TESLA continua ofensiva. Noul SUV electric al americanilor are o autonomie de pana la 540 de kilometri

TESLA continua ofensiva. Noul SUV electric al americanilor are o autonomie de pana la 540 de kilometri
  • Disponibil in patru versiuni
  • Poate fi comandat deja in Europa
  • Autonomie de pana la 540 de kilometri
Distribuie pe Facebook

Constructorul american de automobile, fondat de miliardarul Elon Musk, tocmai a prezentat lumii intregi un nou SUV electric. Botezat Model Y, acesta va ajunge pe piata europeana la inceputul anului viitor.

Dupa Model S, Model X si Model 3, americanii de la Tesla propun un nou vehicul 100% electric. Model Y, caci asa a fost denumit, este un SUV dezvoltat pe platforma lui Model 3 care promite o autonomie maxima de 540 de kilometri si o repriza 0-100 km/h demna de o masina sport.

Dar sa le luam pe rand. Ziceam ca noul SUV al americanilor este dezvoltat pe arhitectura lui Model 3, cu care si imparte dealtfel foarte multe componente. Si cu care seamana din punct de vedere al design-ului, atat la exterior cat si la interior.

Tesla Model Y

Avem blocuri optice similare, jante cu diametrul de 18 sau 19 inch (optional si pe 20), habitaclu identic cu cel al lui Model 3, plafon panoramic din sticla, ecran central cu touchscreen si diagonala de 15 inch, singura diferenta fiind spatiul interior. Acesta este mai generos in cazul SUV-ului, iar optional este disponibila si o configuratie cu sapte locuri.

In ceea ce priveste departamentul tehnic, Tesla Model Y vine in standard cu cateva sisteme de siguranta, printre care sistemul de franare automata de urgenta si monitorizarea unghiului mort, iar performantele difera in functie de varianta aleasa, SUV-ul fiind disponibil in patru versiuni.

Tesla Model Y

Model Y Standard Range este versiunea de baza si vine cu tractiune spate, autonomie de 370 kilometri (exprimata in standardul american EPA) si 5.9 secunde pentru acceleratia de la 0 la 96 de km/h.

Varianta Long Range propune tot o tractiune spate, dar autonomia ajunge in cazul ei la 505 kilometri (WLTP) si suta de kilometri pe ora este atinsa in 5.1 secunde.

Singurul Model Y cu tractiune integrala, obtinuta prin montarea a doua unitati electrice independente pe cele doua punti, este Dual Motor AWD. Cu o singura incarcare, masina poate parcurge pana la 540 de kilometri si ajunge la 100 de km/h in 5.8 secunde.

Tesla Model Y

Cel mai puternic Model Y este varianta Performance, cu tractiune spate, autonomie de 480 de kilometri si doar 3.7 secunde pana la 100 de km/h. Din pacate, Tesla nu a publicat valorile pentru caii putere sau pentru cuplu si nici nu a oferit informatii suplimentare despre sistemul de propulsie al noului SUV.

Americanii au mentionat totusi ca acesta poate fi comandat deja pe anumite piete din Europa, inclusiv Germania, cu exceptia versiunii de baza Model Y Standard Range. Preturile aferente pietei din tara amintita anterior incep de la 55.000 de euro pentru Dual Motor AWD, ajung la 59.000 de euro pentru Long Range si se opresc la 67.000 de euro pentru varianta Performance.

Tesla Model Y

Primele exemplare Tesla Model Y sunt asteptate sa ajunga pe Batranul Continent in prima parte a lui 2021, cu exceptia versiunii de baza care vine un an mai tarziu. Asta, desigur, daca brand-ul fondat de Elon Musk nu amana lansarea acestui model din cauza dificultatilor de productie, cum s-a intamplat cu Model 3.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 15 Martie 2019