La Cluj vrea sa ia nastere primul vehicul electric urban romanesc, numit Go4two

La Cluj vrea sa ia nastere primul vehicul electric urban romanesc, numit Go4two
  • Masina va costa 5000 de Euro
  • Vehiculul va fi electric si va avea doar 3 roti
  • La anul se spera construirea a 10 exemplare
Distribuie pe Facebook

In clasicul stil romanesc, impamantenit inca din epoca Ceausista, romanul cu greu este in stare sa faca ceva cap-coada si sa se mandreasca cu el. Este si cazul unui proiect care vine de la Cluj si care isi propune sa lanseze un vehicul urban electric.

Da, ar trebui sa laudam si sa sustinem proiectele romanesti din domeniul auto. Insa, in ultimii ani, am vazut o groaza de proiecte diverse, inclusiv de masini electrice, care se laudau ca fac si dreg, dupa care au disparut in neant precum parul lui Basescu. Si am realizat ca asta este stilul romanesc de lucru: sa te lauzi cand nu ai cu ce, dupa care, sa te dai la fund.

Cam asa pare a fi si proiectul numit Go4two, un vehicul electric cu 2 locuri si 3 roti prezentat de o echipa de ingineri din cadrul Universitatatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). Adica pare a fi un proiect care va ramane in stadiul de proiect, din simplul motiv ca romanii habar nu au cum sa puna problema si sa faca treaba.

Din spusele celor care au prezentat zilele acestea masinuta numita Go4two, proiectul pare a fi un slogan politic. Adica totul a fost prezentat exact asa cum ne prezinta noua politicienii planurile de viitor. Planteaza un copac si ne promit ca acolo va lua nastere cel mai mare spital de copii din tara, dar dupa 10 ani a ramas doar copacul, si ala uscat. In rest, cuvinte folosite in exces precum "speram" si "ne dorim", adica nimic concret.

Cu proiectul prezentat la Cluj am fi vrut sa vedem o masina terminata, functionala, care ar fi primit mai multa credibilitate, inclusiv din partea noastra. Si am fi vrut sa ii auzim pe oamenii implicati vorbind sigur si cu incredere, la prezent, la viitor, ca facem, dregem, o data clara de lansare, un plan de afacere, un plan de investitie. Dar nu. Am primit in schimb o caroserie cheala care arata dubios si multe sperante, visuri si idei.

Go4twoFoto: Mediafax

„Am lansat in premiera mondiala macheta primei masini electrice low-cost, produsa si conceputa in Romania si care a fost complet dezvoltata aici. Tot aici in tara vrem sa o producem. Macheta este din fibra de carbon si cantareste 150 de kilograme, am incercat sa fie cat mai usoara. Masina va avea trei roti si va fi propulsata de un motor electric, iar incarcarea se face cu baterii litiu-ion. Vom avea doua versiuni ale masinii, prima care va avea o viteza maxima de 45 km/h si sa fie folosita doar in oras, si cealalta care va atinge 80 km/h”, a declarat Stefan Breban, de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), membru al echipei care a dezvoltat proiectul masinii.

Nu mai bine mai asteptau acesti studenti mai grabiti ca o mireasa cateva luni in plus, cand aveau masina functionala si completa? Asa, ne-au aratat o coaja fara nicio valoare, fara niciun mesaj... Adica dezamagitor. Si nu au facut decat sa ne convinga ca e vorba de un proiect anuntat cu surle si trambite intr-un stagiu incipient, care va ajunge aruncat, undeva, in sertarul cu amintiri.

Initiatorii proiectului mai CRED ca vor realiza anul viitor 10 masini, SPERA sa le fabrice la uzina Dacia si SPERA sa primeasca primele comenzi din Cluj. Cat despre pret, acesta va fi de 5000 de Euro, conform producatorilor. Un pret decent pentru o masina electrica cu o autonomie de 100 de kilometri, chiar daca are 3 roti. Mai mult, se pare ca masinuta va putea parca chiar si perpendicular, datorita dimensiunilor mici.

Asteptam insa un vehicul terminat. Despre care oamenii sa vorbeasca la prezent: Go4two ESTE o masina electrica, MERGE 100 km in oras, FUNCTIONEAZA pe acumulatori Li-Ion si COSTA 5000 de Euro. Pana atunci insa, increderea noastra in acest proiect inceput cu stangul este mai "descarcata" ca o baterie chinezeasca 777.

Go4twoFoto: Mediafax

Distribuie pe Facebook
mai multe