2 - 149 g / km)

Masini eco

Unul din constructorii cu cele mai des intalnite motoare diesel are si el o varianta economica si ecologica. Fie ca e Passat, Golf sau Polo acest sistem poate fi prezent. BLUEMOTION.

Masini eco

Nu incerca cu frunzulite verzi si gargarite lipite pe masina care te duc cu gandul la natura si care nu te ajuta cu nimic. Cel mult poti acoperi o zgarietura pe care ai facut-o in timp ce incercai sa iesi din parcare si in spatele tau parcase ecologistul cu al sau pickup american.

Iata cativa pasi pe care poti sa ii urmezi ca sa incerci sa salvezi planeta, pentru ca ea nu este nici a ta, nici a mea, ci este a urmasilor urmasilor nostri, asa cum bine zicea Mihai Viteazu cu ceva decenii in urma.

1. Presiunea scazuta in anvelope duce la un consum de carburant ridicat ceea ce inseamna mai multe substante chimice nocive in aer, dar si o uzura prematura a anvelopelor si asta inseamna din nou poluare, inseamna munti de anvelope uzate care isi asteapta randul la reciclare si o risipa de energie pentru confectionarea altora noi.


2. Foloseste anvelope inguste. Alege dimensiunea cea mai mica din talon si vei scuti bani la achizitie dar vei consuma carburant mai putin, deci vei proteja mediul.


3. Utilizeaza uleiuri de motor cat mai ecologice, subtiri de genul 0w20. Daca motorul masinii tale iti permite acest lucru, vei castiga din energia pierduta de motor prin frecarea internelor. Asigura-te ca utilizezi acel ulei pe toata durata lui de viata si ca atunci cand il scoti din motor nu ajunge in natura. Depoziteaza-l corespunzator sau du-l la un centru de colectare. Acel ulei nu este un gunoi, nu trebuie aruncat oriunde, el poate fi refolosit ca lubrifiant pentru alte sisteme sau ca si combustibil in alte scopuri.


4. Ai grija de masina ta, asigura-te ca motorul functioneaza corespunzator, ca nu are o uzura avansata si ca evacuarea nu este sparta sau incompleta. Daca masina a fost proiectata cu catalizator si doua tobe nu incerca sa le scoti cu gandul ca vei scuti bani sau ca, oricum, nu ai nevoie de acele tobe. Tobele sunt, de fapt, niste filtre si sunt gandite sa reduca poluarea aerului si pe cea fonica. Daca iti modifici masina si scoti catalizatorul de fabrica, opteaza totusi pentru un catalizator sport care iti permite performanta si nu polueaza atmosfera.


5. Spala masina cu substante ecologice dar nu o spala in natura lasand in urma ta kg de spuma care inevitabil vor ajunge in stratul freatic la prima ploaie.


6. Utilizeaza combustibil de calitate si mergi cu masina corespunzator. Nu merge subturat, da voie motorului sa lucreze corespunzator si sa incalzeasca catalizatorul, pentru ca el mai departe sa isi poata face treaba si sa arda gazele de pe evacuare.


7. Ultimul sfat si cel mai eficient, daca stii ca urmeaza sa te deplasezi doar cateva sute de metri si nu te grabesti, lasa masina acasa si mergi pe jos sau cu bicicleta, numai asa vei proteja natura 100% si, mai mult, te vei putea bucura de ea si de faptul ca si tu contribui putin la felul in care arata.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Masini eco
mai multe